Нуклеарни реактори

Неврзани работи кои и немаат баш многу врска со авијацијата.
Simple chit chat for things that may not really correspond with aviation.
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Нуклеарни реактори

Post by Canemakedonski »

Како што реков порано, и складиштата за потрошено гориво остануваат суви:
http://online.wsj.com/article/SB1000142 ... 33990.html" onclick="window.open(this.href);return false;
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Нуклеарни реактори

Post by kocov »

сега останува све во рацете на 50 работници кој останја и со пумпи од морето се трудата да го изладат реакторот ајде господ е голем ако сака тој можи ке успејата да го изладат реакторот се останува на овие 50 храбри луге да спасат 100 милони луге . :|
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
Iko
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 42660
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA
Contact:

Re: Нуклеарни реактори

Post by Iko »

Kliknete na "Play"....

http://www.nytimes.com/interactive/2011 ... ef=science" onclick="window.open(this.href);return false;


Boga mi....neshto ne mi izgleda deka dobro im se pishuva na Kalifornija i na Oregon....daj Bozhe da gresham....
Зоран
Mодератор
Mодератор
Posts: 14550
Joined: 31 Jan 2008, 19:20

Re: Нуклеарни реактори

Post by Зоран »

Iko wrote:Kliknete na "Play"....

http://www.nytimes.com/interactive/2011 ... ef=science" onclick="window.open(this.href);return false;


Boga mi....neshto ne mi izgleda deka dobro im se pishuva na Kalifornija i na Oregon....daj Bozhe da gresham....
Ико сликите се Вов

Image

И ако е за УТЕХА кога ли ке дојде кај нас.
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Нуклеарни реактори

Post by Canemakedonski »

Табелава на крајов на текстов :(
http://www.vreme.com/cms/view.php?id=981471" onclick="window.open(this.href);return false;
User avatar
nikola
Падобранец
Падобранец
Posts: 123
Joined: 10 Oct 2007, 18:53
Contact:

Re: Нуклеарни реактори

Post by nikola »

Dobar tekst so ubavo objasnuvanje. Posledno sto citam uspeale da donesat struja do centralava, daj boze da uspeat da gi restartiraat pumpite i da stavat kraj na sevo ova
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Нуклеарни реактори

Post by Canemakedonski »

Донесена електрична линија до реакторот бр. 2:

http://news.cnet.com/8301-30685_3-20044391-264.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Зоран
Mодератор
Mодератор
Posts: 14550
Joined: 31 Jan 2008, 19:20

Re: Нуклеарни реактори

Post by Зоран »

Maximum Резил...
Image
http://www.time.mk/read/cc6791ff10/9af9 ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.netpress.com.mk/vestiimages/ ... usima5.jpg" onclick="window.open(this.href);return false;
Зоран
Mодератор
Mодератор
Posts: 14550
Joined: 31 Jan 2008, 19:20

Re: Нуклеарни реактори

Post by Зоран »

Анализа страв ...препорачувам да се прочита.

http://www.time.mk/read/1b2a89dfb0/784e ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Зоран
Mодератор
Mодератор
Posts: 14550
Joined: 31 Jan 2008, 19:20

Re: Нуклеарни реактори

Post by Зоран »

Ај наздравје.
Облакчето од Фокушима ни е над глава.
Зоран
Mодератор
Mодератор
Posts: 14550
Joined: 31 Jan 2008, 19:20

Re: Нуклеарни реактори

Post by Зоран »

Зоран wrote:Ај наздравје.
Облакчето од Фокушима ни е над глава.

Мало дополнение..

Image

http://www.time.mk/read/43d7352f95/26b7 ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Нуклеарни реактори

Post by Canemakedonski »

Зоран
Mодератор
Mодератор
Posts: 14550
Joined: 31 Jan 2008, 19:20

Re: Нуклеарни реактори

Post by Зоран »

грдо ама тоа е тоа.

http://www.time.mk/read/95732f4829/b16a ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Зоран
Mодератор
Mодератор
Posts: 14550
Joined: 31 Jan 2008, 19:20

Re: Нуклеарни реактори

Post by Зоран »

пак јас...

Радиоактивниот облак над Европа не е опасен

http://www.time.mk/read/04eb2c297d/06b6 ... index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Нуклеарни реактори

Post by kocov »

ovaa go znam podolgo vreme aj nekoj neka gi objasni ovie nuklearni bateri mi izlgeda mnogu bezbedni nesto poveke kako se pravat znam deka rusite se prvi koj upotrebija vakvi bateri

http://thefutureofthings.com/news/1079/ ... eries.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Нуклеарни реактори

Post by Canemakedonski »

kocov wrote:ovaa go znam podolgo vreme aj nekoj neka gi objasni ovie nuklearni bateri mi izlgeda mnogu bezbedni nesto poveke kako se pravat znam deka rusite se prvi koj upotrebija vakvi bateri

http://thefutureofthings.com/news/1079/ ... eries.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Реактор со ладење со растопено олово и бизмут. Предност му што ако се растопи јадрото, оловото останува течно и нема да испари како кај реакторите ладени со вода. Покрај тоа оловото ја запира гама радијацијата која е многу опасна по здравје, а ги пропушта неутроните кои се потребни за да тече реакцијата.
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Нуклеарни реактори

Post by kocov »

Canemakedonski wrote:
kocov wrote:ovaa go znam podolgo vreme aj nekoj neka gi objasni ovie nuklearni bateri mi izlgeda mnogu bezbedni nesto poveke kako se pravat znam deka rusite se prvi koj upotrebija vakvi bateri

http://thefutureofthings.com/news/1079/ ... eries.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Реактор со ладење со растопено олово и бизмут. Предност му што ако се растопи јадрото, оловото останува течно и нема да испари како кај реакторите ладени со вода. Покрај тоа оловото ја запира гама радијацијата која е многу опасна по здравје, а ги пропушта неутроните кои се потребни за да тече реакцијата.
значи оваа се нуклеарни реактори само ладени со олово.Дали знаеш како функцонират нуклеарните батери дали функцонират како стандарните батери значи имаме катода и анода и суптанција мегу нив
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Нуклеарни реактори

Post by Canemakedonski »

kocov wrote:
Canemakedonski wrote:
kocov wrote:ovaa go znam podolgo vreme aj nekoj neka gi objasni ovie nuklearni bateri mi izlgeda mnogu bezbedni nesto poveke kako se pravat znam deka rusite se prvi koj upotrebija vakvi bateri

http://thefutureofthings.com/news/1079/ ... eries.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Реактор со ладење со растопено олово и бизмут. Предност му што ако се растопи јадрото, оловото останува течно и нема да испари како кај реакторите ладени со вода. Покрај тоа оловото ја запира гама радијацијата која е многу опасна по здравје, а ги пропушта неутроните кои се потребни за да тече реакцијата.
значи оваа се нуклеарни реактори само ладени со олово.Дали знаеш како функцонират нуклеарните батери дали функцонират како стандарните батери значи имаме катода и анода и суптанција мегу нив
Не кочов, ова се класични нуклеарни реактори, само ги викаат батерии бидејќи се мали отприлика колку фрижидер и се преносни, а имаат сила од 25 MW. Овие се слични на тие руските преносни реактори.
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Нуклеарни реактори

Post by kocov »

а скапи се овие нуклеарни реактори или ?
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Нуклеарни реактори

Post by Canemakedonski »

25 до 30 мил $ за реактор:
http://www.hyperionpowergeneration.com/index.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 20 guests