Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Неврзани работи кои и немаат баш многу врска со авијацијата.
Simple chit chat for things that may not really correspond with aviation.
Post Reply
User avatar
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4547
Joined: 13 Dec 2017, 11:54
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by filipv »

Ко курсот на лирата да е кадровско прашање, а не резултат на фантастично сложени општествено-економско-политички фактори. Бог да чува каков аналфабет. Како и секој аутократ, он знае да размишља само низ призмата на авторитетот. Паднала лирата? Смени го гувернерот - не го бива!

Топук ебате.
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 28509
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by dragan_mig31 »

filipv wrote:Ко курсот на лирата да е кадровско прашање, а не резултат на фантастично сложени општествено-економско-политички фактори. Бог да чува каков аналфабет. Како и секој аутократ, он знае да размишља само низ призмата на авторитетот. Паднала лирата? Смени го гувернерот - не го бива!

Топук ебате.
Pa dobro toa e tipicno za ovakov populisticki klovn.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4547
Joined: 13 Dec 2017, 11:54
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by filipv »

Одлично, извонредно филмче за ерата на Ердоан.

http://www.youtube.com/watch?v=KQQP2O6A9O4" onclick="window.open(this.href);return false;

А кој ќе го бендиса, ОБАВЕЗНО да ги погледне и претходните две (ова е третото, последното во серијалот за Турција)
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 28509
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by dragan_mig31 »

U prvi 15 sekundi i vise mi se povrakja od facive so zborat.Ameri da ne bile nemalo da se oslobodat od naci.Daj molimte :D
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4547
Joined: 13 Dec 2017, 11:54
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by filipv »

dragan_mig31 wrote:U prvi 15 sekundi i vise mi se povrakja od facive so zborat.Ameri da ne bile nemalo da se oslobodat od naci.Daj molimte :D
Веќе сме го праеле муабетов на форумов, ама ај набрзина да се потсетиме: Кој било да фалел од тројката „ссср - британија - сад“ победата не била загарантирана. Ни оддалеку.

- Без СССР - британија и сад (ниту кој било друг) нема да можеле да припарат во континентална европа и сега сите ќе сме збореле германски. Токму затоа сад и британија и ги помагале русите - пошто им требале, а не пошто многу гу љубеле. Русите за влакно успеале да се одбранат, а потоа и самите признавале дека немале да успеат без западната помош во матерјал, оружје и храна.
- Без Британија и британската академија, СССР и САД немале да имаат радари ниту да ги провалат тајните германски кодови ниту ќе имале база за бомбардирање на германија. Без бомбардирањето на германија, целата воздушна оператива на луфтвафе ќе била слободна за ангажман на источен фронт, па продорот на Советите кон берлин ќе бил апсолутно невозможен.
- Без САД - СССР и Британија просто ќе ја изгубеле војната (СССР во 1942 или 43, а британија во 1940 или најдоцна 41). На СССР ќе им снемало матерјал во клучните моменти, а на Британија ќе и снемало храна и гориво во клучните моменти. Башка што сад војувале на два фронта истовремено (ова честопати сите го забораваат) и ги држеле зафатени јапанците, заради што Сталин смеел да ја повлече војската од далеки исток и да ја ангажира - повторно, во клучните моменти - за борба против германците.

Не за џабе баш сталин, черчил и рузвелт се среќавале за време на војната меѓу себе да се договараат. Сигурно не го викале Рузвелт пошто бил пријатен човек и колку да праи друштво.

Минимизирањето на улогата на западот во победата над нацизмот е смешен историски ревизионизам и бара грубо игнорирање на цела низа клучни историски моменти. По мое, кога ќе се земе се во предвид, единствено ферско гледање е дека СССР, Британија и САД се мање-више подеднакво заслужни (секој на свој начин!) за победата во Втората светска војна. Современата путинистичка пропаганда што сака советите да ги претстави како најмногу заслужни, па дури и единствено заслужни за победата над фашизмот, е нефер и создава погрешна историска перспектива.
User avatar
James
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
Posts: 10253
Joined: 30 Jun 2011, 17:07
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by James »

filipv wrote:. Русите за влакно успеале да се одбранат, а потоа и самите признавале дека немале да успеат без западната помош во матерјал, оружје и храна.
.
Ne drugar Filip, ova e samo necie mislenje.
User avatar
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4547
Joined: 13 Dec 2017, 11:54
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by filipv »

James wrote:
filipv wrote:. Русите за влакно успеале да се одбранат, а потоа и самите признавале дека немале да успеат без западната помош во матерјал, оружје и храна.
.
Ne drugar Filip, ova e samo necie mislenje.
Точно, нечие мислење:

„Денес некои велат дека помошта од Сојузниците не била значајна... Но, слушајте, никој не може да одрекува дека Американците ни доставија матерјал без кој ние немаше да можеме да ги опремиме нашите резерви, ниту пак ќе можевме да продолжиме со војувањето“ –Жуков, 1963

(Сталин) отворено велеше дека доколку САД не ни помогнеа, немаше да победиме. Ако моравме сами да се бориме со нацистите, немаше да можеме да го издржиме германскиот притисок“ –Хрушчев, „Мемоари 1918-1945“

„...Од сето ова може да се заклучи следново: без помошта од западот, Советскиот сојуз немаше да победи во Големата татковинска војна, немаше да може да ја запре германската инвазија, бидејќи самите не произведувавме доволно оружје и опрема, ниту имавме доволно гориво и мунуиција. Советските власти беа и тоа како свесни за зависноста од помошта. Затоа, Сталин му кажа на Хопкинс (пратеникот на Рузвелт во Москва) дека СССР не може да и парира на Германија во освојувањето на ресурсите во Европа“ -Борис Владимович Соколов, руски историчар

Но, што знаеле тие? Незнајковци...
Last edited by filipv on 14 Nov 2020, 18:15, edited 1 time in total.
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 28509
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by dragan_mig31 »

Da drugar Filip ama serkovcive od sekoj moguci institut faklutet dokumentarec ili politika nemozat da ne izedat lajna kako amerite se najbitno nesto sto.mu se ima deseno na coveckiot rod i univerzumov.Tuka e problemot.Nikoj ne ja negira pomoata i doprinosot na amerika.Ama koa se predstavue kao samo oni da se zasluzni a drugive so dale zrtvi u decetici miljoni ne se ni bitni.Istovo se glea i so prv covek u svemir i prv satelit i red drugi dostignuvanja koi uporno zapadnjacka propagandna masinerija i den denes pokusava da gi minimizira i ospori.Tuka e problemot.Isto vazi i za onie pseudo naucinici od rusija i drzavni medii so negiraat zapadnjacki dostignuvanja i pridonesi.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4547
Joined: 13 Dec 2017, 11:54
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by filipv »

dragan_mig31 wrote:Ama koa se predstavue kao samo oni da se zasluzni a drugive so dale zrtvi u decetici miljoni ne se ni bitni.
Kaде е тоа така претставено?

Можеш да ми покажеш некој пример за такво претставување?
User avatar
James
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
Posts: 10253
Joined: 30 Jun 2011, 17:07
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by James »

filipv wrote:
James wrote:
filipv wrote:. Русите за влакно успеале да се одбранат, а потоа и самите признавале дека немале да успеат без западната помош во матерјал, оружје и храна.
.
Ne drugar Filip, ova e samo necie mislenje.
Точно, нечие мислење:

„Денес некои велат дека помошта од Сојузниците не била значајна... Но, слушајте, никој не може да одрекува дека Американците ни доставија матерјал без кој ние немаше да можеме да ги опремиме нашите резерви, ниту пак ќе можевме да продолжиме со војувањето“ –Жуков, 1963

(Сталин) отворено велеше дека доколку САД не ни помогнеа, немаше да победиме. Ако моравме сами да се бориме со нацистите, немаше да можеме да го издржиме германскиот притисок“ –Хрушчев, „Мемоари 1918-1945“

„...Од сето ова може да се заклучи следново: без помошта од западот, Советскиот сојуз немаше да победи во Големата татковинска војна, немаше да може да ја запре германската инвазија, бидејќи самите не произведувавме доволно оружје и опрема, ниту имавме доволно гориво и мунуиција. Советските власти беа и тоа како свесни за зависноста од помошта. Затоа, Сталин му кажа на Хопкинс (пратеникот на Рузвелт во Москва) дека СССР не може да и парира на Германија во освојувањето на ресурсите во Европа“ -Борис Владимович Соколов, руски историчар

Но, што знаеле тие? Незнајковци...
E sega od edna strana zaednicki napor baziran na analiza od druga strana eden od najgolemite stereotipi za istocniot front, deka Zukov e edinstveniot marsal i gi pretepal site, a Hruscov ne znam ni zosto go spominjame posto e samo eden partiski sluzbenik i malo napuvan komesar a koi (komesarite) ako nisto drugo poise ja kocele vojskata nego so praele nesto korisno.

No pak zavrsuvame na istoto, toa e samo nivno mislenje koe se menuva zavisno od toa dali bile u milost ili nemilost.

Taka da ova ne ti e nikakov argument. Jas na vremeto ti poataviv eden lik od quora koj odlicno so izvori i brojki odgovori otprilika tocno na ova prasanje koe go pokrenuvas. Istite brojki ne idat u prilog na ova tvrdenje/mislenje.

Ako sepak se drzis do "da mu veruvame na zukov deka on e 100 posto u pravo" togas da ne ja prodolzime diskusijata.
User avatar
Makedon
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 1450
Joined: 11 Jan 2011, 20:42
Location: Skopje, Macedonia
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by Makedon »

filipv wrote:
dragan_mig31 wrote:Ama koa se predstavue kao samo oni da se zasluzni a drugive so dale zrtvi u decetici miljoni ne se ni bitni.
Kaде е тоа така претставено?

Можеш да ми покажеш некој пример за такво претставување?
9ти Мај наместо победа над фашизмот, се слави како ден на Европа. Ова е тоа минимизирање.

Ако сите ја почитуваат жртвата дадена да нема фашизам денес, овој ден треба да се слави како ден на победата над фашизмот.

Прво фашизмот е победен, па потоа доаѓа формирање на Европска заедница.
User avatar
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4547
Joined: 13 Dec 2017, 11:54
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by filipv »

Makedon wrote:9ти Мај наместо победа над фашизмот, се слави како ден на Европа. Ова е тоа минимизирање.
Тоа се два различни празници што се на ист датум!

https://en.wikipedia.org/wiki/Victory_in_Europe_Day" onclick="window.open(this.href);return false;
https://en.wikipedia.org/wiki/Europe_Day" onclick="window.open(this.href);return false;

Ако го погледнеш првиот линк, ќе забележиш дека нема благе везе со втора светска војна.
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 28509
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by dragan_mig31 »

Neznam Filip eve na tvoevo video nemacki politicari go zborat toa u prvi 15 sekundi.Dovolno e da pogledas bilo kakov dokumentarec na history ili nekoj slicen kanal,da procitas bilo koja kniga od zapad na taa tema i segde se spominja istoto.

Mislis deka e dzabe toa sto e den na evropa na 9ti maj?Pa germancive i nivnite fekalni sateliti od drugi svetski rat so site sili pokusavaat da go zbrisat sekjavanjeto i da ja izmenat istorijata.Najkonkreten primer e toa so bugarija ni go pravi na nas u zadnji meseci.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4547
Joined: 13 Dec 2017, 11:54
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by filipv »

dragan_mig31 wrote:Neznam Filip eve na tvoevo video nemacki politicari go zborat toa u prvi 15 sekundi.Dovolno e da pogledas bilo kakov dokumentarec na history ili nekoj slicen kanal,da procitas bilo koja kniga od zapad na taa tema i segde se spominja istoto.
Дај линк да видиме.

dragan_mig31 wrote:Mislis deka e dzabe toa sto e den na evropa na 9ti maj?Pa germancive i nivnite fekalni sateliti od drugi svetski rat so site sili pokusavaat da go zbrisat sekjavanjeto i da ja izmenat istorijata.Najkonkreten primer e toa so bugarija ni go pravi na nas u zadnji meseci.
Ама ние не зборевме дали германците покупшаваат да збришат сеќавање (што е сама по себе глупа теза бидејќи германците го НЕГУВААТ сеќавањето за нивното наци минато како опомена за идните генерации), туку дали некој сериозен западен извор рекол дека само западот е заслужен за втора светска војна.

Не ме нервирајте сеа, више ме нанервираа на фејсбук со оној мамлазот боб лазар. Ве молам.

Не било на жуков и сталин валидно мислењето... Не, на новокомпонираните рт аналитичари е валидно ебате

ај не ме нервирајте
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 28509
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by dragan_mig31 »

Pa ene ti go linkot gore so go postavi.Izgledaj gi orvote 15-20 sek i ke vidis koe proseravanje go davaat.

Koj te iznerviral so bob lazar?Kakov klovn e toj lik :D
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4547
Joined: 13 Dec 2017, 11:54
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by filipv »

ма ајде остај, еден ме убедуваше и ми праќаше линкови „абе гледаго бе“

ми идеше да му идам дома и да го убијам... ме испонанеривира, па претече и тука на форумов :-)

ИНАЧЕ, авторот на видеото што го пратив, тие изјавина политичарите (кои, патем, НЕ викаат дека САМО они се заслужни!) ги користи иронично. Изгледај го остатокот и ќе видиш и сам.
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 28509
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by dragan_mig31 »

Bob lazar e dobra zabava ako gleas so predumisla deka e zabaven fantasticen program.Povikuvajki se na toj lik kao izvor na info i fakti e cista budalastina.

Ke go izgleam videoto denovive dodeka rabotam.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
Makedon
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 1450
Joined: 11 Jan 2011, 20:42
Location: Skopje, Macedonia
Contact:

Re: Воен Удар во Турција - збогум на семкарот?

Post by Makedon »

filipv wrote:
Makedon wrote:9ти Мај наместо победа над фашизмот, се слави како ден на Европа. Ова е тоа минимизирање.
Тоа се два различни празници што се на ист датум!

https://en.wikipedia.org/wiki/Victory_in_Europe_Day" onclick="window.open(this.href);return false;
https://en.wikipedia.org/wiki/Europe_Day" onclick="window.open(this.href);return false;

Ако го погледнеш првиот линк, ќе забележиш дека нема благе везе со втора светска војна.
Филип или твојот коеф. на интелегенција е над 200 или мојот е под 100.
Токму ова и ти зборував, првиот се случува 45-та, вториот 64-та.

Ова е извадок од првиот линк
"Victory in Europe Day is the day celebrating the formal acceptance by the Allies of World War II of Germany’s unconditional surrender of its armed forces on Tuesday, 8 May 1945, marking the end of World War II in Europe. Several countries observe public holidays on the day each year, also called Victory Over Fascism Day, Liberation Day or Victory Day. In the UK it is often abbreviated to VE Day, or V-E Day in the US, a term which existed as early as September 1944,[1] in anticipation of victory.

Several former Soviet bloc countries like Russia, Belarus, and Serbia celebrate on 9 May as the end of all combat actions was specified at 23:01 Central European Time, which was already 9 May in the Soviet Union. Israel also marks VE Day on 9 May, as a result of the large number of immigrants from the former Soviet bloc, but it is not a public holiday."


А со што е поврзано ова, ако не со Втора светска војна??

Филип, ај вака друже, ќе почнеме скрос од почеток.
Ноќта 8ми Мај Нацистичка Германија потпишува безусловна капитулација. 9ти Мај во Советски Сојуз е прогласен за ден на победата над фашизмот.
Сите слават, злото е победено. Германија разрушена, понижена, поделена.
Се она што пиша за сојузниците (Британија и САД) си 100% во право. Америте се единствени победници на Пацифик, го ослободуваат Советски Сојуз од војна со Јапонците, ги бранат бродските конвои на Атлантикот и го отвараат западниот фронт со Британците и Канаѓаните, ги тепаат Италијаните. Британците учествуваат на западниот фронт, мака мачат со германските подморници, гинат луѓе на сите страни.....

На крајот на денот во Втората светска војна гинат аппрокс 60 милиони луѓе, од кои само аппрокс 24-5 милиони Совети, тоа е една третина од сите жртви во целата војна.

Да не беа овие три држави, НИКОЈ не можеше да го победи Хитлер и нацизмот (Германија, Италија, Јапонија) и нивните сателити (Унгарија, Романија, Бугарија(оваа е посебно интересна во последниве времиња :D , го одрекува истото)), но да се прогласи денот над победата над фашизмот како ден на Европа е колективен оверкил.

Ало 60 милиони луѓе загинаа, па дали сме сите ние нормални што дискутираме за ова. Каков Јуроп деј, какве п.чке материна, победа над фашизмот и точка!!!!
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 12 guests