Парк аеродром

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.
Post Reply
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Парк аеродром

Post by avijacijamk »

„АЕРОДРОМ“ – НОВ ПАРК СО ИМПРОВИЗИРАНА ПИСТА И АВИОН

27.01.2011 11:00На денешната прес-конференција, 27.1.2011 година, градоначалникот на Општина Аеродром, Ивица Коневски, соопшти дека е распишан тендер за изградба на нов голем зелен парк „Аеродром" покрај кејот на реката Вардар во Ново Лисиче во близина на мостот „Близнак".

Според проектот, паркот ќе се простира на 35.000 квадратни метри со богати содржини, меѓу кои 2 детски игралишта со лулашки, тобогани, клацкалки и други реквизити за игра, плато и бина за одржување разни манифестации, маси и клупи во зеленилото, клупи за седење по патеките, 5 чешми за пиење вода, голем број пешачки патеки, осветлување со канделабри низ целиот парк, канти за отпадоци и друга урбана опрема.

„Новиот парк очекуваме дека ќе донесе трикратен бенефит", изјави градоначалникот Коневски.

Прво, како што рече тој, граѓаните ќе добијат ново зелено катче за одмор и рекреација, а Аеродром уште еднаш ќе го потврди атрибутот на најзелена општина, што го носи поради фактот што во неа има 28 квадратни метри блоковско зеленило по глава на жител, во споредба со европскиот проектантски стандард од 8,5 квадратни метри по глава на жител.

Второ, со паркот ќе се облагороди овој со години наназад запуштен простор, ќе им се оневозможи на несовесните граѓани да го користат како дива депонија и ќе се спречат пожарите што повремено се случуваа поради сувата трева.

И трето, но не помалку важно, нашата општина конечно ќе добие препознатливо место и симбол што ќе асоцира на аеродром. А, тоа е школката од авион што ќе биде поставена во централниот дел на паркот на импровизирана осветлена писта во должина од стотина метри. Речиси сите знаат дека некогаш во овој реон постоел аеродром, а и општината денеска го носи токму тоа име, од каде што, всушност, потекна и идејата за изградба на ваков симболичен парк.

Инаку, зеленило ќе се наводнува со автоматски систем за наводнување, а кон паркот ќе се пристапува преку 6 влеза, односно 2 од страната на булеварот „АСНОМ", а 4 од велосипедската патека на кејот. За посетителите на ова несекојдневно катче, пак, ќе се изгради и паркиралиште.

http://www.aerodrom.gov.mk/novosti-zhiv ... avion.html
Премногу анализа доведува до парализа!!!
[url]http://www.avijacija.com.mk[/url]
User avatar
alvarhanso
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 30738
Joined: 21 Jul 2007, 13:34
Location: Skopje
Contact:

Re: Парк аеродром

Post by alvarhanso »

avijacijamk wrote:....ќе добие препознатливо место и симбол што ќе асоцира на аеродром. А, тоа е школката од авион што ќе биде поставена во централниот дел на паркот на импровизирана осветлена писта во должина од стотина метри.
Хмммм.... баш ме копка од што авион ќе биде "школката"?
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 28412
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Парк аеродром

Post by dragan_mig31 »

ја навијам за су-25 :) али осеќам дека ми-24 204 коначно ќе иде на пиедестал како што е планирано за него уште пре многу години.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
Loaded_Dice
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 1183
Joined: 04 Aug 2006, 22:48
Location: Skopje, MK
Contact:

Re: Парк аеродром

Post by Loaded_Dice »

Баш сакав и јас да прашам дали некој има додатни информации кој авион ќе биде поставен таму ? Со оглед што пишува авион мислам дека нема да биде хеликоптер, а за Су-25 сеуште не е решена нивната судбина дефинитивно така да не ми се верува, настрана од тоа ужасно лошо изгледаат. Претпоставувам дека F-86D би имало најголема веројатност, ама незнам во каква состојба се тие во касарна Илинден :?: . Можеби ќе купат некој поочуван експонат од странство ама тоа нема логика . И покрај тоа што сум фан на воени авиони мислам дека наједакватно би било да биде некој цивилен авион да речеме некој DC-3 или Утва-66, тој аеродром никогаш не бил користен за млазна авијација, а експонат од WWII тешко дека ќе се најде очуван за ефтини пари ...
User avatar
Loaded_Dice
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 1183
Joined: 04 Aug 2006, 22:48
Location: Skopje, MK
Contact:

Re: Парк аеродром

Post by Loaded_Dice »

А не би ме изненадило ако школката од авион биде нов споменик, дело на некој од нашите талентирани скулптори. Дури тогаш ќе може само да нагаѓаме на кој тип ќе личи :D
User avatar
alvarhanso
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 30738
Joined: 21 Jul 2007, 13:34
Location: Skopje
Contact:

Re: Парк аеродром

Post by alvarhanso »

Што и да стават... ќе трае недела-две пред да го исфарбаат со политички пароли и слични глупости.
User avatar
apo_bullseye
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 1695
Joined: 26 Feb 2010, 13:53
Location: Скопје
Contact:

Re: Парк аеродром

Post by apo_bullseye »

alvarhanso wrote:Што и да стават... ќе трае недела-две пред да го исфарбаат со политички пароли и слични глупости.
Поверојатно е да го покрадат за старо железо :P
User avatar
Loaded_Dice
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 1183
Joined: 04 Aug 2006, 22:48
Location: Skopje, MK
Contact:

Re: Парк аеродром

Post by Loaded_Dice »

Богами, ќе треба обезбедување 24/7 да се плаќа за таков 'споменик', ама може да го стават на доста повисок постамент и да биде ограден со некоја ограда
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15400
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: Парк аеродром

Post by IgorMKD »

Loaded_Dice wrote:Баш сакав и јас да прашам дали некој има додатни информации кој авион ќе биде поставен таму ? Со оглед што пишува авион мислам дека нема да биде хеликоптер, а за Су-25 сеуште не е решена нивната судбина дефинитивно така да не ми се верува, настрана од тоа ужасно лошо изгледаат. Претпоставувам дека F-86D би имало најголема веројатност, ама незнам во каква состојба се тие во касарна Илинден :?: . Можеби ќе купат некој поочуван експонат од странство ама тоа нема логика . И покрај тоа што сум фан на воени авиони мислам дека наједакватно би било да биде некој цивилен авион да речеме некој DC-3 или Утва-66, тој аеродром никогаш не бил користен за млазна авијација, а експонат од WWII тешко дека ќе се најде очуван за ефтини пари ...
Судбината на Су-25 не да е решена... Јас радо би ја ставил "спарката" таму на старт од пистата а десно од него едносед као на стајанка. Другите два, како што веќе сум кажал, би ги донирал на музејот на АРМ на Кале и еден обавезно на локалните власти во Радуша.
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
AlexGreat
Пилот на Су-25
Пилот на Су-25
Posts: 12065
Joined: 05 Mar 2009, 22:18
Contact:

Re: Парк аеродром

Post by AlexGreat »

IgorMKD wrote:
Loaded_Dice wrote:Баш сакав и јас да прашам дали некој има додатни информации кој авион ќе биде поставен таму ? Со оглед што пишува авион мислам дека нема да биде хеликоптер, а за Су-25 сеуште не е решена нивната судбина дефинитивно така да не ми се верува, настрана од тоа ужасно лошо изгледаат. Претпоставувам дека F-86D би имало најголема веројатност, ама незнам во каква состојба се тие во касарна Илинден :?: . Можеби ќе купат некој поочуван експонат од странство ама тоа нема логика . И покрај тоа што сум фан на воени авиони мислам дека наједакватно би било да биде некој цивилен авион да речеме некој DC-3 или Утва-66, тој аеродром никогаш не бил користен за млазна авијација, а експонат од WWII тешко дека ќе се најде очуван за ефтини пари ...
Судбината на Су-25 не да е решена... Јас радо би ја ставил "спарката" таму на старт од пистата а десно од него едносед као на стајанка. Другите два, како што веќе сум кажал, би ги донирал на музејот на АРМ на Кале и еден обавезно на локалните власти во Радуша.
:twisted: :twisted: :twisted: со една парола... „Sjecanje mi tugu nosi...„ :vojnik_wink:
Svi ruski ratni ciljevi biće ostvareni, ali postepeno. Pošto se postepeno i menjaju.
User avatar
KVARK
Политички комесар
Политички комесар
Posts: 3753
Joined: 06 Aug 2006, 23:39
Location: New Foxсиче!
Contact:

ПСС во општина Аеродром

Post by KVARK »

http://vest.com.mk/?ItemID=EA017B7798E3 ... 34DE13D92A" onclick="window.open(this.href);return false;

Можеби една 25-ка ќе заврши на постамент?
Останете желни за знаење! Останете несериозни!

Стив Џобс
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 28412
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Парк аеродром

Post by dragan_mig31 »

ја би ставил електрична ограда + позорникари и кучиња па кој припари со прачка по рука и нога.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 28412
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: ПСС во општина Аеродром

Post by dragan_mig31 »

KVARK wrote:http://vest.com.mk/?ItemID=EA017B7798E3 ... 34DE13D92A

Можеби една 25-ка ќе заврши на постамент?

тек сега го прочитав.ова е или ми-24ка 204 или е су-25.трето нема.само ова мора да биде на постамент минимум 5 -10 метра од земја пошто стокава лом ќе го направи.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
Trpkovski Vladimir
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5855
Joined: 17 Jan 2008, 19:22
Location: Tetovo
Contact:

Re: Парк аеродром

Post by Trpkovski Vladimir »

Драган, зошто мислиш дека ќе биде Ми-24 или Су-25 ??
Па и олупините по касарните се во сопственост на АРМ. Имавме некаде тема каде што колуку се сеќавам колегата СкопјеАир кажуваше дека преговара со градоначалникот за средување на еден парк, и поставување на авион во тој парк. Ми се чини дека темата беше од 2008 година, ама никако да ја најдам.
Last edited by Trpkovski Vladimir on 29 Jan 2011, 15:11, edited 1 time in total.
"Тонеме се подлабоко , моралот ни е на висина" - Извод од историскиот филм "Доброволци"
User avatar
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 10:23
Contact:

Re: Парк аеродром

Post by Skopjeair »

А да ја остават пистата без авион да можат бар Анушки да слетуваат кога прскаат! :)
I fly BELL 206 when I am sober!
User avatar
Trpkovski Vladimir
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5855
Joined: 17 Jan 2008, 19:22
Location: Tetovo
Contact:

Re: Парк аеродром

Post by Trpkovski Vladimir »

Го најдов постот, сепак бил на АвијацијаМК од 2006 година. :)
Еве каде тој им предлага на опшитна Аеродром да направат парк со авиони во него. http://forum.avijacija.mk/viewtopic.php?p=5316#p5316" onclick="window.open(this.href);return false; Можеби сега ја рециклираат неговата идеја. ;)
"Тонеме се подлабоко , моралот ни е на висина" - Извод од историскиот филм "Доброволци"
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 28412
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Парк аеродром

Post by dragan_mig31 »

пологично ми е дека е су-25 или ми-24 пошто е тоа 10 пати поедноставно и поефтино за средување од тие олупините по касарните на кои им фалат могу делови оплати поклопци и слично.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
Loaded_Dice
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 1183
Joined: 04 Aug 2006, 22:48
Location: Skopje, MK
Contact:

Re: Парк аеродром

Post by Loaded_Dice »

Не би претпоставувал било што, ама предосеќам дека нема да биде експонатот виситински авион него ќе направат некаква си макета-споменик на квази авион, се разбира тој што ќе ја дизајнира сигурно ќе лапне добра паричка, а на што ќе изгледа крајниот резултат може да се претпостави :D
User avatar
KVARK
Политички комесар
Политички комесар
Posts: 3753
Joined: 06 Aug 2006, 23:39
Location: New Foxсиче!
Contact:

Re: Парк аеродром

Post by KVARK »

Loaded_Dice wrote:Не би претпоставувал било што, ама предосеќам дека нема да биде експонатот виситински авион него ќе направат некаква си макета-споменик на квази авион, се разбира тој што ќе ја дизајнира сигурно ќе лапне добра паричка, а на што ќе изгледа крајниот резултат може да се претпостави :D

Ќе излеат еден Пегас од бронза во Фиренца! :evil:
Останете желни за знаење! Останете несериозни!

Стив Џобс
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15400
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: Парк аеродром

Post by IgorMKD »

KVARK wrote:
Loaded_Dice wrote:Не би претпоставувал било што, ама предосеќам дека нема да биде експонатот виситински авион него ќе направат некаква си макета-споменик на квази авион, се разбира тој што ќе ја дизајнира сигурно ќе лапне добра паричка, а на што ќе изгледа крајниот резултат може да се претпостави :D

Ќе излеат еден Пегас од бронза во Фиренца! :evil:
:bravo: :bravo: :bravo:
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests