Пренеле во Бари еден тон кралско злато

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.
Post Reply
User avatar
Scylla
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4913
Joined: 12 Jul 2006, 03:21
Location: Лозана
Contact:

Пренеле во Бари еден тон кралско злато

Post by Scylla »

Image

Еден тон злато на кралот Александар Караѓоргевиќ, кое неговото семејство при бегството не успеало да го понесе со себе кога започнала Втората светска војна, натоварено во два авиона во 1942 година го пренеле до Италија македонските пилоти Киро Хаџи Арсов и Тодор Михајлов. По неколкумесечна подготовка, под превезот на најголема тајност, авионите, со некои членови на кралското семејство и вредниот товар, слетале во италијанскиот град Бари.
По успешната тајна мисија, во Југославија се вратил само Хаџи Арсов, додека Михајлов загинал откако неговиот авион бил погоден и се урнал во Средоземното Море во близина на брегот на Северна Африка, кон границата со Либија каде битката меѓу германската војска и сојузничките сили била најжестока.
Веднаш по слетувањето во Бари каде товарот со златото го презеле други авиони, Хаџи Арсов и Михајлов добиле нова задача да учествуваат во авионападите во Египет кај Ел Аламеијн, 75 километри западно од Александрија. Двајцата биле во британската флота и под тоа знаме летале над Средоземното Море и над африканскиот континент. Целта на брзата прераспределба била нивните авиони да бидат срушени и со нив да се закопа се за тајната мисија со кралското злато.
Хаџи Арсов, кој својот пензионерски живот го помина во родниот Штип од каде е и Михајлов, зборуваше за овие тајни мисии, но јавно не откриваше детали.
”Добивме многу важна задача која требаше да се спроведе строго тајно. Ни беше кажано дека ќе летаме со некои важни луѓе од Кралството и со многу вреден товар. Во Бари беше организиран друг транспорт до Велика Британија”, евоцираше спомени за своите тајни мисии искусниот пилот во времето кога Македонија стана самостојна држава. Во тие први години од осамостојувањето, Хаџи Арсов поради болест почина во Скопје, па немаше време сосема да ги обелодени своите тајни мисии за кои во поранешна СФРЈ не сакаше да зборува.
Меѓутоа, неговите помлади колеги на кои тој им беше инструктор, денес откриваат дека Хаџи Арсов во некои интимни разговори со нив кога емотивно се присетувал на тие години од Втората светска војна, им открил дека тој и Михајлов го транспортирале големото богатство на Караѓорѓеви.
Според кажувањето на Хаџи Арсов, во неговиот двокрилец бил човек од потесното кралско семејство и дел од нивното богатство, а во другиот авион било сето останато злато. Се товарело колку што авионите можеле да понесат и без проблеми да стигнат до Бари. Двајцата македонски пилоти не биле одбрани случајно, затоа што тие уште од 1935 година кога ги положиле испитите, биле познати како најдобри пилоти во Кралството. Згора на тоа, биле луѓе од доверба за такви тајни мисии.
Кога Хаџи Арсов се вратил жив од Египет, претпоставените, кои ги задолжиле со тајната мисија, биле изненадени кога го виделе жив и здрав. Тогаш му станало јасно дека и тој требало да загине во битка над африканскиот континент. Подоцна Хаџи Арсов како партизан учествувал во повеќе борбени операции во Далмација и Босна за што добил и неколку ордени за храброст како прв воен пилот, но брзо бил демобилизиран и вратен во Македонија.

Вест
Last edited by Scylla on 07 May 2007, 13:30, edited 1 time in total.
Airplanes usually kill you quickly - a woman takes her time.
User avatar
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 19:07
Location: Strumica R. Makedonija
Contact:

Post by MaKoM »

Многу интересна сторија. Се гледа тука дека македонците како нација многу многу не не сакале , затоа е пробале да го наместат да загине. а бозем бил човек од доверба. Пак е тоа србско масло. Па и британците кој знае во какви мисии го имале пракано.Ама човекот има срека па се вратил дома. Ке треба да се испитаат некои работи.
...shoveling shits up the hill...
User avatar
Коло
Падобранец
Падобранец
Posts: 53
Joined: 22 May 2007, 16:23
Location: Београд
Contact:

Невероватно

Post by Коло »

Изненађен сам овим конфузним текстом. :shock:
Зар је могуће да се нико није огласио озбиљнијим коментаром на ово писање. Волео бих да аутор наведе извор одакле је прикупио ове информације. Сам текст обилује толиким нелогичностима и измишљотинама да пре личи на неку фантастику, него на озбиљно писање.
Писац текста не поседује елементарно знање из историје и географије. :oops:
Пођимо редом. Краљ Акександар Карађорђевић је убијен у атентату 1934. године у Марсеју (Француска). Можда аутор мисли на његовог сина Краља Петра Карађорђевића II. Краљ Петар је напустио земљу априла 1941. године и остатак живота је провео у изгнанству. Последње године живота је провео прилично скромно, без икаквог породичног блага или злата.
Ако је добро цитиран стари пилот онда је у најмању руку невероватно да време прелета за Египат смешта у време битке код Ел Аламејна (1942. година). Притом писац не каже одакле је започет прелет и са којим авионима? Да ли је неко узео карту и измерио растојање од Македоније до Египта, или Либије свеједно? Ако је у то време прелетео за Бари (Италија) онда је мало вероватно да је "злато" одвезао Краљу. Пре је у том случају злато превезао Мусолинију.
Моје мишљење је да је стари господин Хаџи Арсов под старе године прилично усамљен и заборављен човек, који класичним ловачким причама и мистификацијама покушава да скрене пажњу на себе.
Притом не бира средства и обилато користи не знање млађих генерација. :roll:
http://www.aeroart-srbija.com/
User avatar
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 19:07
Location: Strumica R. Makedonija
Contact:

Re: Невероватно

Post by MaKoM »

Ако толку многу сакаш да се сретнеш со авторот , прашај во дневниот весник Вест. Сигурен сум дека со задоволство ке ти одговорат.

Коло wrote:
Пођимо редом. Краљ Акександар Карађорђевић је убијен у атентату 1934. године у Марсеју (Француска).
Да така е .атентаторот е македонсец -Владо Черноземски.Со германски пиштол Маузер, ги средува не само кралот ама и министерот за надворешни работи на Фр.
После тоа франзузите и србите прават споменик од мермер во Марсеј и...повторно атентат.Овој пат со бомба, не ви кажувам кој е атентаторот пошто неговиот пра-внук ми е колега.
...shoveling shits up the hill...
User avatar
Коло
Падобранец
Падобранец
Posts: 53
Joined: 22 May 2007, 16:23
Location: Београд
Contact:

Барон фон Минхаузен

Post by Коло »

Нисам знао да је "Вест" име македонског весника. Немам намеру да тражим аутора овог текста, јер мислим да се од њега не може ништа научити. Човек који тако брка времена и географске појмове тешко да може нешто паметно да напише. Да је имао бар пролазну оцену из историје и географије у основној школи морао би да зна да 1942. године није било територије са које је тај стари пилот могао да полети према Либији. Цео Балкан је био под немачко/италијанском окупацијом. Са друге стране било са које тачке бивше Југославије да је полетео не би имао долет до Африке. А по готово не да оде до Ел Аламејна и да се врати за Бари. Да се разумемо овде говоримо о маршути од 3-4000 км. Да је тај новинар само узео географску карту (мапу) видео би да пред собом нема добар извор и занимљивог саговорник, већ само остарелог Барона фон Минхаузена.
У мом претходном јављању ја сам само поставио питање како то да нико од чланова МАФ-а није реаговао критички и макар коментарисао нетачности наведене у цитату овог новинског текста. Једино сте се Ви - МаКоМ огласили и то афирмативно, искористивши да похвалите текст речима : "Многу интересна сторија". Нисте реаговали на нелогичност помена злата за Краља Александра у 1941. години, а ето сада са одушевљењем демонстрирате познавање имена атентатора и са поносом кријете име другог који је бацио бомбу на мермерну плочу.
МаКоМ, оно што посебно смета у Вашем обраћању на форуму је благи, али ипак осетан шовинистички тон који је забрањен пропозицијама овог форума. Ако Ви не знате детаље о овом измишљеном ратном доживљају старог пилота на основу чега сте закључили да је тајна мисија "србско масло". Атентат је убиство и убица не може некога да "средува", него само може дотичну особу (особе) да убије.
Истичете као важно да је атентатор пуцао из пиштоља типа Маузер, као да величате опште познату историјску чињеницу да је убица за свој наум имао подршку Фитлера, нацистичке Немачке и фашистичке Италије. Ако сматрате да је све то било оправдано и херојски зашто онда не поделите са нама име тог другог атентатора - бомбаша? Он ће бити прослављен, а сви ми остали богатији за још једно велико име 20. века.
http://www.aeroart-srbija.com/
User avatar
Диме Ѓорѓиевски
Падобранец
Падобранец
Posts: 71
Joined: 15 Apr 2007, 16:28
Contact:

Re: Барон фон Минхаузен

Post by Диме Ѓорѓиевски »

Коло wrote: али ипак осетан шовинистички тон који је забрањен пропозицијама овог форума.
Не гледам никакво кршење на правилата на форумов од страна на МакКом ниту пак некакви шовинистички напади.
А приказната мораме да признаеме дека е интересна, но немора да значи и дека е вистинита, зарем малце приказни учевме на времето, од тогашната историја што ни ја спремаше Белгррад.
А за кршење на правилата на форумот, е и користењето на друг јазик како на пример српскиот, но сепак никој не изреагира.
Немој да ме сватиш погрешно немам ништо проив тебе ниту пак против вашата земја ова е сепак форум за Авијација а не за политички или шовинистички напади.
Поздрав
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Post by avijacijamk »

Секој има право да си го каже мислењето, Српскот јазик не е забранет на форумов, како и сите јазици. Секој може да си го користи својот мајчин јазик во комуникација со друѓите на овој форум.
Премногу анализа доведува до парализа!!!
[url]http://www.avijacija.com.mk[/url]
User avatar
Tane
Падобранец
Падобранец
Posts: 141
Joined: 22 Nov 2006, 09:04
Location: Кичево, Македонија
Contact:

Post by Tane »

Коло,

Мислам дека погрешно си го разбрал текстот. Не сум историчар па затоа и не баратам толку со датуми, меѓутоа, по некоја логика ги поврзав работите:
Времето кое се споменува со транспортот на товарот, НЕ Е истото време со борбите во Либија.
„Товарот“ е пренесен 1941, а борбите се 1942.година.
Авионите не летале Белград - Либија - Бари, туку дирекна линија Белград - Бари(претпоставувам), а од таму е превземено за Англија.
Златото е „именувано“ по кралот Александар, Петар бил принц!?
Целта на статијата не е од политички мотиви, туку дека се работи за македонски пилоти од тоа време.
Ако „авторот“ (новинар на Вест), ги измешал „лончињата“ и немал доволно знаење за она што го пишувал, сепак тоа е негов проблем! :)

А за „другото“, надвор од темата - не кометирам! :wink:

Поздрав!
Не сум пилот, ама го сакам небото
User avatar
Коло
Падобранец
Падобранец
Posts: 53
Joined: 22 May 2007, 16:23
Location: Београд
Contact:

Чије је масло

Post by Коло »

Поштовани колега Ѓорѓиевски,
Видим да смо обојица падобранци. Ипак, ја се нисам обратио Вама већ старијем колеги Капетану на Б737. Примедбе су се односиле на потпуно не испровоцирану употребу израза "српско масло" и истицање једног убице и продужене руке Хитлерове Немачке као националног хероја. Шта мислите како би се осећали Хрвати или можда Ваши сународњаци када би неко на српском форуму написао "хрватско или македонско масло". Сигуран сам да би модератори стали у ред да "среде" дотичног националисту.

Ви употребљавате фразу "од тогашната историја што ни ја спремаше Белгррад" (ако сам добро разумео - историја сервирана из Београда.) Молим Вас да пажљиво прочитате моја питања и коментаре и видећете да су она врло умесна у аргументована. Проучавање историје је вечита потрага за истином. Ако је Београд, како Ви кажете наметао неку своју истину, па зар одговор на тако нешто неби било најбоље супротставити неку нову озбиљну аргументацију која би нас све обогатила, уместо да нам се сервира нечија фантазија. Историја није лепа и интересантна прича која треба да се некоме свиди. То је наука у којој се укрштају аргументи и чињенице. Објављивање оваквих прича у јавности ствара се утисак да је боља и измишљена историја него она "сервирана" из Београда.

Да би сте наводно истакли пример националне толеранције у свом јављању поменули сте да нико није реаговао на кршење правила форума о употреби неког другог језика, па према томе и српског. Натерали сте ме да поново прочитам пропозиције са којима сам морао да се сагласим када сам се пријављивао на овај форум. Ни помена о обавезној употреби македонског језика. Можда постоје неки анекси, али ја их нисам пронашао. Шта би било да се неко на форуму обратио на енглеском? Да ли би сте га игнорисали? Осим тога, откуд знате да не говорим хрватским, бошњачким или материњим језиком, али сам изузетно прешао на ћирилицу из поштовања према домаћину?
http://www.aeroart-srbija.com/
User avatar
Диме Ѓорѓиевски
Падобранец
Падобранец
Posts: 71
Joined: 15 Apr 2007, 16:28
Contact:

Post by Диме Ѓорѓиевски »

Се извинувам што малце бегам од темата!!!

Навистина не ми смета на кој јазик се комуницира на форумов, најважно е да се разбираме мегу нас, а факт е дека се разбираме
Знам дека малце бегаме од темава но ова е куќниот ред кој беше напишан од нашиот администратор.
Значи не измислив јас ништо
И пак ќе повторам, не ми смета на кој јазик комуницираме важно е да се разбираме и дружиме, нема место за национализам. :) :) :)

avijacijamk wrote:Пред се да се заблагодариме што се учленивте во нашиот прв форум на тема авијација или воздухопловство во нашава земја. Пред се сакам да наведам неколку работи кои се многу важни во одржувањето на редот и начинот на однесување на овој форум.

Ве молам да не се употребуваат разни погрдни зборови во комуникацијата помеѓу членовите на овој форум, да не се кажуваат пцовки и други невкусни зборови претерано (само ако се баш мора Twisted Evil ), да не се пишуваат националистички пораки, како и на база на националност и вера. Едно од правилата на форумот е да се пишува само на македонски и англиски јазик. Исто така ве молам да не пишувате политички постови, кои може да доведат до политичка нетрпеливост помеѓу одредени членови на овој форум. Ве молам исто така да не постирате слики и клипови со вулгарна и еротска тематика.
Администраторите и модераторите имаат право да променат и избришат дел од постовите, ако сметаат дека неправилно се поставени или се забранети од страна на овој пост. Модераторите и администраторите на овој форум имаат право да го избришат од членството секој член што ќе го прекрши овој куќен ред.
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Post by avijacijamk »

ОК тоа е моја грешка, гледам дека не сум го прецизирал тоа што сум го напишал. Имаше порано некој проблем со бугарскиот јазик т.е. еден наш член (македонец) почна на бугарски да пишува постови во комуникација со членови (бугари) и настана проблем, јер голем дел од другите членови не разбираа. Поентата на текстот беше тоа да сите членови разговараат на свој мајчин јазик или на англиски. Не мислевме ништо лошо со тоа, ако некој се навредил ние се извинуваме!!!
Премногу анализа доведува до парализа!!!
[url]http://www.avijacija.com.mk[/url]
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Post by avijacijamk »

