Помош при изработка на магистерски труд

За љубителите на лесните авиони,падобранството,едрилиците и ултралесните летала.
For the fans of the light aircraft, paragliders, private flying and sailplanes.
Post Reply
User avatar
Фантом
Падобранец
Падобранец
Posts: 3
Joined: 12 Feb 2013, 20:32
Contact:

Помош при изработка на магистерски труд

Post by Фантом »

Здраво на сите!

Да ви се претставам прво, јас сум студент на постдипломски студии на факултетот за туризам во Охрид. Изработувам магистерски труд на тема "Можности за развој на адреналински туризам во Македонија", па сакав да ве замолам ако може да ми дадете подетални информации во врска со тоа на кои локации во нашата земја постојат услови за изведување на следните активности: скокање со падобран, параглајдерство, едриличарство, hang-gliding(змејарство), BASE скокање, летање со балон и летање со ултра-лесни летала(Ultra-light trike), поточно како на сликава http://www.thelifeofadventure.com/wp-co ... g500px.jpg" onclick="window.open(this.href);return false; . Исто така, ме интересира и за локации во кои моментално не се изведуваат вакви активности, меѓутоа постојат потенцијални можности за тоа. Било какви информации ќе ми бидат од огромна помош, па би сакал ако може и да ме упатите, каде би можел да ги добијам овие податоци, доколку вие ги немате истите.
Ви благодарам однапред.
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 23528
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Помош при изработка на магистерски труд

Post by dragan_mig31 »

base скокање мало сутра у државава а и у околинава.Обрати се во аероклуб Скопје и аероклуб Битола за поише инфо.Они имаат можности за скокање со падобран балони моторно летање и ултралајт едриличарство моторни змаеви и слично.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
Фантом
Падобранец
Падобранец
Posts: 3
Joined: 12 Feb 2013, 20:32
Contact:

Re: Помош при изработка на магистерски труд

Post by Фантом »

знам само дека еден странец има изведено ski-base jump http://www.youtube.com/watch?v=a5Pycw-urso" onclick="window.open(this.href);return false; . А оти викаш мало сутра, оти нема скокачи, или услови нема? Зошто да не може, ако има соодветен гребен, зграда и слично. Ако нема скокачи со муда тоа е веќе друго :)
Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
Posts: 8660
Joined: 26 Oct 2007, 21:16
Contact:

Re: Помош при изработка на магистерски труд

Post by Bobo »

https://www.facebook.com/dash.longe?fref=ts" onclick="window.open(this.href);return false;
User avatar
EDRILICAR
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 806
Joined: 24 Jan 2007, 15:56
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Re: Помош при изработка на магистерски труд

Post by EDRILICAR »

dragan_mig31 wrote:base скокање мало сутра у државава а и у околинава.Обрати се во аероклуб Скопје и аероклуб Битола за поише инфо.Они имаат можности за скокање со падобран балони моторно летање и ултралајт едриличарство моторни змаеви и слично.
so padobrancite imame diskutirano na ovaa tema i ima nekolku mesta niz makedonija, Smote kako base jumper ima locirano tereni koj se poznati na skokaci nadvor od makedonija. Solunska glava kade ima padina od 300m, vodopadi na korab koj imaat padina isto taka nad 100m, krstot na vodno :), karpite na sapka, ima isto taka vo istocna makedonija uste 2-3 terena za base jump samo zaboraviv kade se. Edinstveniot problem e sto nema mesto za sletuvanje tre da se isece suma najmace 50m kvadratni.
User avatar
Фантом
Падобранец
Падобранец
Posts: 3
Joined: 12 Feb 2013, 20:32
Contact:

Re: Помош при изработка на магистерски труд

Post by Фантом »

EDRILICAR wrote:
dragan_mig31 wrote:base скокање мало сутра у државава а и у околинава.Обрати се во аероклуб Скопје и аероклуб Битола за поише инфо.Они имаат можности за скокање со падобран балони моторно летање и ултралајт едриличарство моторни змаеви и слично.
so padobrancite imame diskutirano na ovaa tema i ima nekolku mesta niz makedonija, Smote kako base jumper ima locirano tereni koj se poznati na skokaci nadvor od makedonija. Solunska glava kade ima padina od 300m, vodopadi na korab koj imaat padina isto taka nad 100m, krstot na vodno :), karpite na sapka, ima isto taka vo istocna makedonija uste 2-3 terena za base jump samo zaboraviv kade se. Edinstveniot problem e sto nema mesto za sletuvanje tre da se isece suma najmace 50m kvadratni.
Фала ти за информациите Едриличар. А овие места што ги наброја значи сигурно се погодни за base jumping. Ако ти текне за тие места во источна Македонија, или ако знаеш некој што може да ми помогне, те молам извести ме :) a тие карпи на шапка знаеш на која височина се? И на ниедна од овие локации ли нема место за слетување?
User avatar
EDRILICAR
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 806
Joined: 24 Jan 2007, 15:56
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Re: Помош при изработка на магистерски труд

Post by EDRILICAR »

na sapka karpata e okolu 80m mislam ali ne sum siguren
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest