Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.
Post Reply
User avatar
Scylla
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4913
Joined: 12 Jul 2006, 03:21
Location: Лозана
Contact:

Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Post by Scylla »

Image
Airplanes usually kill you quickly - a woman takes her time.
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15400
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Post by IgorMKD »

Кај ја ископа, браво! :bravo: Тоа позади е DC-6 ако не грешам?
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 19:07
Location: Strumica R. Makedonija
Contact:

Re: Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Post by MaKoM »

Scylla wrote:Image

Jeli be , jeli bio ovdi i onaj ...kako se zvashe majku mu bozju..onaj bre copavi :)
...shoveling shits up the hill...
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15400
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Post by IgorMKD »

MaKoM wrote:
Scylla wrote:Image

Jeli be , jeli bio ovdi i onaj ...kako se zvashe majku mu bozju..onaj bre copavi :)
Не бе докторе, комити го изградија и отвараа :D
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 19:07
Location: Strumica R. Makedonija
Contact:

Re: Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Post by MaKoM »

IgorMKD wrote:
MaKoM wrote:
Scylla wrote:Image

Jeli be , jeli bio ovdi i onaj ...kako se zvashe majku mu bozju..onaj bre copavi :)
Не бе докторе, комити го изградија и отвараа :D
Не бе друже , не тоа, прашував дали и Другарот бил на отварањето ..... :D
...shoveling shits up the hill...
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15400
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Post by IgorMKD »

Тоа не знам иако знам дека Тито користеше два DC-6B како свои лични авиони. Се работеше за авионот со регистрација YU-AFA кој беше Титов примарен воздухоплов и YU-AFB кој еден период беше даден на користење од страна на ЈАТ. Овие два авиони беа во употреба до 1968 па не сум сигурен дека овој на сликата е Титов воздухоплов. Е сега, во бившата држава DC-6B користеше и Адриа Авиопромет - четири авиони во периодот 1961-1969 година. Затоа и ме интересира чија е онаа птица во позадината.
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
apo_bullseye
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 1695
Joined: 26 Feb 2010, 13:53
Location: Скопје
Contact:

Re: Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Post by apo_bullseye »

Image
JAT's Douglas DC-3 on the first commercial flight at Ohrid Airport on 05 July 1953
User avatar
alvarhanso
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 30738
Joined: 21 Jul 2007, 13:34
Location: Skopje
Contact:

Re: Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Post by alvarhanso »

IgorMKD wrote:
MaKoM wrote:
Scylla wrote:Image
Jeli be , jeli bio ovdi i onaj ...kako se zvashe majku mu bozju..onaj bre copavi :)
Не бе докторе, комити го изградија и отвараа :D
:D
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Отварање на охридскиот аеродром, 8 Јуни 1970 година

Post by Canemakedonski »

IgorMKD wrote:Кај ја ископа, браво! :bravo: Тоа позади е DC-6 ако не грешам?
Изгледа е Конвер ЦВ 240: колку што гледам двомоторен и колце во носот.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest