Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

За љубителите на лесните авиони,падобранството,едрилиците и ултралесните летала.
For the fans of the light aircraft, paragliders, private flying and sailplanes.
Post Reply
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Post by avijacijamk »

Кумановскиот аеро клуб располага со два авиона
од типот Cessna C-172, еден авион Utva-75 и еден
авион од типот TB-9 Tampico. Во аеро клубот од Куманово
исто така има и едрилици од типот VUK T, Pilatus, Blanik и други.

Image
Авион од типот Cessna C-172N со регистрација Z3-DAB

Image
Авион од типот Cessna C-172М со рефистрација Z3-DCL

Image
Авион од типот Utva-75 со регистрација Z3-DCC

Image
Авион од типот TB-9 Tampico со регистрација Z3-DAA.
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Post by avijacijamk »

Е сеа ми текна, овој аеро клуб исто така има и еден крш, кој сега почнаа да го прават со надеж дека ќе успеат да го оспособат за летање. Јас им држам палци.

http://myaviation.net/?pid=00276867


Авион од типот PLZ Wilga 35A со екс-ју регистрација YU-DFD.
http://myaviation.net/?pid=00265607
User avatar
ninost
Падобранец
Падобранец
Posts: 24
Joined: 10 Apr 2010, 01:17
Contact:

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Post by ninost »

Kolku od avionite se vo letna sostojba i se registrirani..i koi se tie?
User avatar
EDRILICAR
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 806
Joined: 24 Jan 2007, 15:56
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Post by EDRILICAR »

ni eden ne e registriran a 4 aviona se vo letna sostojba, ako ja racuname edrilicata (blanik l23) toa se 5 avioni vo letna sostojda

cessna 172 Z3-DCL

cessna 172 Z3-DAB

utva 75 Z3-DCC

socata tampico Z3-DAA

blanik l23 Z3-5006
User avatar
Дарко Д
Падобранец
Падобранец
Posts: 198
Joined: 27 Jan 2010, 13:14
Location: Куманово,Македонија
Contact:

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Post by Дарко Д »

Нема заинтересираност во кумановскиот народ да пробаат како е да се лета.
[img]http://www.danasoft.com/sig/goko.jpg[/img]
User avatar
kiko737
Падобранец
Падобранец
Posts: 29
Joined: 23 Aug 2011, 00:46
Location: Bitola
Contact:

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Post by kiko737 »

Бесплатна обука за воздухопловство

Во тек се уписи за обука по воздухопловство на која можат да се пријават лица постари од 16 години. Уписите ќе траат наредните два месеци. Потоа ќе следи селекција, лекарски прегледи, тероретско обучување.

Она што во светот е скапо, ние го правиме бесплатно за да привлечеме луѓе. Аеро клубот “Доне Божинов“ вакви обуки прави на секои две години. Секој кандидат ќе направи по пет скока. Оние кои ќе се докажат потоа можат да бидат пилоти на авиони, едрилици, падобрани. Многу од аматерите потоа станале професионалци - велат од Аеро клуб “Доне Божинов“.

http://www.kumanovonews.com/vesti/sport ... vstvo.html" onclick="window.open(this.href);return false;
User avatar
ninost
Падобранец
Падобранец
Posts: 24
Joined: 10 Apr 2010, 01:17
Contact:

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Post by ninost »

Zdravo! Jas sum zanteresiran za obukata imam 16 godini..ama sum od bitola..se razbiram od vozduhoplostvoto..kazetemi kakvimi se sansite. pozz :)
User avatar
kiko737
Падобранец
Падобранец
Posts: 29
Joined: 23 Aug 2011, 00:46
Location: Bitola
Contact:

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Post by kiko737 »

Гледам на фб има некаква обука за падобранци, дали некој можи некое инфо плус.. :):)
User avatar
Христијан
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 2749
Joined: 16 Sep 2009, 23:14
Location: Република Македонија
Contact:

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Post by Христијан »

Тринаесет луѓе посетуваат обука за пилоти


Во Аеро клуб “Доне Божинов“ тринаесет млади луѓе следат обука за воздухопловство. Од клубот се задоволни од одзивот, а нови канидати во меѓувреме се пријавуваат.

Тоа се млади луѓе на возраст од 16 до 18 години. Има доста ентузијасти. Скоковите завршија, теорија ќе има и до средина на август се очекува да завршат со курсот. За обуката која ја поминале ќе добијат лиценци и тоа многу ќе им користи при вработување. Многумина веќе се вработени во АРМ. Независно од овој, нов курс за пилоти на едрилици треба да почне од септември - велат од Аеро Клуб “Доне Божинов“.

Отворениот меѓународен куп за падобрани е откажан од технички причини, но истиот ќе се оддржи во септември.

http://www.kumanovonews.com/vesti/dnevn ... iloti.html" onclick="window.open(this.href);return false;
The only easy day, was yesterday!
User avatar
kiko737
Падобранец
Падобранец
Posts: 29
Joined: 23 Aug 2011, 00:46
Location: Bitola
Contact:

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Post by kiko737 »

А како можи да се пријавам за следнио курс??
User avatar
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 19:07
Location: Strumica R. Makedonija
Contact:

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Post by MaKoM »

Абе Кумановци ,лета ли некој со тоа Тампикото :D :D
...shoveling shits up the hill...
User avatar
Vlat4enceto
Падобранец
Падобранец
Posts: 159
Joined: 16 Jul 2010, 22:30
Contact:

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Post by Vlat4enceto »

Што бидна со курсот, до кога е ?
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 28509
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Post by dragan_mig31 »

ImageZ3-DAN by dragan cvetic, on Flickr
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 28509
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Post by dragan_mig31 »

Deneska u organizacija na Aeroklub Done Bozinov od Kumanovo bese odrzan 1 Blanik Kup.Odlicno druzenje i pokraj oblacnoto vreme.Eve nekolku sliki od mene.

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr

Image1 BLANIK KUP KUMANOVO by dragan cvetic, on Flickr
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
Posts: 9129
Joined: 26 Oct 2007, 21:16
Contact:

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Post by Bobo »

Еве некоја слика и од мене. Супер настан

Сликиве не се едитирани


Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Image
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
User avatar
karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
Posts: 13735
Joined: 26 Jun 2009, 23:07
Location: Skopje,R.Makedonija
Contact:

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Post by karamba »

Одлично другари, супер што ги покривте овие два настана кај нас кои се права реткост, и во Штип и овој во Куманово :bravo:
Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
Posts: 9129
Joined: 26 Oct 2007, 21:16
Contact:

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Post by Bobo »

http://www.youtube.com/watch?v=qHvbO4CU ... e=youtu.be" onclick="window.open(this.href);return false;
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 28509
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Аеро Клуб "Доне Божинов"- Куманово

Post by dragan_mig31 »

Blanik kup 2020

ImageIMG_9248-2 by dragan cvetic, on Flickr

ImageIMG_9236-2 by dragan cvetic, on Flickr

ImageIMG_9381-2 by dragan cvetic, on Flickr

ImageIMG_9416-2 by dragan cvetic, on Flickr

ImageIMG_9417-2 by dragan cvetic, on Flickr

ImageIMG_9513-2 by dragan cvetic, on Flickr

ImageIMG_9603-2 by dragan cvetic, on Flickr
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest