Што се подразбира под зборот стјуардеса или стјуард?

Овде може да пишувате се што ве интересира за стјуардесите и стјуардите.
Forum dedicated for cabin crew and their duties.
Post Reply
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Што се подразбира под зборот стјуардеса или стјуард?

Post by avijacijamk »

Flight attendants или во минатото познати како воздушни девојки, воздушни хостеси, стјуарди или стјуардеси се кабински персонал во авио компанијата чија што примарна работа е да се грижат за безбедноста на патникот во воздухопловот. Секундарна работа е да обезбедат комфорт на патниците во воздухопловот.

Image

Тренингот и обуката на кабинскиот персонал обично се обавува во матичната авио компанија каде што се вработени. Обуката обично трае од шест недели до шест месеци во зависност од законите во секоја земја посебно и главниот фокус на обуката е безбедноста. На секои 50 патници има една стјуардеса или пак на секој излез од авионот по една стјуардеса, но тоа не е некој податок, затоа што обично авио компаниите избираат да го зголемат тој број на стјуардеси. Обуката на кабинскиот персонал опфаќа менаџмент на евакуирање на патниците во итни случаи, користење на тобоганите во случај на опасност, опремата за спасување во вода, гасење на пожари во текот на летот, преживување во џунгли, пустини, мориња и заледени предели, прва помош, слетување на вода, принудни слетувања на суво, декомпресија и друго.

Кабинскиот персонал покрај мајчиниот јазик не е лошо да знаат уште неколку. Секогаш на прво место е Англискиот јазик, но доста стјуардеси и стјуарди зборуваат и Италијански, Германски, Шпански, Француски и други.

Кабинскиот персонал, како и техничкиот персонал (пилоти, механичари, контролори), подлежи на редовни лекарски испитувања и критериуми. Кабинскиот персонал треба да има малце над просечна подобра здраствена состојба од обичните луѓе. Секако тука е пресуден и физичкиот изглед, како тежината и височината на кабинскиот персонал.

Image

Првата стјуардеса т.е. стјуард се појавил во 1911 година на Гермаскиот цепелин LZ10 Schwaben. Чудно е тоа што оваа професија почнале да ја работат мажи. Imperial Airways од Обединетото кралство имало стјуарди во 1920 година познати како летачките момци. Првата стјурадеса била вработена во 1930 година во United Airlines и се викала Ellen Church.

Image

Text by: avijacijamk
Премногу анализа доведува до парализа!!!
[url]http://www.avijacija.com.mk[/url]
User avatar
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 19:07
Location: Strumica R. Makedonija
Contact:

Post by MaKoM »

Чесно да ти кажам , стујардесите се многу корисни за функционирањето на авионот, само што многу луги ги сметаат со многу низок IQ и така прашајте мегу обичната народна маса , ке ви кажат, стјуардеса ухааа. сите се јаки пи... (оваа не важи за ЈАТ, ми имаат расправано дека се грди ама ептен).Сепак не е малку да се знае + 2 јазика и да се секогаш насмеан(а) и да си имаш работа со секакви будали и кретени и луге што прдат и палат кибрити и дебелин што се потат,терористи и што ти знам уште не.....
...shoveling shits up the hill...
User avatar
GarGamel
Падобранец
Падобранец
Posts: 14
Joined: 15 Nov 2006, 17:29
Contact:

Post by GarGamel »

А јас па мислеех некоја разголена фотка од некоја стјуардеса ќе има закачено,ама грешкааа. :cry:
Ако АБОРТУСОТ е УБИСТВО тогаш МАСТУРБАЦИЈАТА е ГЕНОЦИД
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Post by avijacijamk »

Тоа никако.
Премногу анализа доведува до парализа!!!
[url]http://www.avijacija.com.mk[/url]
User avatar
Princ
Администратор
Posts: 166
Joined: 03 Aug 2006, 16:34
Location: SKP
Contact:

Post by Princ »

Што се подразбира под "кабински персонал"?
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Post by avijacijamk »

Стјуарди, стјуардеси и персери.
Премногу анализа доведува до парализа!!!
[url]http://www.avijacija.com.mk[/url]
User avatar
vasko_mat
Падобранец
Падобранец
Posts: 14
Joined: 19 May 2009, 02:17
Location: ohrid
Contact:

Post by vasko_mat »

MaKoM wrote:Чесно да ти кажам , стујардесите се многу корисни за функционирањето на авионот, само што многу луги ги сметаат со многу низок IQ и така прашајте мегу обичната народна маса , ке ви кажат, стјуардеса ухааа. сите се јаки пи... (оваа не важи за ЈАТ, ми имаат расправано дека се грди ама ептен).Сепак не е малку да се знае + 2 јазика и да се секогаш насмеан(а) и да си имаш работа со секакви будали и кретени и луге што прдат и палат кибрити и дебелин што се потат,терористи и што ти знам уште не.....
User avatar
vasko_mat
Падобранец
Падобранец
Posts: 14
Joined: 19 May 2009, 02:17
Location: ohrid
Contact:

Post by vasko_mat »

vasko_mat wrote:
MaKoM wrote:Чесно да ти кажам , стујардесите се многу корисни за функционирањето на авионот, само што многу луги ги сметаат со многу низок IQ и така прашајте мегу обичната народна маса , ке ви кажат, стјуардеса ухааа. сите се јаки пи... (оваа не важи за ЈАТ, ми имаат расправано дека се грди ама ептен).Сепак не е малку да се знае + 2 јазика и да се секогаш насмеан(а) и да си имаш работа со секакви будали и кретени и луге што прдат и палат кибрити и дебелин што се потат,терористи и што ти знам уште не.....
:D ha ha navistina e taka za jatovite stjuardesi postari nemam videno
User avatar
CAVOK
Капетан на B737
Капетан на B737
Posts: 417
Joined: 18 Mar 2008, 11:23
Contact:

Post by CAVOK »

vasko_mat wrote: :D ha ha navistina e taka za jatovite stjuardesi postari nemam videno
Od vremeto na Tito. So pundzi .
brynner

Post by brynner »

Стварно, со сета должна почит (и повеќе) кон стјуардесите и специфичноста на нивните обврски и оптоварувања - ова сепак не можам да го зачувам само за себе (уфффф...)
User avatar
angel16mk
Падобранец
Падобранец
Posts: 1
Joined: 19 Mar 2010, 14:40
Contact:

Post by angel16mk »

Zdravo , prilicno sum nov na forumov...zainteresiran sum za rabota kako kabinski personal....od dosega napisano se informirav delumno za nekoi prasanja sto gi imav...(fala vi) no sekako deka imam uste nejasni raboti..pa taka da ako sakate da mi objasnite malku poopsirno ili detalno za rabotata na stujardite...kolku rabotni saata/kako izgleda eden raboten den/ zadachi i prioriteti/kolkava e platata i nejziniot mozen rizik/beneficii i sl..

Mnogu bi blagodaram odnapred
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest