Mојот прв композит

Научни трудови и литературни дела од професионалната авијација.
Science and literature materials from professional aviation.
Post Reply
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Mојот прв композит

Post by kocov »

Image

Image
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 19:07
Location: Strumica R. Makedonija
Contact:

Re: Mојот прв комопозит

Post by MaKoM »

Што ти е ова бе Кочов.Да не правеше Кевлар дома во подрум .:)
...shoveling shits up the hill...
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Mојот прв комопозит

Post by kocov »

Не е келвар далеку сум до келвар, оти кај келварот поената е како се поставени конците односно тие влакната, оваа што го правев е домашен композит да го наречам, направен од смола од стиропол со разредувач кој го топи стирополот и раствораш дури не го направиш ептен густо како смола, и после почнуваш да го нанесуваш на калап кај мене беше калaп од книга, и после над смолата ставаме тенка пластична мрежа. Додека ако се имаа јаглеродни влакна уште подобро но тука за жал овдека нема мислам во Битола, а не ни побарав иако прво што сакав да употребам како арматура беше едно платно што е плетено во форма на мрежа и е прилично тврдо и е направено од јаглеродни влакна, ама такво платно нема повеке во Битола оваа платно е од пред 30 години, е друга можност е да употребам платно од перде за прозорци.
Инаку овој композито што го направив е доволно тврд, таа плочка која во основа е хортон летачко тело е со димензија од 5 до 7 см во ширна и во висина, додека тежи 10 грама.
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
KVARK
Политички комесар
Политички комесар
Posts: 3753
Joined: 06 Aug 2006, 23:39
Location: New Foxсиче!
Contact:

Re: Mојот прв комопозит

Post by KVARK »

Ме радува тоа што имаш ваков истражувачки порив. Само би сакал да те предупредам дека дел од овие операции кои ги изведуваш може да бидат многу токсични, а посебно канцерогени. Така да, памет во глава...
Останете желни за знаење! Останете несериозни!

Стив Џобс
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Mојот прв комопозит

Post by kocov »

Добро сепак работам со разредувач и со стиропол, не ми изгледат толку токсични или се лажам ?
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Mојот прв комопозит

Post by Canemakedonski »

Кочов, сите растворачи се токсични и запаливи, затоа како што вели Кварк, памет во глава.
User avatar
karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
Posts: 14269
Joined: 26 Jun 2009, 23:07
Location: Skopje,R.Makedonija
Contact:

Re: Mојот прв комопозит

Post by karamba »

Мене ми е токсичен насловот, дај попрајте го *ком(-о)позит* :wink:
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Mојот прв композит

Post by Canemakedonski »

Стварно :oops:
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Mојот прв композит

Post by kocov »

а на кој начин можам да го сменам насловот ??
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest