Nова книга за хеликоптери на македонски јазик

Научни трудови и литературни дела од професионалната авијација.
Science and literature materials from professional aviation.
Post Reply
User avatar
Andonovic Vladimir
Падобранец
Падобранец
Posts: 20
Joined: 06 Feb 2009, 08:21
Contact:

Nова книга за хеликоптери на македонски јазик

Post by Andonovic Vladimir »

Излезе од печат книга за хеликоптери на Македонски јазик “Анатомија на современите хеликоптери“ од авторот проф.д-р Владимир Андоновиќ, како втор дел на веќе објавената “Приказна за хеликоптерот“. Во книгата се третира конструкција на одделните склопови и системи на хеликоптерот, како: како лета хеликоптерот, класификација на хеликоптерите, основни конструктивни концепти на хеликоптерите, конструкција и опис на функционалните целини на хеликоптерот (труп, главен ротор, стоен трап,антиторк системи, опашни командни површини...), системи за управување со хеликоптер, трансмисија, хеликоптерски хидрауличен систем, пневматски систем, гасна турбина - погонски мотор на модерните хеликоптери, системи за заштита од мраз, преглед на хеликоптерите и видови сервиси, управување со хеликоптер, опис на конструкции на некои хеликоптери, библиографија и белешка за авторот. Вкупно 13 глави текст,244 страници објаснувања и илустрации. Мислам дека на македонски јазик ова е прва и, засега, единствена книга со ваква содржина. Можат да ја користат најмалку средношколци, студенти на техника, но и професионалци.
User avatar
AlexGreat
Пилот на Су-25
Пилот на Су-25
Posts: 13296
Joined: 05 Mar 2009, 22:18
Contact:

Re: нова книга за хеликоптери на македонски јазик

Post by AlexGreat »

Кои се цените на двете книги?
Svi ruski ratni ciljevi biće ostvareni, ali postepeno. Pošto se postepeno i menjaju.
User avatar
Andonovic Vladimir
Падобранец
Падобранец
Posts: 20
Joined: 06 Feb 2009, 08:21
Contact:

Re: Nова книга за хеликоптери на македонски јазик

Post by Andonovic Vladimir »

Многу нескромно од мене, но се надевав на малку поголем интерес. Како и да е, на првиот и, досега, на единствениот заинтересиран за овој вид литература AlexGreat, му подарувам три книги: Лесни авиони, Воздухопловни легенди и Приказна за хеликоптерот. Молам да воспоставите контакт со мене (преку Форумов или 071 356 193) за да се договориме како да Ви ги испорачам книгиве.
User avatar
AlexGreat
Пилот на Су-25
Пилот на Су-25
Posts: 13296
Joined: 05 Mar 2009, 22:18
Contact:

Re: Nова книга за хеликоптери на македонски јазик

Post by AlexGreat »

Голема благодарност до Вас, г-дине Андоновиќ :)
Svi ruski ratni ciljevi biće ostvareni, ali postepeno. Pošto se postepeno i menjaju.
Зоран
Mодератор
Mодератор
Posts: 14550
Joined: 31 Jan 2008, 19:20

Re: Nова книга за хеликоптери на македонски јазик

Post by Зоран »

AlexGreat wrote:Голема благодарност до Вас, г-дине Андоновиќ :)

Блазеси ти Алекс .

Воедно поздрав до мојот драг професор по машински елементи.
User avatar
Andonovic Vladimir
Падобранец
Падобранец
Posts: 20
Joined: 06 Feb 2009, 08:21
Contact:

Re: Nова книга за хеликоптери на македонски јазик

Post by Andonovic Vladimir »

Го молам колегата (двајцата сме вљубеници во воздухопловството) Борис, алијас AlexGreat, да ми се јави на 070 984 750. Го загубив телефонот а со него “замина“ и бројот за контакт во Битола. Има добри шанси во сабота да ги пратам книгите во Битола (најпосле!) па да се договориме.
Истовремено упатувам покана и до Модераторот Зоран да ми се јави заради договор по истиот предмет. Може да ми пратите и СМС, сеедно.
Поздрав. В.Андоновиќ.
Зоран
Mодератор
Mодератор
Posts: 14550
Joined: 31 Jan 2008, 19:20

Re: Nова книга за хеликоптери на македонски јазик

Post by Зоран »

Andonovic Vladimir wrote:Го молам колегата (двајцата сме вљубеници во воздухопловството) Борис, алијас AlexGreat, да ми се јави на 070 984 750. Го загубив телефонот а со него “замина“ и бројот за контакт во Битола. Има добри шанси во сабота да ги пратам книгите во Битола (најпосле!) па да се договориме.
Истовремено упатувам покана и до Модераторот Зоран да ми се јави заради договор по истиот предмет. Може да ми пратите и СМС, сеедно.
Поздрав. В.Андоновиќ.
Бескрајна благодарност професоре.
А ке го контактираме и Борис ,
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 36011
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Nова книга за хеликоптери на македонски јазик

Post by dragan_mig31 »

Зоран не сум знаел дека си модератор :)
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
Зоран
Mодератор
Mодератор
Posts: 14550
Joined: 31 Jan 2008, 19:20

Re: Nова книга за хеликоптери на македонски јазик

Post by Зоран »

dragan_mig31 wrote:Зоран не сум знаел дека си модератор :)
Само во насловот. :idea:
User avatar
AlexGreat
Пилот на Су-25
Пилот на Су-25
Posts: 13296
Joined: 05 Mar 2009, 22:18
Contact:

Re: Nова книга за хеликоптери на македонски јазик

Post by AlexGreat »

Andonovic Vladimir wrote:Го молам колегата (двајцата сме вљубеници во воздухопловството) Борис, алијас AlexGreat, да ми се јави на 070 984 750. Го загубив телефонот а со него “замина“ и бројот за контакт во Битола. Има добри шанси во сабота да ги пратам книгите во Битола (најпосле!) па да се договориме.
Истовремено упатувам покана и до Модераторот Зоран да ми се јави заради договор по истиот предмет. Може да ми пратите и СМС, сеедно.
Поздрав. В.Андоновиќ.
Бидејќи не бев последниве две недели во МК не ја видов поракава, но утре ќе ве побарам.

Поздрав!
Svi ruski ratni ciljevi biće ostvareni, ali postepeno. Pošto se postepeno i menjaju.
User avatar
AlexGreat
Пилот на Су-25
Пилот на Су-25
Posts: 13296
Joined: 05 Mar 2009, 22:18
Contact:

Re: Nова книга за хеликоптери на македонски јазик

Post by AlexGreat »

Дечки, по подолго време ги денес ги добив на поклон трите книги од професорот Андоновиќ (Лесни авиони, Воздухопловни легенди и Приказна за хеликоптерот) и по кратко разгледување, искрено би Ви ги препорачал (на оние кои се заљубеници во воздухопловството).

Книгите се пишувани на јасен и разбирлив јазик и терминологија, квалитетно печатени и даваат информации кои не одат длабоко во детали, но не се ни премногу општи или енциклопедиски. Таман колку да навлезете во оваа област и потоа сами да се заинтересирате да истражувате повеќе. Ова го донесувам како заклучок од неколкуминутно разгледување на книгите.

Одсега ќе почнам полека со читање и имам високи очекувања со оглед на тоа дека ваквата литература во Македонија е дефицитарна и секое дело е вредно злато.

Уште голема благодарност за гестот до професорот Андоновиќ!
Svi ruski ratni ciljevi biće ostvareni, ali postepeno. Pošto se postepeno i menjaju.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest