Како да се стане цивилен пилот?

Пилотски муабети и случувања.
Pilot's talks and events.
User avatar
Oxygen
Падобранец
Падобранец
Posts: 1
Joined: 15 Aug 2011, 12:29
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by Oxygen »

Здраво, јас сакам да станам пилот во некој компанија, и еве читам се, и многу скапо е вака... Има друг начин да станам пилот?

Фала.
brynner

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by brynner »

http://science.howstuffworks.com/transp ... /pilot.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
http://jetcareers.com/becoming-an-airline-pilot.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.airaffair.com/Library/start-airplanes.html" onclick="window.open(this.href);return false;

Да, кошта, скапо е и мачно е.

Ако бараш shortcut - нема.
User avatar
kiko737
Падобранец
Падобранец
Posts: 29
Joined: 23 Aug 2011, 00:46
Location: Bitola
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by kiko737 »

Со PPL кој видови на авиони можат да се летаат ??:)
User avatar
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 10:23
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by Skopjeair »

Се зависи од тоа каква класа имаш со PPL. Можеш да леташ и Cessna Mustang ако сакаш, ама треба да одиш на посебна обука за секоја нова класа на авиони ...
I fly BELL 206 when I am sober!
User avatar
kiko737
Падобранец
Падобранец
Posts: 29
Joined: 23 Aug 2011, 00:46
Location: Bitola
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by kiko737 »

Skopjeair wrote:Се зависи од тоа каква класа имаш со PPL. Можеш да леташ и Cessna Mustang ако сакаш, ама треба да одиш на посебна обука за секоја нова класа на авиони ...
Фала;)
User avatar
EDRILICAR
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 806
Joined: 24 Jan 2007, 15:56
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by EDRILICAR »

kiko737 wrote:Со PPL кој видови на авиони можат да се летаат ??:)
mozes i boing :)
User avatar
EDRILICAR
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 806
Joined: 24 Jan 2007, 15:56
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by EDRILICAR »

da se pofalime
Image
User avatar
EDRILICAR
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 806
Joined: 24 Jan 2007, 15:56
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by EDRILICAR »

Image
User avatar
Iko
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 41375
Joined: 06 Dec 2008, 22:55
Location: Cape Town, RSA
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by Iko »

Ajde chestito! :bravo:
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15378
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by IgorMKD »

EDRILICAR wrote:Image
Честито! Зашто дозволата ти е словенечка и зашто не е издадена од АЦВ?
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
EDRILICAR
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 806
Joined: 24 Jan 2007, 15:56
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by EDRILICAR »

bidejki tesko rabota so nasata licenca vaka si polagavo vo slovenija i imam evropska EASA licenca
Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
Posts: 8612
Joined: 26 Oct 2007, 21:16
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by Bobo »

Cestito drugar :bravo:
User avatar
karamba
Капетан на Enterprise
Капетан на Enterprise
Posts: 13599
Joined: 26 Jun 2009, 23:07
Location: Skopje,R.Makedonija
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by karamba »

Честито и само напред :bravo:
User avatar
EDRILICAR
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 806
Joined: 24 Jan 2007, 15:56
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by EDRILICAR »

fala na site
фосил
Падобранец
Падобранец
Posts: 7
Joined: 02 Mar 2010, 23:18
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by фосил »

Здраво на сите :)

Вака, читав нешто низ претходните страни но сакам да прашам некои работи.

Имам 18 години, од претходно немам никакво искуство во летање на авиони, но имам голема желба да станам пилот. Но бидејќи плановите сега за сега ми се други, на оваа желба ќе можам да и се посветам после минимум 3 години.

Да почнам со прашањата :) (по некој си рандом редослед):

1. Дали има некој тука што е во некој аеро-клуб, или пак воздухопловна академија?
2. Кои студии/курсеви можат да се завршат во Македонија и каде?
3. Дали се меѓународно признати?
4. Колку кај нас чини тоа?
5. Како можам да се приклучам на заедницата на љубители на авиони и активни пилоти, а без да бидам пилот?
6. Дали има разни активности, знам дека има, ама кога, каде, кои и како би можел да присуствувам?

ова беше делот домашни прашања... да потпрашам уште нешто...

Доколку сакам надвор да учам за пилот...

1. Кои се најреномираните академии и како стојат со цени, или кај сите е слично?
2. Дали е подобро дел од обуката да се заврши во Македонија, или пак цела компактно во странство?


И уште дополнително прашање... Што се подразбира под екстремно здрав?
Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
Posts: 8612
Joined: 26 Oct 2007, 21:16
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by Bobo »

Добре дојде на форумот,имаш ептен добар ник нејм :D

Незнам јас како идат точно тие работи,али најдобро да тркнеш до стенковец таму ке ти објаснат се по ред најубаво.
фосил
Падобранец
Падобранец
Posts: 7
Joined: 02 Mar 2010, 23:18
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by фосил »

Фала :)
фосил
Падобранец
Падобранец
Posts: 7
Joined: 02 Mar 2010, 23:18
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by фосил »

Но еве да речеме... ги офрчам 72-75 илјади евра... и земам фрозен АТПЛ... што ќе правам до 1500 часови лет... како ќе ги излетам?
User avatar
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 10:23
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by Skopjeair »

фосил wrote:Здраво на сите :)

Вака, читав нешто низ претходните страни но сакам да прашам некои работи.

Имам 18 години, од претходно немам никакво искуство во летање на авиони, но имам голема желба да станам пилот. Но бидејќи плановите сега за сега ми се други, на оваа желба ќе можам да и се посветам после минимум 3 години.

Да почнам со прашањата :) (по некој си рандом редослед):

1. Дали има некој тука што е во некој аеро-клуб, или пак воздухопловна академија?
2. Кои студии/курсеви можат да се завршат во Македонија и каде?
3. Дали се меѓународно признати?
4. Колку кај нас чини тоа?
5. Како можам да се приклучам на заедницата на љубители на авиони и активни пилоти, а без да бидам пилот?
6. Дали има разни активности, знам дека има, ама кога, каде, кои и како би можел да присуствувам?

ова беше делот домашни прашања... да потпрашам уште нешто...

Доколку сакам надвор да учам за пилот...

1. Кои се најреномираните академии и како стојат со цени, или кај сите е слично?
2. Дали е подобро дел од обуката да се заврши во Македонија, или пак цела компактно во странство?


И уште дополнително прашање... Што се подразбира под екстремно здрав?
2. Кај нас највеќе можеш да се обучиш на ниво на Спортска Дозвола ППЛ
3. Не се моментално признаени, иако се на ниво на ЈАА стандард
4. ППЛ ти е некаде 8500 евра
5.6. Доволно е да читаш на форум тука за почеток да бидеш известен за случувањата

Втор дел:

1. Во зависност од времето имаш повеќе опции. Дел во МКД па да завршиш таму, или цела во странство
I fly BELL 206 when I am sober!
фосил
Падобранец
Падобранец
Posts: 7
Joined: 02 Mar 2010, 23:18
Contact:

Re: Како да се стане цивилен пилот?

Post by фосил »

Јас се распрашував и стапив во контакт со една академија и го разбрав ова:

Две годишен интегриран интензивен АТПЛ курс со све попратно чини 55 000 евра
Тестовите првични им се околу 2000 евра
Престојот во земјата за тие две години со вклучен доручек и транспорт е околу 10 000 илјади евра
И уште 10 000 евра за таму... што се вика скромно, колку да се преживее, незнам ни дали би стигнале...

Значи све на све испаѓа од 75-80 илјади евра... плус минус... зависи колку ќе трошиш таму...

Е ок е сето тоа... но добиваш нормално фрозен АТПЛ со почетни некои 220 часови лет вклучени... Е, ама што со останатите 1280 часови... како да ги излетам? :) Да не треба и авион да си купам :)) (се шалам) :D
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests