Breitling Sion Airshow 2011

Сите интересни случувања поврзани со воздухопловството во светот.
Events and happenings in aviation in the world.
Post Reply
User avatar
Scylla
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4913
Joined: 12 Jul 2006, 03:21
Location: Лозана
Contact:

Breitling Sion Airshow 2011

Post by Scylla »

Овој аеромитинг е најголем и најатрактивен во Швајцарија и се одржува на 16-17-18 септември. Има фантастична програма, постојано летање од 9 до 6 навечер, 13 акробатски групи! (Breitling Jet Team, Patrouille de France, Midnight Hawks, Patrouille suisse и други) FA-18 Hornet, Грипен, DH-100 Vampire, Мираж 3, Бронко, Еурофајте, Рафал, и многу многу други. Погледнете го целосниот програм за 3 дена боли глава е.

Пријателче ми обезбеди легитимација на учесник и денес бев да видам како одат подготовките за викендот. Уствари причината за која отидов е информацијата дека во исто време ќе доаѓаат 2 акробатски групи и ќе одржат утрински тренинг. :P Луѓе скоро и да немаше освен некои работници, бариерите сеуште не се поставени буквално се шетав на 15-20 метри од писта живо пиле немаше :shock: Додека акробатскиве групи вршеа маневри во меѓувреме си слетуваа бизнис џетови, Ц-5, Ц-130 како гулаби...

Аеродромот во Сион е воен/цивилен со огромен број на бизнис џетови кои полетуваат и слетуваат во секое време кои носат директори и други големци на огромни корпорации кои се наоѓаат во овој дел од Швајцарија. Познатата американска NetJets има своја база на овој аеродром.

Околу 9 часот прва пристигна француската акробатска група која со формација од 9 авиони го надлета ниско аеродромот и започна маневри кои траеа околу 45 минути. Фантастично беше да се гледа како ги возат авионите над дрвјата од околните планини, ми се чинеше во секое време ќе закачат некој врв. Додека сеуште беа во воздух се појавија и 7 Л-39 на Брајтлинг тимот, французите држеа висина од 60-тина метри во формација а другиве кружеа на 120-130 метри висина, латерално можеби 200 метри оддалечени. Како малку да беа сите овие авиони на толку мал простор од никаде прошишаа на некои 10 метри висина 2 грипена :bravo:

Одличен ден за очи ама тежок за уши :shok: Еве низ слики како изгледаше утрово

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Еве ви една шпионска од војните бараки :sluzim_narodu:

Image

Image

Сликам со џебен канон и треба да го менувам. Дефинитивно.
Airplanes usually kill you quickly - a woman takes her time.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest