ОБУКА ЗА ПРОФЕСИИ ВО ЦИВИЛНО ВОЗДУХОПЛОВСТВО

Овде може да пишувате се што ве интересира за стјуардесите и стјуардите.
Forum dedicated for cabin crew and their duties.
Post Reply
User avatar
blagoja
Падобранец
Падобранец
Posts: 7
Joined: 04 Jul 2011, 12:20
Contact:

ОБУКА ЗА ПРОФЕСИИ ВО ЦИВИЛНО ВОЗДУХОПЛОВСТВО

Post by blagoja »

Ова го објавувам во неколку теми (topics) на форумов бидејќи има работи кои не влегуваат во ниедна од темите на форумов.
Заинтересиран сум за обука на персонал од неколку области на цивилното воздухопловство:
- кабински персонал (стјуарди и стјуардеси)
- персонал за одржување на воздухоплови (двете категории за авиомеханичари)
- АИС персонал
(подготовка и издавање на водухопловни информации,карти, публикации и процедури на летање)
- МЕТ персонал
(метероолошко обезбедување на воздушен сообраќај)
- FMP персонал
(регулирање на проток на сообраќај)
- персонал за прифаќање и испраќање на воздухоплови, патници, багаж, стока и пошта
- персонал за контрола на летање
- персонал за обезбедување од дејствија на незаконско постапување

Дали можете да ми дадете било какви информации за центрите за обука (контакт, времетраење и цена на обуката, акредитираност надвор од Македонија, полагање на FEAST тест во и надвор од Македонија за лица над 25 години итн.) Пред се заинтересиран сум за македонските центри за обука, но доколку нема такви во државата, може да ми посочите центри надвор од Македонија.

Од македонските организации, ја знам само М-НАВ (M-NAV).Знам дека се занимаваат со контрола на летови, ама не знам дали даваат обука за контрола на летање или било каква друга обука за некоја од професииве сто ги напишав.
- Дали нудат некаква обука и која им е процедурата за запишување?

Од странските организации, ги знам EUROCONTROL и IANS.

- Дали EUROCONTROL вршат обука за некоја од другиве професии што ги напишав погоре и како оди процедурата за запишување?
Знам дека имаат напредна обука за FMP персонал (регулирање на проток на сообраќај). За други обуки не знам дали имаат.

- Истиве работи ме интересираат и за IANS? Дали нудат некаква обука и која им е процедурата за запишување?
Единствено што знам за IANS е дека имаат напредна обука за FMP персонал (регулирање на проток на сообраќај).

Нов сум на форумов и сега се запознавам со авијацијата, така да не се разбирам во кратенки на термини од авијација. Објаснувајте која кратенка што значи за да можам подобро да ве разберам.
Побарајте ме или на форумов или на:
02-2450-439 (фиксен телефон)
071-306-519 (мобилен телефон)
skype: blagojamihajlovski


П О З Д Р А В
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15402
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: ОБУКА ЗА ПРОФЕСИИ ВО ЦИВИЛНО ВОЗДУХОПЛОВСТВО

Post by IgorMKD »

Благоја, гледам на сите страни си се расфрлал со слични постови. Можеби, заради избегнување на дуплирање, ќе беше подобро да напишеш еден пост и на едно место. Поздрав!
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
blagoja
Падобранец
Падобранец
Posts: 7
Joined: 04 Jul 2011, 12:20
Contact:

Re: ОБУКА ЗА ПРОФЕСИИ ВО ЦИВИЛНО ВОЗДУХОПЛОВСТВО

Post by blagoja »

Написав постови на повеќе места затоа што прашањата се однесуваат на повеке теми.Поздрав.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest