Списание Галаксија

Научни трудови и литературни дела од професионалната авијација.
Science and literature materials from professional aviation.
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Списание Галаксија

Post by Canemakedonski »

Скенови од часописот Галаксија, најдобар научно популарен часопис на екс југословенските простори. Еве една статија од број 41 од септември 1975 за тоа кој тип на авион можае да ги замени Ф 104 Старфајтерите:
Image
Image
Image
Остатокот овде:
http://pc.sux.org/indexGal.html" onclick="window.open(this.href);return false;

П. С. Гореспомнатиот број го имам во оригинал, на хартија:vojnik_fraer:
Зоран
Mодератор
Mодератор
Posts: 14550
Joined: 31 Jan 2008, 19:20

Re: Часопис Галаксија

Post by Зоран »

Браво

вие ја зачувавте литературата.
Јас не бев толку срекен.
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Часопис Галаксија

Post by Canemakedonski »

Ме потсети на една случка од пред десетина години, кога на плоштад во Скопје сеуште се продаваа стари часописи и стрипови. Еден човек ги продаваше баш сите космоплови, часопис кој излегуваше пред Галаксија, кои ми недостигаа, ама иди едно типче и прашува нешто како „ова е SF?“, а после „ова на српска латиница?“... Е, за следните неколку минути не се сејќавам што стануваше, ама бев вејќе подалеку од плоштадот :glava_vo_zid: :glava_vo_zid: :glava_vo_zid:
User avatar
Trpkovski Vladimir
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6139
Joined: 17 Jan 2008, 19:22
Location: Tetovo
Contact:

Re: Часопис Галаксија

Post by Trpkovski Vladimir »

filipv wrote:неќам да ти го дупам балонот, ама ја ги имам сите броеви на Галаксија, почнувајќи од број 1 од 1972 :-)
А да ги скенираш и прикачиш тие што фалат на сајтот што го даде Цане ??
Барем оние од осумдесетите години, многу би сакал да ги имам барем во мојата виртуелна колекција во .пдф формат. :D :D
"Тонеме се подлабоко , моралот ни е на висина" - Извод од историскиот филм "Доброволци"
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Часопис Галаксија

Post by Canemakedonski »

Некој го сторил тоа, изгледа се сите галаксии тука, има 7 гигабајти:
http://filespart.com/dl/s6fsts.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Само во моментов целиот сервис не работи. инаку си најдов и Забавници од 1975, ама од тие што ги симнав, половината ги имам, вистински на хартија :D
Зоран
Mодератор
Mодератор
Posts: 14550
Joined: 31 Jan 2008, 19:20

Re: Часопис Галаксија

Post by Зоран »

Цане не просфетли.
brynner

Re: Часопис Галаксија

Post by brynner »

Canemakedonski wrote:... инаку си најдов и Забавници од 1975...
Ахххх... Забавник... Најдобриот учител кој било кога сум го имал...

Image
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Часопис Галаксија

Post by Canemakedonski »

Кој сака забавници нека повели:
http://filespart.com/dd/nfqa49.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Само ги има до број 1216, после на Рапидшер вели дека не постојат фајловит, аги има и тие другите подолу.
brynner

Re: Часопис Галаксија

Post by brynner »

Canemakedonski wrote:Кој сака забавници нека повели:
http://filespart.com/dd/nfqa49.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Само ги има до број 1216, после на Рапидшер вели дека не постојат фајловит, аги има и тие другите подолу.
????????... Па ти не си чо‘ек, месо со компири си!... :bravo: :bravo: :bravo:

Ама сепак - ПРАВИОТ шмек е во петок да си влезеш во трафика, да си купиш „Забавниче“, си го моташ во тепалка за муви - и „правац кући пречицом“ !... :lol:
User avatar
Trpkovski Vladimir
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6139
Joined: 17 Jan 2008, 19:22
Location: Tetovo
Contact:

Re: Часопис Галаксија

Post by Trpkovski Vladimir »

Canemakedonski wrote:Некој го сторил тоа, изгледа се сите галаксии тука, има 7 гигабајти:
http://filespart.com/dl/s6fsts.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Само во моментов целиот сервис не работи. инаку си најдов и Забавници од 1975, ама од тие што ги симнав, половината ги имам, вистински на хартија :D
Јас мора да сум малку глуп, па не успевам да ги видам сите, ги има педесетина броја, и тоа воглавном од седумдесетите години, кои веќе ги имам. :oops: :oops:
Ај ако може совет како да ги видам и спуштам и останатите ??
"Тонеме се подлабоко , моралот ни е на висина" - Извод од историскиот филм "Доброволци"
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Списание Галаксија

Post by Canemakedonski »

Е сум месо со компири, ама нелупени компири, па ќе си имате мака со мене :mrgreen: . Инаку линковиве се од овој форум:
http://www.stripzona.com/port/index.php" onclick="window.open(this.href);return false;?
Само бараат зачленување со „вистинска“ email адреса, а не Gmail или Yahoo, ама се провалува, видете ги називите на фајловите па прогуглајте нешто како “име на фајлот“ cbr download, итн. Еве една страница со Забавници, и бидејки денеска е петак изузетак :lol: ми ги дава адресите од Рапидшер:
http://www.stripzona.com/port/index.php ... 156&t=4546" onclick="window.open(this.href);return false;
Ах и Политикин забавник и Галаксија се часописи, Емитер е списание, барем така пишува на нив. Извинете за малата реклама :roll:
Зоран
Mодератор
Mодератор
Posts: 14550
Joined: 31 Jan 2008, 19:20

Re: Списание Галаксија

Post by Зоран »

На Цане да му се смени натписот од Капетан на А380 , во библитекар.

Се докажа другар.
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Списание Галаксија

Post by Canemakedonski »

Зоран wrote:На Цане да му се смени натписот од Капетан на А380 , во библитекар.

Се докажа другар.
Параведно, мислам ако дојдиш кај мене дома, како да си залетал во библиотека :D
User avatar
Trpkovski Vladimir
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6139
Joined: 17 Jan 2008, 19:22
Location: Tetovo
Contact:

Re: Списание Галаксија

Post by Trpkovski Vladimir »

Еве ги сите броеви на Галаксија кои беа поставени на линковите кои ни ги даде Цане, префрлени во .ПДФ формат.
Кој сака, може да си ги превземе овде :D :D
"Тонеме се подлабоко , моралот ни е на висина" - Извод од историскиот филм "Доброволци"
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Списание Галаксија

Post by Canemakedonski »

Бара пасворд?
User avatar
Trpkovski Vladimir
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6139
Joined: 17 Jan 2008, 19:22
Location: Tetovo
Contact:

Re: Списание Галаксија

Post by Trpkovski Vladimir »

Чекај, ќе го поправам линкот. :)

Значи, ова е правиот линк , јас по грешка го стравив линкот каде што ги поставувам на мојот .фтп налог на Палуба. :wink:

Како ќе ги наоѓам останатите што фалат на интернет, така ќе ги поставувам на овој линк. Ако некој ги најде другите, нека ми јави за да ја комплетираме збирката. :D :D
"Тонеме се подлабоко , моралот ни е на висина" - Извод од историскиот филм "Доброволци"
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Списание Галаксија

Post by Canemakedonski »

Во меѓувреме еве линк за симнување на Космоплов, списание кое му претходеше на Галаксија, од Стрипзона и Filespart. Малку се повторувам, ги има и Галаксиите:

http://www.stripzona.com/port/index.php ... 220&t=9364" onclick="window.open(this.href);return false;
http://filespart.com/dl/pffsts.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Патем cbr и cbz фајлови се всушност зипувани фолдери со скенирани слики од списанието или стрипот за кој станува збор. можат да се отвораат и со архивскиот програм што го имате: десен клик на фајлот, потоа open with (архивски програм) и ги добивате скенираните страници. А можете и да користите и посебен бесплатен програм Comical:

http://comical.sourceforge.net/" onclick="window.open(this.href);return false;
User avatar
Trpkovski Vladimir
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 6139
Joined: 17 Jan 2008, 19:22
Location: Tetovo
Contact:

Re: Списание Галаксија

Post by Trpkovski Vladimir »

Знам Цане, ама тие сто ги има до сега поставени, ги симнав и ги префрлив во .ПДФ. За зал, и тука не се поставени сите. :(
"Тонеме се подлабоко , моралот ни е на висина" - Извод од историскиот филм "Доброволци"
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Списание Галаксија

Post by Canemakedonski »

Ништо Владо, ќе почекаме малку, момциве од Стрипзона да ги скенираат другите броеви.
Зоран
Mодератор
Mодератор
Posts: 14550
Joined: 31 Jan 2008, 19:20

Re: Списание Галаксија

Post by Зоран »

легенди сте браво.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest