Големи птици у најава

За оние кои ги интересираат фотографските техники и џаболебарење на аеродромите.
For those who are interested in the technics of photography and like to spend time near airports.
Post Reply
User avatar
Mad Scientist
On the mike at 120.3
On the mike at 120.3
Posts: 773
Joined: 05 Oct 2006, 18:42
Contact:

Големи птици у најава

Post by Mad Scientist »

Денеска Туркиш дојде со А343, времето беше за никаде ergo нема фотки но ќе има и други прилики, колку што разбрав, Туркиш целава недела ќе лета со Heavy's поради аџилакот и аџиите па бујрум драги мои спотери.
[color=blue]No good deed remains unpunished.[/color]

Нормален текст - Пишува љубител на авијација
[b][i][color=red]Здебелен црвен и искосен текст - Пишува модератор[/b][/i][/color]
User avatar
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 10:23
Contact:

Re: Големи птици у најава

Post by Skopjeair »

Дури и missed approach правеше мислам ...
I fly BELL 206 when I am sober!
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 23542
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Големи птици у најава

Post by dragan_mig31 »

може некој дан е упика на цивилниот дел за да сликаме?
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
Mad Scientist
On the mike at 120.3
On the mike at 120.3
Posts: 773
Joined: 05 Oct 2006, 18:42
Contact:

Re: Големи птици у најава

Post by Mad Scientist »

Има Туркиш што доаѓа во 8 наутро. Што се однесува до можностите, можам да примам 2 макс кај мене на торањ да сликаат, на платформа многу тешко се излегува.
[color=blue]No good deed remains unpunished.[/color]

Нормален текст - Пишува љубител на авијација
[b][i][color=red]Здебелен црвен и искосен текст - Пишува модератор[/b][/i][/color]
Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
Posts: 8662
Joined: 26 Oct 2007, 21:16
Contact:

Re: Големи птици у најава

Post by Bobo »

Mad Scientist wrote:Има Туркиш што доаѓа во 8 наутро. Што се однесува до можностите, можам да примам 2 макс кај мене на торањ да сликаат, на платформа многу тешко се излегува.
Јас сум еден за да дојдам,е сеа ако сакаат драган и филипВ пошто имаат подобри објективи нека кажат :D јас ке сликам од негде надвор
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 23542
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Големи птици у најава

Post by dragan_mig31 »

Ајде кој може да идеме.Ја можам дефинитивно.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
Posts: 8662
Joined: 26 Oct 2007, 21:16
Contact:

Re: Големи птици у најава

Post by Bobo »

dragan_mig31 wrote:Ајде кој може да идеме.Ја можам дефинитивно.
И јас
Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
Posts: 8662
Joined: 26 Oct 2007, 21:16
Contact:

Re: Големи птици у најава

Post by Bobo »

со 18-55мм ептен ке ми е мирна ракава :lol:
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 23542
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Големи птици у најава

Post by dragan_mig31 »

filipv wrote:Јас не можам, убаво да си поминете. Три ствари:

1. Апаратите на ISO200 и ултра мирна рука со тоа телеобјективите!
2. Стаклото да биде во агол што по различен од 90 степени во однос на линијата опишана меѓу апаратот и авионот (иначе може да има рефлексии кои не се вадат никако)
3. Пазете на композиција, да може после асален кроп да се направи.

У недела сум цел ден слободен - има нешто интересно?

У недела може дефинитивно али од сабајле пошто сум на работа од 4....Иначе субота слободен ли си?
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 23542
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Големи птици у најава

Post by dragan_mig31 »

Ја цел ден сум фри така да :)
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15381
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: Големи птици у најава

Post by IgorMKD »

Mad Scientist wrote:Денеска Туркиш дојде со А343, времето беше за никаде ergo нема фотки но ќе има и други прилики, колку што разбрав, Туркиш целава недела ќе лета со Heavy's поради аџилакот и аџиите па бујрум драги мои спотери.
Јас бев на аеродром и го видов... На полетување одлепи на пола писта. Опака машина!
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
Mad Scientist
On the mike at 120.3
On the mike at 120.3
Posts: 773
Joined: 05 Oct 2006, 18:42
Contact:

Re: Големи птици у најава

Post by Mad Scientist »

Тие и даље имаат лош клајмб рејт, фактот што одлепил од пола писта нема никаква врска со тоа како качува..
[color=blue]No good deed remains unpunished.[/color]

Нормален текст - Пишува љубител на авијација
[b][i][color=red]Здебелен црвен и искосен текст - Пишува модератор[/b][/i][/color]
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15381
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: Големи птици у најава

Post by IgorMKD »

filipv wrote:
filipv wrote:
Mad Scientist wrote:Тие и даље имаат лош клајмб рејт, фактот што одлепил од пола писта нема никаква врска со тоа како качува..
ама b744 има полош клајмб рејт па никој не мрчи ништо за него. тоа ме живцира.
ЕДИТ: Пардон, убавио проверив и B744ER нема полош клајмб рејт од А343, ама тука некаде се мање-више, во плусминус 5 посто разлика.

Интересно е што А330 (кој е во суштина двомоторен А340) има неверојатно добар однос тежина/снага, еден од најдобрите меѓу современите цивилини авиони! А А342 и 323 се намерно направени такви, наменети за слабо оптоварени долги линии (кога авионот ретко се полни до последно седиште) па намерно е направен да троши што помалку гориво.

Иначе, никако не е СЛАБ, затоа што може да полета при MTOW со само два од четирите мотори.
Да не може да полета така не би бил сертифициран.
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 4 guests