Воздухопловна медицина

Научни трудови и литературни дела од професионалната авијација.
Science and literature materials from professional aviation.
Post Reply
User avatar
Ersan
Падобранец
Падобранец
Posts: 8
Joined: 01 Apr 2009, 00:49
Location: Skopje
Contact:

Воздухопловна медицина

Post by Ersan »

Zdravo
bi sakal da znam so e potreno za vozduhoplovna medicina kaj treba da se obratam za toa ili pak neshto poveke da me informirate za taa nasoka
pozdrav
User avatar
Falcon
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 826
Joined: 06 Mar 2008, 19:59
Location: Macedonia
Contact:

Post by Falcon »

Ersan, да те прашам нешто...

Еднаш напиша дека си сакал да работиш на аеродром да прегледуваш пасоши (а тоа го прават полицајците), сега се распрашуваш за воздухопловна медицина... Сакаш да го работиш тоа или треба да одиш на преглед?

Како и да е, зошто овие прашања ги поставуваш во делот за кабински персонал? Каква врска имаат стјуардесите со граничната полиција и со медицинските прегледи?
User avatar
Ersan
Падобранец
Падобранец
Posts: 8
Joined: 01 Apr 2009, 00:49
Location: Skopje
Contact:

Post by Ersan »

Vo vrska za pregled na pasoshi si dobiv odgovor ..
fala sto me potseti za toa so sum prasal.
No sea me interesira za vozduhoplovna medicina, znaci toa sakam da go rabotam poso veke iam sredno med. zavrseno i so treba ponatamu za da go rab. toa??
Gi postavuvam prasanjata vo ovoj del poso ne znam kaj treba
User avatar
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 10:23
Contact:

Post by Skopjeair »

Ersan wrote:Vo vrska za pregled na pasoshi si dobiv odgovor ..
fala sto me potseti za toa so sum prasal.
No sea me interesira za vozduhoplovna medicina, znaci toa sakam da go rabotam poso veke iam sredno med. zavrseno i so treba ponatamu za da go rab. toa??
Gi postavuvam prasanjata vo ovoj del poso ne znam kaj treba
Prvo treba da stanes lekar. Toa e isto kako lekarite koi gi davaat lekarskite za kola samo treba da se pripazat nekoi normi pri davanje lekarsko na pilot.
User avatar
Ersan
Падобранец
Падобранец
Posts: 8
Joined: 01 Apr 2009, 00:49
Location: Skopje
Contact:

Post by Ersan »

Ti blagodaram mnogu za odgovorot
pozdrav
User avatar
Falcon
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 826
Joined: 06 Mar 2008, 19:59
Location: Macedonia
Contact:

Post by Falcon »

Ersan wrote:Vo vrska za pregled na pasoshi si dobiv odgovor ..
fala sto me potseti za toa so sum prasal.
No sea me interesira za vozduhoplovna medicina, znaci toa sakam da go rabotam posto veke iam sredno med. zavrseno i so treba ponatamu za da go rab. toa??
А бре Ерсан, јас „колите ги знам, тебе не те знам“... Го знаеш ли тој виц?

Туку, кога веќе (конечно) си се одлучил кој дел од воздухопловството најмногу те интересира, излегува дека немаш уште многу до целта - треба само медицина да завршиш и потоа да специјализираш :wink: Чинам дека порано од АЦВ дозволуваа овластени специјалисти по спортска или интерна медицина да издаваат пониски категории на лекарски уверенија за воздухопловен персонал, но сега не е така, па прегледите ги вршат само специјалист(и) по воздухопловна медицина. By the way, таква специјализација во Македонија не се нуди, а таков специјалист во Македонија е само еден... :roll: Па сега, види си...
А ако сакаш да бидеш „медицински брат“ во одделението за воздухопловна медицина, тоа е веќе нешто друго...
User avatar
Ersan
Падобранец
Падобранец
Posts: 8
Joined: 01 Apr 2009, 00:49
Location: Skopje
Contact:

Post by Ersan »

Eee vicot ne go znam haha . . .
Ti blagodaram mn. so mi objasni malku po opsirno :) ,sea barem nekoi raboti mi se pojasni.
Samo ke te zamolam da neso poeke mi kazuvas vo vrska za med. brat vo odd. za vozduhoplovna med.
pozdrav :sluzim_narodu:
User avatar
Falcon
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 826
Joined: 06 Mar 2008, 19:59
Location: Macedonia
Contact:

Post by Falcon »

Ersan wrote:Eee vicot ne go znam haha . . .
Ti blagodaram mn. so mi objasni malku po opsirno :) ,sea barem nekoi raboti mi se pojasni.
Samo ke te zamolam da neso poeke mi kazuvas vo vrska za med. brat vo odd. za vozduhoplovna med.
pozdrav :sluzim_narodu:
Ништо повеќе не знам да ти кажам... Оделението (специјалистот) за воздухопловна медицина работи во склоп на Поликлиниката Букурешт во Скопје. Појди си таму (или фати врски) и распрашај се.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest