Спектакуларно полетување

Место за интересни фотографии, видеа и линкови.
A place for interesting photos, videos and links.
Post Reply
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15436
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Спектакуларно полетување

Post by IgorMKD »

Пази будала!

http://www.youtube.com/watch?v=7y4OcWUC ... grec_index" onclick="window.open(this.href);return false;
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
AlexGreat
Пилот на Су-25
Пилот на Су-25
Posts: 13296
Joined: 05 Mar 2009, 22:18
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by AlexGreat »

:bravo:
Svi ruski ratni ciljevi biće ostvareni, ali postepeno. Pošto se postepeno i menjaju.
User avatar
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
Posts: 3197
Joined: 12 Oct 2006, 10:23
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by Skopjeair »

Во кабината компјутерот на Ербас му ја пукнал главата на пилотот по ваков потег!
I fly BELL 206 when I am sober!
User avatar
KVARK
Политички комесар
Политички комесар
Posts: 3753
Joined: 06 Aug 2006, 23:39
Location: New Foxсиче!
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by KVARK »

IgorMKD wrote:Пази будала!

http://www.youtube.com/watch?v=7y4OcWUC ... grec_index" onclick="window.open(this.href);return false;

Овој мора да го набркале од некое ВВ. :D
Останете желни за знаење! Останете несериозни!

Стив Џобс
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15436
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by IgorMKD »

Skopjeair wrote:Во кабината компјутерот на Ербас му ја пукнал главата на пилотот по ваков потег!
Се прашувам како компјутерот дозволи вака опасен борбен маневар... Можно ли е да се работи за тест лет при кој се оневозможува уделот на компјутерот во одлуките и постапките на пилотите?
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
Scylla
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4913
Joined: 12 Jul 2006, 03:21
Location: Лозана
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by Scylla »

Дефинитивно е празен а ова е демонстрација на способностите на летање... Инаку кој капетан би направил онаков маневар со 120 патници назад...а потоа да не остане без дозвола?
Airplanes usually kill you quickly - a woman takes her time.
User avatar
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
Posts: 3197
Joined: 12 Oct 2006, 10:23
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by Skopjeair »

IgorMKD wrote:
Skopjeair wrote:Во кабината компјутерот на Ербас му ја пукнал главата на пилотот по ваков потег!
Се прашувам како компјутерот дозволи вака опасен борбен маневар... Можно ли е да се работи за тест лет при кој се оневозможува уделот на компјутерот во одлуките и постапките на пилотите?
Треба да го разгледам тоа, мислам дека компјутерот на Ербас дозволува вакви маневри ама предупредува ... Треба да проверам па ќе ти пишам ...
I fly BELL 206 when I am sober!
User avatar
karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
Posts: 14268
Joined: 26 Jun 2009, 23:07
Location: Skopje,R.Makedonija
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by karamba »

Мадр факр :shock:

http://www.youtube.com/watch?v=vOSHMB_T ... r_embedded" onclick="window.open(this.href);return false;
User avatar
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
Posts: 3197
Joined: 12 Oct 2006, 10:23
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by Skopjeair »

Нема товар, нема многу гориво, Јаки мотори и СРЕЌА!
I fly BELL 206 when I am sober!
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15436
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by IgorMKD »

Следниот пат ќе ги собираат со метличе. Пациенти!
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
Bobby
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 832
Joined: 14 Nov 2009, 02:56
Location: OHD - SKP
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by Bobby »

Skopjeair wrote:Нема товар, нема многу гориво, Јаки мотори и СРЕЌА!
И????
Па секако, Чак Норис е во кокпитот :)
To live is the rarest thing in the world, most people exist, that's all...
User avatar
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
Posts: 3197
Joined: 12 Oct 2006, 10:23
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by Skopjeair »

Bobby wrote:
Skopjeair wrote:Нема товар, нема многу гориво, Јаки мотори и СРЕЌА!
И????
Па секако, Чак Норис е во кокпитот :)
Чак Норис да беше ќе продолжеше авионот да оди нагоре ... Ама забележи го доведува близу STALL па го исправа авионот во хоризонтален лет
I fly BELL 206 when I am sober!
User avatar
Bobby
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 832
Joined: 14 Nov 2009, 02:56
Location: OHD - SKP
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by Bobby »

Skopjeair wrote:Чак Норис да беше ќе продолжеше авионот да оди нагоре ... Ама забележи го доведува близу STALL па го исправа авионот во хоризонтален лет
Да, за момент си помислив дека ќе падне, на граница беше до STALL.
Се чудам како можат да напраат некои невозможни(!?!)
маневри со авиониве до степен да речам - во одредени ситуации кога авион има технички проблем и пилотите
тешко го држат под контрола, зарем не можат нешто вака екстремно да направат, па макар и полни со патници, за да спречат пад?

Инаку, како е правилен превод за STALL, на македонски? можам да објаснам ама не со еден збор :D
To live is the rarest thing in the world, most people exist, that's all...
User avatar
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
Posts: 3197
Joined: 12 Oct 2006, 10:23
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by Skopjeair »

STALL - Лет на критична брзина!
I fly BELL 206 when I am sober!
User avatar
Scylla
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4913
Joined: 12 Jul 2006, 03:21
Location: Лозана
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by Scylla »

Bobby wrote:
Да, за момент си помислив дека ќе падне, на граница беше до STALL.
Се чудам како можат да напраат некои невозможни(!?!)
маневри со авиониве до степен да речам - во одредени ситуации кога авион има технички проблем и пилотите
тешко го држат под контрола, зарем не можат нешто вака екстремно да направат, па макар и полни со патници, за да спречат пад?

Инаку, како е правилен превод за STALL, на македонски? можам да објаснам ама не со еден збор :D
Клучна улога игра фактот што авионот е пердуф лесен, има малку гориво и нема патници. Натовари го и повеќе нема да има вакви летачки способности.
Airplanes usually kill you quickly - a woman takes her time.
User avatar
Bobby
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 832
Joined: 14 Nov 2009, 02:56
Location: OHD - SKP
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by Bobby »

Skopjeair wrote:STALL - Лет на критична брзина!
Хехе, ете гледаш, и ти не можеш со еден збор :)
Особено што критична брзина може да е и некоја преголема брзина.

Во секој случај :bravo: за трудот.
To live is the rarest thing in the world, most people exist, that's all...
User avatar
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
Posts: 3197
Joined: 12 Oct 2006, 10:23
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by Skopjeair »

Bobby wrote:
Skopjeair wrote:STALL - Лет на критична брзина!
Хехе, ете гледаш, и ти не можеш со еден збор :)
Особено што критична брзина може да е и некоја преголема брзина.

Во секој случај :bravo: за трудот.
Не е дека јас не можам! Има многу варијанти!

Исто и следнава е во употреба STALL - Превлечен Лет
I fly BELL 206 when I am sober!
User avatar
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
Posts: 3197
Joined: 12 Oct 2006, 10:23
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by Skopjeair »

Image
I fly BELL 206 when I am sober!
User avatar
karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
Posts: 14268
Joined: 26 Jun 2009, 23:07
Location: Skopje,R.Makedonija
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by karamba »

Не е ладно уопште, тоа од времето така знае да напраи :lol:

http://www.youtube.com/watch?v=qlASw3QXRNM" onclick="window.open(this.href);return false;
Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
Posts: 9727
Joined: 26 Oct 2007, 21:16
Contact:

Re: Спектакуларно полетување

Post by Bobo »

Мајнус 50 минимум е тука
Ready to take photos!
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests