ТБ-6

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.
Post Reply
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

ТБ-6

Post by kocov »

Кон крајот на 20 тите години во советскиот сојуз започнува развој на нов авион со ознака ант-40 кој требало да биде придвижувана од 4 мотори од по 2000 кс но поради немањето на содветни материјали да се изработи овој мотор кој едноставно горел само по неколку часа работа и со оваа проекто застанува. Според замислата на советите овој авион ке требало да преставува содветна летачка тврдина во која освен што ке имаа авиобомби ке имаа и неколку топови со помал калибар освен оваа требала да поседува и неколу тешки миторлези за одбрана од непријателски ловци и да понеси товар од 18 тона што не малку, но поради моторите м-44 кој биле големи и не биле издржливи и барале посебно гориво проекто пропаѓа делумно. При тоа во 1929 повторно е вратена одлуката за развој на голем бомбандер но сега да се користат веке проверените до некаде мотори м-34, како констуркција на авионот се зема телото на тб-3 само со мала измена на тоа што е подолго за 7 метри или гледано тб-6 е долг 35 метри и со тежина од 45 тони празен, според барањето на советскот раководство овој авион требало да лета со брзина од 25о км на час и на растојаније од 750 км и да можи да понеси товар од 10 до 18 тона. Конечно во 1931 е донесена одлука за почеток на развојот на овој авион при тоа се планирало и да се направи и транспортан верзија на овој авион со цел полесно патување и подобро зближување на најдалечните советски градови оваа верзија требало да имаа дострел од 1500 км и да можи да понеси 40 до 80 патници. Не знам јас кога го прави првиот лет но сепак овој прв лет покажал многу недостаци на тб-6 така да бил вратен повторно на испитување и решавање на проблемите но со доаѓањето на 1936, советете сметат дека развојот на овој авион е скап и дека многу време е изгубено и како проект е затворен во 1936. И уште оваа овој авион го отсложувале 17 луге :D
Image
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest