Психо пилоти

Пилотски муабети и случувања.
Pilot's talks and events.
Post Reply
User avatar
Scylla
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4913
Joined: 12 Jul 2006, 03:21
Location: Лозана
Contact:

Психо пилоти

Post by Scylla »

Шизофренија, обиди за самоубиство, сексуална девијација, алкохолизам и наркоманија се само дел од купот психички болести и зависности од кои се лекувале илјадници американски пилоти на комерцијални и приватни авиони.

Image

Ова го откриле новинарите на Бостон Хералд кои направиле анализа на медицински досиеја од 2008-2010 година, добиени директно од Федералната администрација за авијација (ФАА). Нивниот извештај доаѓа неколку месеци по инцидентот на меѓународниот аеродром Логан, кога пилот на Џетблу само неколку часови пред полетување се заканил дека ќе се самоубие на спекаткуларен начин.

Документите покажуваат дека на 15 пилоти им била дијагностицирана шизофренија, 292-ца се обиделе да се самоубијат, 2.700 биле лекувани од алкохолизам а дополнителни 1.253 биле дијагностицирани како алкохоличари, додека околу 1.500 биле зависници од дрога.

Други 87 пилоти страдале од сексуална девијација, вклучувајќи педофилија, воајеризам и фетишизам, 23-ца биле лечени од пост-трауматски стрес, 2-ца од параноја а 80-на од потешки афективни нарушувања како манијакална депресија. Извештајот открива и дека 78 пилоти направиле операција за промена на полот.

Од ФАА не можеле да кажат колкумина од овие пилоти пациенти сè уште летаат, ниту пак дали некој од нив бил трајно “приземјен”.

“Наша примарна цел е да се осигураме дека пилотите се здравствено способни да летаат. Имаме строги медицински стандарди и никогаш не издаваме лекарски уверенија доколку состојбата на пилотот претставува потенцијална опасност за него самиот и за патниците”, тврдат од агенцијата.

On.net
Airplanes usually kill you quickly - a woman takes her time.
User avatar
EDRILICAR
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 806
Joined: 24 Jan 2007, 15:56
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Re: Психо пилоти

Post by EDRILICAR »

http://www.youtube.com/watch?v=N3rFO-OChXU" onclick="window.open(this.href);return false;
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest