Потрошувачка на гориво кај патничките авиони

Научни трудови и литературни дела од професионалната авијација.
Science and literature materials from professional aviation.
Post Reply
User avatar
GumpMkd
Падобранец
Падобранец
Posts: 5
Joined: 24 Nov 2012, 22:47
Contact:

Потрошувачка на гориво кај патничките авиони

Post by GumpMkd »

Прво да пишам дека сум љубител на авиони...не знам многу за нив,а сакам да знам....па ми треба ваша помош....
ако е некој расположен може ли да ми одговори на прашањево?
колку гориво трошат патничките авиони?(било кој модел)
User avatar
Makedon
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 1486
Joined: 11 Jan 2011, 20:42
Location: Skopje, Macedonia
Contact:

Re: Потрошувачка на гориво кај патничките авиони

Post by Makedon »

GumpMkd wrote:Прво да пишам дека сум љубител на авиони...не знам многу за нив,а сакам да знам....па ми треба ваша помош....
ако е некој расположен може ли да ми одговори на прашањево?
колку гориво трошат патничките авиони?(било кој модел)
Другар како сакаш одговор на ова прашање, кога не мже да се одговори без да кажеш точно кој модел!!
Ај јас ќе го формулирам поинаку, колку трошат коливе било кој модел со било кој мотор!?? :D
Биди малку пофокусиран на модел, па ќе добиеп и одговор :D
User avatar
GumpMkd
Падобранец
Падобранец
Posts: 5
Joined: 24 Nov 2012, 22:47
Contact:

Re: Потрошувачка на гориво кај патничките авиони

Post by GumpMkd »

Makedon wrote:
GumpMkd wrote:Прво да пишам дека сум љубител на авиони...не знам многу за нив,а сакам да знам....па ми треба ваша помош....
ако е некој расположен може ли да ми одговори на прашањево?
колку гориво трошат патничките авиони?(било кој модел)
Другар како сакаш одговор на ова прашање, кога не мже да се одговори без да кажеш точно кој модел!!
Ај јас ќе го формулирам поинаку, колку трошат коливе било кој модел со било кој мотор!?? :D
Биди малку пофокусиран на модел, па ќе добиеп и одговор :D
Батка фала за исправката....Боинг 747-400
на некои страни што читав пишува „per hour“..не разбирам како е тоа по час....
User avatar
Scylla
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4913
Joined: 12 Jul 2006, 03:21
Location: Лозана
Contact:

Re: Потрошувачка на гориво кај патничките авиони

Post by Scylla »

Кај авионите мерна единица за потрошувачка на гориво е литри по час (како кај автомобилите што е литар на 100 километри). Така кај авионите се мери колку литри троши за 1 час летање (на круз левел)
Airplanes usually kill you quickly - a woman takes her time.
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Потрошувачка на гориво кај патничките авиони

Post by Canemakedonski »

Од сајтот за Боинг 747-400:

A 747-400 that flies 3,500 statute miles (5,630 km) and carries 126,000 pounds (56,700 kg) of fuel will consume an average of five gallons (19 L) per mile.

http://www.boeing.com/boeing/commercial ... facts.page" onclick="window.open(this.href);return false;
User avatar
Falcon
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 826
Joined: 06 Mar 2008, 19:59
Location: Macedonia
Contact:

Re: Потрошувачка на гориво кај патничките авиони

Post by Falcon »

Потрошувачката на гориво зависи и од моторите... Колку се сеќавам, меѓу различните верзии на Боинг 747-400 се наоѓаат дури три типа на мотори (Прат Витни 4060, Џенерал Електрик CF6 и Ролс Ројс RB211) со различна моќност, а според тоа верувам и со различна потрошувачка...
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest