Heinkel HE-112

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.
Post Reply
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Heinkel HE-112

Post by kocov »

повеке текст ке ви пишам утре ако сака некој нека пише за овој авионImage
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
firefox
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 1335
Joined: 04 Aug 2006, 16:44
Location: Skopje
Contact:

Re: HEINCLE -112

Post by firefox »

Smeni go nazivot, ne e Heincle tuku Heinkel i sekogas pred brojot stavaj ja kratenkata "He"! Za kratenkata istoto vazi i kaj tekstot za Arado! Site germanski kompanii imale kodificirani kratenki do '45. Go imas toa na internet, procepkaj malku.
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Heinkel HE-112

Post by kocov »

Oвој авион настанува како резулата на барањето од страна на германските воздухопловни сили, за нов брз ловец на авиони кој ке можи да вооспостави воздушна превласт. Како и другите 4 германски фирми така и хеинкел(Heinkel Flugzeugwerke) се пријавува на конкурсот. За разлика од другите конкуренти хеинкел почнува развој на авион веке на проверен дизаин, а тоа ес британскиот Supermarine S.6, kој победува на трката шнајдер во 1931. Хеинкел од овој британски авион позјамува неколку работи, прво телото на авионот е долго и танко потоа крилјата добиват заоблена форма, и со тоа помал "drag", но со разлика на тоа што кај хеинкел крилјата имаат крило во форма на гулаб. Во однос на мотор како и сите конкуренти се судриле со немање на соодветен мотор, jumo 210 се уште бил во развој така да онаа што му останувало било да се стави било каков мотор или да се почека некој период додека се развије јумо 210. Но како и другите фирми така и хеинкел на својот ловец му става мотор од британско потекло или Rolls-Royce Kestrel, no набрзо овој мотор е заменет со jumo -210, и повекето верзи на овој авион се врзани токму со разните верзии на мотори на jumo-210, што се поставени на хе-112. Поради потребата за ладење на овој мотор, хе-112 добива едно здебелување на предниот дел поради сместување на радијаторите за ладење на jumo-210.
Првиот лет го прави во 1935 и поради своето тело и крлијата покажал доста добри резулати така на тој ден хе-112 успеал на постигни брзини на 410 км на час што и се барало како еден од условите во конкусот, потоа имала доста добри маневрувачки способности во однос на тогашните ловци. И како таков влегува во конкуренција со ме-109, но под некој чудни околности прототипот на хе-112 се запалував, и така останува во конкуренција само ме-109. Продолжувам утре за боребените дејствија на хе-112 од 1939 до 1944 во составот на романскот, унгарско и шпанското воено воздухопловство.
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest