Планиски аеродроми

За љубителите на лесните авиони,падобранството,едрилиците и ултралесните летала.
For the fans of the light aircraft, paragliders, private flying and sailplanes.
Post Reply
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Планиски аеродроми

Post by kocov »

Темата ја отворам со цел за едно мое размислување кое порано пред едно 70-80 години било доста употребувано тоа било да се стават едрилици на некој повисок рид и со помош на влечење да се полета едрилицата нешто слично како денешните параглајдери оваа идеја ми текан кога пред некој ден шетав низ пелистерот и ако се земи многу лесно некој од врвоите на баба планина можи да се направат во вакви полетни аеродроми бидејки повекето врвови на баба планина се повисоки од 1800 метри и сите се свретни кон пелагонија однос кон аеродромот логоварди, значи поента ми е овие едрилици да полетат од врвовите наместо да ги влечиме со авион и после летот да се спушата во аеродромот во логоварди, е сега за качување на едрилците до овие планиски аеродорми имаа две размислување едното да се качат со помош на камиони при тоа едрилиците да имаат крилја на раскопување и да се вклопат таму, и другата по радикална ми да се користат еве да речиме некој мал цепелин кој ке ја донеси едрилицата до некој од овие планиски аеродроми.

На сликата е Планината Наолица која е составен дел од Баба Планина, чии со врвови се на висина од 1800 метри па се до 2000 метри, онаа долу е пелагонија
Image
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
EDRILICAR
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 806
Joined: 24 Jan 2007, 15:56
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Re: Планиски аеродроми

Post by EDRILICAR »

ima na ponikva i plackovica aerodromi
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Планиски аеродроми

Post by kocov »

Имаш слика од тие аеродромите?
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
KVARK
Политички комесар
Политички комесар
Posts: 3753
Joined: 06 Aug 2006, 23:39
Location: New Foxсиче!
Contact:

Re: Планиски аеродроми

Post by KVARK »

Има слики и посебна тема за нив... Неможам да се сетам каде, мислам дека Драги беше активен на тој топик.
Останете желни за знаење! Останете несериозни!

Стив Џобс
User avatar
Davormkd
Падобранец
Падобранец
Posts: 37
Joined: 07 Apr 2010, 17:50
Contact:

Re: Планиски аеродроми

Post by Davormkd »

http://forum.avijacija.mk/viewtopic.php ... 4&start=20" onclick="window.open(this.href);return false;

Има два три поста поврзани со нив...
User avatar
KVARK
Политички комесар
Политички комесар
Posts: 3753
Joined: 06 Aug 2006, 23:39
Location: New Foxсиче!
Contact:

Re: Планиски аеродроми

Post by KVARK »

Davormkd wrote:http://forum.avijacija.mk/viewtopic.php ... 4&start=20

Има два три поста поврзани со нив...
Па толку се'. Еден на Пониква и еден кај Туртел.
Останете желни за знаење! Останете несериозни!

Стив Џобс
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Планиски аеродроми

Post by kocov »

На колку метра висина се овие аеродроми? Порано памтам имаш една емисја за еден стар скопјнаец кој кажваше како тој станал едриличар онаа што го кажа беше дека во тоа време во 40 тите имало некој едрилици со име гавран и ги качвале на водно мислам и до таму некој ке ги влечел едрилиците и од како ке се кренеле ке ги откачеле од јажињата и ке летате и така тој тогашен аероклуб од скопје, на многу ефтин начин добивал едриличари, така да секаде е можно да се направат вакви аеродроми низ македонија низ сите градови и на тој начин авиациајта во македонија повторно да заживеве.
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Планиски аеродроми

Post by kocov »

Image


Eве една интересна едрилца која можи на многу лесен начин да крени, замислетеси на пелисетер имаа еден куп извори чија вода течи така низ планината, што ако таа вода се стави во цевки и се спушти по планината и на некој на место да се постави турбина која ке биде поврзан со сајли и котури за едрлицата и кога ке се пушти водата да удри на турбината и таа да ја задвижи сајлата а со тоа и едрлицата и ке забраза до полетување
http://machnoneflying.com/2010/03/ultralight-glider/" onclick="window.open(this.href);return false;

и само оваа замислете си да летате на ваков начин на 2000 метра, исто како птиците

Image

http://www.youtube.com/watch?v=UpdGLkiOQnY" onclick="window.open(this.href);return false;
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest