Тешка механизација

Неврзани работи кои и немаат баш многу врска со авијацијата.
Simple chit chat for things that may not really correspond with aviation.
Post Reply
User avatar
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6318
Joined: 02 Jul 2014, 19:44
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by Zoran MAF »

Реалната сила доага од овде
- Металургија
-Машинство
- Електроника.

https://www.youtube.com/watch?v=ZncMWh_-D0I" onclick="window.open(this.href);return false;

Первый в России завод редкоземельных металлов заработал в Новгороде.
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
User avatar
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6318
Joined: 02 Jul 2014, 19:44
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by Zoran MAF »

Dobra kniga
vrski dobra

https://docplayer.gr/53029584-2011-ener ... jevic.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
User avatar
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4352
Joined: 13 Dec 2017, 11:54
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by filipv »

одлично! фала!
User avatar
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6318
Joined: 02 Jul 2014, 19:44
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by Zoran MAF »

Image

Periodic table with its natural elements
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
User avatar
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6318
Joined: 02 Jul 2014, 19:44
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by Zoran MAF »

impresivno

Првата пловечка нуклеарна електрана на светот го осветли најсеверниот руски град
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА19 ДЕКЕМВРИ 2019RUSSIA BEYOND - МАКЕДОНИЈАhttps://mk.rbth.com/science/84837-plove ... FcteBGOZcE" onclick="window.open(this.href);return false;
https://tass.ru/ekonomika/7378585" onclick="window.open(this.href);return false;

Првата нуклеарна термоелектрана „Академик Ломоносов” во четвртокот, 19 декември, започна со производство на електрична енергија за изолираната мрежа на Чуан-Билибинскиот јазол во Чукотскиот автономен округ на Русија.
Приклучувањето на генераторот на пловечкиот енергетски блок на мрежата е извршено по синхронизацијата со параметрите на локалната електромрежа. „Росатом“ истакнува дека за жителите на градот Певек (најсеверниот руски град) денешниот ден е симболично одбележан: во градот при приклучувањето на пловечката електрана на мрежата се запалија светилките на новогодишната елка.
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
User avatar
karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
Posts: 13627
Joined: 26 Jun 2009, 23:07
Location: Skopje,R.Makedonija
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by karamba »

Колку MWh дава брод/централава?
User avatar
Airbus
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 2764
Joined: 02 Dec 2006, 18:07
Location: Boston, Maassachusetts
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by Airbus »

karamba wrote:Колку MWh дава брод/централава?
KLT-40 даваат до 70 MWh.
Image المجد للسرب ٩٦ اعتراضية
User avatar
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6318
Joined: 02 Jul 2014, 19:44
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by Zoran MAF »

Airbus wrote:
karamba wrote:Колку MWh дава брод/централава?
KLT-40 даваат до 70 MWh.
Za sporedba Energetika ELEM dava tolku so dve Ko/Gel turbini .
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
User avatar
karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
Posts: 13627
Joined: 26 Jun 2009, 23:07
Location: Skopje,R.Makedonija
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by karamba »

Airbus wrote:
karamba wrote:Колку MWh дава брод/централава?
KLT-40 даваат до 70 MWh.
Фала баце, машала машала, рокај струја нека фршти ринглата :D
User avatar
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6318
Joined: 02 Jul 2014, 19:44
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by Zoran MAF »

пОВРЗУВАЊЕ ДАЛНОВОДИ
Монтаж провода ВЛ 330 кВ через Днепр
https://www.youtube.com/watch?v=lB5_3aC68wk" onclick="window.open(this.href);return false;
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
User avatar
karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
Posts: 13627
Joined: 26 Jun 2009, 23:07
Location: Skopje,R.Makedonija
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by karamba »

Zoran MAF wrote:пОВРЗУВАЊЕ ДАЛНОВОДИ
Монтаж провода ВЛ 330 кВ через Днепр
https://www.youtube.com/watch?v=lB5_3aC68wk" onclick="window.open(this.href);return false;
Машала машала гајтанчињава..., 3 пута 1,5 за по дома а Зокс? :)

Image
User avatar
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6318
Joined: 02 Jul 2014, 19:44
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by Zoran MAF »

karamba wrote:
Zoran MAF wrote:пОВРЗУВАЊЕ ДАЛНОВОДИ
Монтаж провода ВЛ 330 кВ через Днепр
https://www.youtube.com/watch?v=lB5_3aC68wk" onclick="window.open(this.href);return false;
Машала машала гајтанчињава..., 3 пута 1,5 за по дома а Зокс? :)

Image
Керамички изолатори
, проводник за 400К Квати
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
User avatar
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6318
Joined: 02 Jul 2014, 19:44
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by Zoran MAF »

Osmium

https://www.youtube.com/watch?v=gTrhMFygoTs" onclick="window.open(this.href);return false;

Осмий - Самый ТЯЖЕЛЫЙ МЕТАЛЛ НА ЗЕМЛЕ!
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
User avatar
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6318
Joined: 02 Jul 2014, 19:44
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by Zoran MAF »

АРДФ
гориво на иднината или криминал.

https://www.youtube.com/watch?v=AnzxTOUTObQ" onclick="window.open(this.href);return false;
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
User avatar
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6318
Joined: 02 Jul 2014, 19:44
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by Zoran MAF »

http://youtu.be/rZBe-AcYgm8" onclick="window.open(this.href);return false;

mrazokrshachi.

https://youtu.be/rZBe-AcYgm8
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
User avatar
alvarhanso
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 29915
Joined: 21 Jul 2007, 13:34
Location: Skopje
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by alvarhanso »

Зоки, имаш тема за бродови друже.
..

The future is already here - it's just not evenly distributed
User avatar
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6318
Joined: 02 Jul 2014, 19:44
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by Zoran MAF »

alvarhanso wrote:Зоки, имаш тема за бродови друже.
Ок
Прав си ама таму некако ко воени , ова ми е некако цивилна работа .
За тоа вака.
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
User avatar
Zoran MAF
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6318
Joined: 02 Jul 2014, 19:44
Contact:

Re: Тешка механизација Россия совершила прорыв в атомной эн

Post by Zoran MAF »

Neshto novo vo AEC Россия совершила прорыв в атомной энергетике (Руслан Осташко)

http://www.youtube.com/watch?v=715iYPEUTE0" onclick="window.open(this.href);return false;

https://www.youtube.com/watch?v=715iYPEUTE0" onclick="window.open(this.href);return false;

Прочесть манифест, вступить в клуб (в партию): https://politrussia.com/club/" onclick="window.open(this.href);return false;
Российский прорыв в атомной энергетике, о котором столько говорили, свершился. В Свердловской области в отечественный ядерный реактор БН-800 загрузили первую серийную партию МОКС-топлива. То есть – топлива, сделанного из «хвостов», а значит – новейшего, экологичного и не имеющего аналогов в пресловутых «нормальных странах».

Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
User avatar
alvarhanso
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 29915
Joined: 21 Jul 2007, 13:34
Location: Skopje
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by alvarhanso »

http://www.youtube.com/watch?v=hx1AsnSOmEw" onclick="window.open(this.href);return false;

Liebherr LEGO
..

The future is already here - it's just not evenly distributed
User avatar
karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
Posts: 13627
Joined: 26 Jun 2009, 23:07
Location: Skopje,R.Makedonija
Contact:

Re: Тешка механизација

Post by karamba »

Секоја чест маестрално направена техника, цирка 4-5 милиони евра и тоа онака од ракав вадам цена, гарант и нагоре
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 9 guests