MaKoM wrote:Многу интересна сторија. Се гледа тука дека македонците како нација многу многу не не сакале , затоа е пробале да го наместат да загине. а бозем бил човек од доверба. Пак е тоа србско масло. Па и британците кој знае во какви мисии го имале пракано.Ама човекот има срека па се вратил дома. Ке треба да се испитаат некои работи.
Немој друг пат без потреба да употребуваш вакви реченици, јер ќе те стрелам!!! :twisted: :twisted: :twisted:
Премногу анализа доведува до парализа!!!
[url]http://www.avijacija.com.mk[/url]
User avatar
ProMKD
Капетан на B737
Капетан на B737
Posts: 718
Joined: 26 Jan 2007, 01:21
Location: Skopje, Makedonija

Post by ProMKD »

do admin:

sekoj treba da ima pravo da go kaze svoeto mislenje. Ako MaKom saka nesto da rece, zasto da ne?? Zasto nekoj da mu brise post ili da mu se zakanuva? Izgleda nekoj ja brani politikata na srbija za vreme na jugoslavija a mislenjata na makedonceto, kako i sekogas - "NE SE PO PRAVILO"
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Post by avijacijamk »

MaKoM wrote: Пак е тоа српско масло.
Затоа што е тоа реченица која може да побуди кавга на национална основа, а ако сакате такви националистички дискусии има и други форуми!!!
Премногу анализа доведува до парализа!!!
[url]http://www.avijacija.com.mk[/url]
User avatar
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 19:07
Location: Strumica R. Makedonija
Contact:

Post by MaKoM »

Ајде малку повеке забегавте, нема што тука да се коментира,се е јасно. некоја сака да провоцира и бара повод. Нема да се замарам тоа што сум напишал, апсолутно сум го мислел , а бидејки тоа е и иториски дел од форумот, нема ништо измислено, сепак тоа е една теза, подржувана од едни а негирана од други,впрочем како и целата историја.

п.с Само да ви кажам дека нема намера да правам мегунационални кавги. така да НЕ ПУКАЈ БРАТ . :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
...shoveling shits up the hill...
User avatar
Коло
Падобранец
Падобранец
Posts: 53
Joined: 22 May 2007, 16:23
Location: Београд
Contact:

Злато

Post by Коло »

Тане,

Новинар листа „Вест“ свакако има професионални проблем јер није на висини свога задатка. То није разлог да чланови МАФ-а не буду бољи од њега. Новинар је зашао у ваш атар и покушава да пише о авијацији и историји о којој ништа незна. Међутим проблем постаје и Ваш ако на њега не реагујете. Шта мислите како делује када неко други чита ове дискусије и констатује елементарно незнање присутних.
Примера ради, да ли Ви мислите да је могуће да неко допусти у сред Светског рата превоз било чега (а поготово злата) са територије под контролом сила Осовине на територију Савезника. Зар мислите да би фашистичка Италија у јеку војних операција у Северној Африци и невиђеним ваздушним борбама над Малтом (док им гину момци на бојиштима) слала злато непријатељу или неком тамо Краљу у изгнанаству.
Још једна грешка. Краљ Петар је био устоличен одмах после убиства оца, али је због година све до 1941. године државу водио регент (краљевски намесник), његов стриц Принц Павле.
Није постојало Краљевско злато. Постојало је само злато Народне банке Краљевине Југославије. Оно је за време Априлског рата 1941. године камионима евакуисано из Београда и на крају је у Црној Гори највећим делом пало у руке италијанске војске. Један мањи део је сакривен у једном манастиру, а сасвим мали је авионима превезен са аеродрома Никшић за Грчку. О томе можете читати у тек објављеној књизи:
Boris Ciglić&Dragan Savić, Dornier Do-17 – The Yugoslav story, Jeroplan>books, Belgrade 2007.
У овој изузетно детаљној књизи видећете да се не помиње ни један од пилота: Киро Хаџи Арсов или Тодор Михајлов.
Подвлачим - другог злата није било, сем тог народног. Тих неколико сандука злата превезених авионима било је управо оно злато које су комунисти после рата у својој злонамерној пропаганди приписивали Краљу као да га је он присвојио и захваљујући њему наводно живео раскошно у изгнанству. Све то није било истина јер је после рата комунистичка Југославија тражила и добила сва новчана средства Народне банке Краљевине Југославије депонована у иностранству, па и то злато. Прича о повраћају злата је заташкана јер је комунистичком режиму било драже да се прљава прича о „Краљу-лопову“ и даље шири у народу. Мало људи зна да је Њ. В. Краљ Петар II живело релативно скромно, углавном од донација (помоћи) српске емиграције. Занимљиво је и то да исти комунисти никада нису потраживали од Италије злато Народне банке Краљевине Југославије заплењено 1941. године у Црној Гори.
http://www.aeroart-srbija.com/
User avatar
cyber fulkrum
Спортски пилот
Спортски пилот
Posts: 341
Joined: 01 Oct 2006, 02:42
Location: Belgrad
Contact:

Post by cyber fulkrum »

Коло za sve tvoje tvrdnje trebaju i relevantni dokazi.Vidim da ne podnosis komuniste,to je tvoj problem.Ja ne podnosim one koji otimaju tudje.Posto istrazujes istoriju onda mi odgovori tko nam je ukrao raketne pukove i odvezao za Srbiju.Jedan je bio za PVO teritorije,tj za PVO Skoplja a drugi za PVO trupa na teritoriji Makedonije.Rascisti to sada da nebi kroz 50 godina rekao "To su nam Makedonci poklonili" a mi im sada vracamo samo kablove koje smo pocupali iz zidova kasarni kada smo ih napustali.
Pored svega ja se nadam da cemo opet ziviti u jednoj drzavi :D
[img]http://www.imagesforme.com/upload/333cb403.gif[/img]

http://otpisani.niceboard.com/index.htm
User avatar
Коло
Падобранец
Падобранец
Posts: 53
Joined: 22 May 2007, 16:23
Location: Београд
Contact:

Шта је писац хтео да каже?

Post by Коло »

cyber fulkrum

Заиста конфузно. Није ми јасно шта Сте мислили да саопштите члановима МАФ-а својим јављањем. За шта су Вама потребни докази? Да је 1941. године југословенски Краљ био Петар II Карађорђевић? Да су Италија и Енглеска биле у рату од 1940-1943. године? Да је злато Народне банке Југославије пало у руке окупатора? Да је неколико сандука злата одвезено авионима са Никшићког аеродрома за Грчку? Да је 1942. године цео Балкан био под немачко/италијанском окупацијом? Да су комунисти са једне стране забрањивали повратак Краља у земљу, а са друге систематски рушили углед ове институције у народу?
За ове информације је потребно да прочитате пуно књига и да зароните у неколико архива у Београду, а не да своје знање градите на интернету, или у оквиру неке интернет енциклопедије. Одговорe на некa од горe постављених питања можете наћи и у својој кући, ако потражите историјску читанку за VIII разред основне школе или завирите у школски атлас. Ето предложио сам свима па и Вама у претходном тексту одличан и свеж ваздухопловни наслов. У њеми можете да пронађете бар један од одговора на горња питања. Када нађете одговоре, јавите се да видимо шта сте открили.

Остали део Ваше поруке уопште не разумем. Какве то везе има са насловом ове теме. Не волите оне који отимају туђе? А ко их воли. Волите комунисте? То је Ваш проблем. Ипак за Вашу информацију исти ти комунисти су после окупације конфисковали и национализовали све живо по земљи, а све имућније и политички утицајније људе су побили без суда. Како се то зове? Прво што је урадио после уласка у олобођени Београд, самопрозвани маршал Јосип Броз се уселио у Бели Двор на Дедињу. Уместо Краља – добили смо Диктатора. После рата комунисти су пунили затворе политичким неистомишљеницима и направили једини послератни конц-логор у Европи (Голи оток). Данас смо сведоци да је тај политички концепт пропао у целој Европи. У свим бившим социјалистичким државама се врши денационализација имовине и критичко преиспитивање комунистичке прошлости. Да ли сте Ви можда против демократије, приватне својине или пута у Европу?

Немам ја шта да рашчишћавам питања повлачења ракета, авиона и друге војне опреме из Македоније. То је ваљда био договор тадашњих политичких елита. Мене више интересује на кога Ви то мислите када саркастично кажете: "To su nam Makedonci poklonili". Да ли под оно „нам“ мислите на Србе?
Не знам колико имате година, али бих рекао да немате довољно за ову дискусију. Ипак, рецимо коју реч. Југословенска народна армија (ЈНА) је у СФРЈ била држава у држави. Лична гарда Јосипа Броза. Када је остала без команданта Војска је наставила да се понаша као паралелно друштвено тело у држави. И после Тита – Тито. Када су почела политичка „гибања“ у Југославији догодило се нешто незамисливо у модерним друштвима. Армија је основала своју странку: Савез комуниста – Покрет за Југославију. Свако активно војно лице је било обавезно да се учлани у ову партију, или је морало да се демобилише. Ова организација је имала одлучујућ утицај у војсци и пружала маневарски простор генералима да доносе политичке одлуке у периоду распада државе. Они су вукли потезе и често деловали на своју руку.
Е сад Ви мени одговорите какве везе са свиме овим имају Срби? Ако осећате потребу да нешто рашчишћавате или да се некоме извињавате, молим Вас да то чините само у своје име.
Што се тиче заједничке државе будите сигутни да ће Вам се „после свега“ жеља испунити. Кад уђемо у Европу опет ће мо сви бити заједно, само као малене федералне јединице једне много шире заједнице. Само да и ову не растуримо као што смо претходну. Искуство нам не мањка.

П.С. Од када смо ми на ти. Да ли се познајемо?
http://www.aeroart-srbija.com/
User avatar
ProMKD
Капетан на B737
Капетан на B737
Posts: 718
Joined: 26 Jan 2007, 01:21
Location: Skopje, Makedonija

Post by ProMKD »

ajdee eve sto stana. Dozvoluvate srpski bozem "se razbirame" i eve sega neka si pravat oni muabet nie ke drememe.
User avatar
firefox
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 1335
Joined: 04 Aug 2006, 16:44
Location: Skopje
Contact:

Post by firefox »

Mislam deka temava treba da ja prekinete ili barem malku da ja zapostavite, pred se zatoa sto namesto vo potvrduvanje na nekoi istoriski slucki i debatiranje po povod pricinite za doticniot nastan, kako i posledicite od toa, preogjate vo vodite na konfrontacija vo koja defakto ima nacionalisticka nijansa. Ovde ima mladi clenovi koi ucele vo edno ponovo vreme koe so ona naseto se razlikuva kako crnoto so beloto i malku postari na koi izgleda ona sto go ucele na uciliste ne go zarezuele mnogu, a sega kako malku povozrasni nemaat mnogu zapamteno od togasnite ucebnici i sega normalno e malku svoite ubeduvanja da gi temelat na pausalni pisuvanja od ponovo vreme. Univerzitetskata biblioteka vo Skopje gi ima site potrebni resursi od vremeto na zaednickata ni drzava (ucebnici, istoriski spisi i se ostanato i toa na povekje jazici - makedonski, srpsko-hrvatski, angliski, germanski i.t.d) i dobro bi bilo da se poseti pred da se debatira na gorenavedenata tema. Ova go kazuvam pred se zatoa sto istorijata za zal nitu eden od nas nema da moze da ja smeni vo nicija polza dokolku bez potvrda na svoite iskazi se prepukuva na forumov so oponentot. Dobro bi bilo dokolku sekoj svoeto tvrdenje go potkrepi so Ime na kniga, spisanie, brosura, izdanie, avtor i sl. koga kje go imame to vekje muabetot kje trgne vo podrug pravec.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest