Gerhard Fieseler во Прилеп

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.
Post Reply
User avatar
Scylla
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4913
Joined: 12 Jul 2006, 03:21
Location: Лозана
Contact:

Gerhard Fieseler во Прилеп

Post by Scylla »

20 Август 1917 г.
Германскиот Ас Gerhard Fieseler (1896г. - 1987г.) стои покрај остатоците од Францускиот авион Breguet XIV јужно од Прилеп, прв срушен авион во неговата кариера (Gerhard Fieseler во Македонија срушил 19 авиони).

Image

28 Јули 1918 г.
Германскиот Ас Gerhard Fieseler (1896г. - 1987г.) стои покрај остатоците од Францускиот авион Nieuport 17 срушен од него во близина на Канатларци.

Image

1917 г.
Авионскиот ескадрон JASTA 25 (Авионски ескадрон составен од 14 до 20 авиони ) главно составен од авионите Roland D.IIа распореден во базата во Канатларци.
Првиот авион лево му припаѓа на Германскиот Ас Gerhard Fieseler

Image

Авиони Roland D.IIа (Првиот авион е од поручник Eric Schutze) во базата во Канатларци.

Image

Германскиот Ас Gerhard Fieseler (Срушени 19 авиони во Македонија) позира во својот авион Roland D.IIа во базата во Канатларци.

Image

1917 г.
Германски или Бугарски Fokker EIII срушен во близина на Прилеп.

Image

1944 г.
Селаните извлекуваат принудно слетан сојузнички авион во близина на Зрзе

Image
Airplanes usually kill you quickly - a woman takes her time.
User avatar
Jak
Капетан на B737
Капетан на B737
Posts: 434
Joined: 04 Nov 2009, 23:00
Location: Tetovo
Contact:

Re: Gerhard Fieseler во Прилеп

Post by Jak »

Браво мајсторе :bravo:
Само мала исправка, на првата фотографија е бреге (реден мотор со водено ладење), а на втората њупорт (ротационен со воздушно ладење)
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Gerhard Fieseler во Прилеп

Post by kocov »

Да еден од авионите имаа воздушно ладен мотор, кој знае можи ден денес имаа остатоци во пелагонија од овие соборени авиони од првата светска војна колку што знам имаа еден авион во Охридско езеро од овој период.

mакедонскиот фронт
Image
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
User avatar
EUROINVEST
Едриличар
Едриличар
Posts: 251
Joined: 14 Apr 2010, 06:49
Contact:

Re: Gerhard Fieseler во Прилеп

Post by EUROINVEST »

Ovie sliki se od Facebook od grupata " Prilep stari fotografii "
User avatar
alvarhanso
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 29945
Joined: 21 Jul 2007, 13:34
Location: Skopje
Contact:

Re: Gerhard Fieseler во Прилеп

Post by alvarhanso »

Одлична сторија и фотки! :bravo:
..

The future is already here - it's just not evenly distributed
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Re: Gerhard Fieseler во Прилеп

Post by kocov »

Не памтам точно но мислам дека Атантата имале некаде околку 200 авиони на Македонскиот Фронт.
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests