Boulton Paul Defiant

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.
Post Reply
User avatar
kocov
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 8783
Joined: 12 Jan 2008, 18:59
Location: Republika Bitola

Boulton Paul Defiant

Post by kocov »

Boulton Paul Defiant е ловец на авион од ВВ само со еднистевена разлика на тоа што имаа купола со митролези идејата била да се користи платворам како ловец која ке можи да дејстуват против брзо подвижни авиони, и на тој начин да се избегне поголема потрошувачка на гориво потоа на тој начин се зголемувал дострелот бидејки при ловење на противнички бомбандер како ју-87 требало целиот авион да се движи кон целта и тоа да се постигни морало да се доближи многу блиску до противничкито авион, друга страна била тоа да се постигни заштити на ловецот од страна и од назад, но најголемата причина за ставањето на купола било со цел да се избегне доближување на ловецот до тешкиот бомбандер кој е заштитуван со митролези особено странично и назад , и поради тоа требало да се прелета со дефајанат под бомбандерот и да го погоди во моторите.
Иако се сметало дека авионот е промаш сепак се покажал успешно при соборувањето на ју-87 штука и на 12 ју-88 во Франција во 1940 година , исто така се користи во борба против ме-109 на начин што се правени oние Lufbery кругови каде се дозволувало да некоја ме-109 да се закачи додека другите дефанти од кругот со помош на куполите стрелат врз ме-109, на почетокот се сметало дека нема да се постигни ништо ако дојди судир мегу дефајант и ме-109, но над денкрек со користење на оваа тактика се собрени 48 ме-109 иако германските извори тврдат за 12 до 15 изгубени парчиња на ме-109 од дефајант, друга тактика било да се користи дефајнат со тоа што секогаш при бркање на ме-109 да пилот дефајант да го држи пониско од ме 109 со цел да можи со куполата да се стрела во него од агол од 180 степени лево десно, и последната тактика е било дефајант да учестуват заедно во борба со спитфаер и хуркан против ме-109.
Image
Се ке направам како што треба и на крајот пак ништо..лоша срејка или што и јас самиот незнам
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: Bing [Bot] and 1 guest