Како да се стане воен пилот?

Пилотски муабети и случувања.
Pilot's talks and events.
Post Reply
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Како да се стане воен пилот?

Post by avijacijamk »

За да се стане воен пилот треба да се заврши воена академија. Таму се учат основните воздухопловни предмети и одкога ќе се дипломира се почнува со практична обука на воени пилоти на авиони и на хеликоптери. Практичната основна обука на воени пилоти на авиони се изведува на авионите од типот Злин 242Л, додека практичната основна обука на пилоти на хеликоптери се изведува на хеликоптерите УХ-1Х. Еве ја страницата на воената академија во Скопје: http://www.va.edu.mk/index.html
Премногу анализа доведува до парализа!!!
[url]http://www.avijacija.com.mk[/url]
User avatar
NEBO666
Падобранец
Падобранец
Posts: 3
Joined: 22 Jan 2008, 18:57
Contact:

Re: Како да се стане воен пилот?

Post by NEBO666 »

avijacijamk wrote:За да се стане воен пилот треба да се заврши воена академија. Таму се учат основните воздухопловни предмети и одкога ќе се дипломира се почнува со практична обука на воени пилоти на авиони и на хеликоптери. Практичната основна обука на воени пилоти на авиони се изведува на авионите од типот Злин 242Л, додека практичната основна обука на пилоти на хеликоптери се изведува на хеликоптерите УХ-1Х. Еве ја страницата на воената академија во Скопје: http://www.va.edu.mk/index.html
А дали по завршувањето на воената академија имам некои задолжителни обврски?
User avatar
MISFIT
Падобранец
Падобранец
Posts: 10
Joined: 08 Apr 2015, 12:28
Contact:

Re: Како да се стане воен пилот?

Post by MISFIT »

Ај еден рефреш на темава. Денес каква е состојбата за обука? Дали уште има смер на воена академија за воен пилот (авион или хелихоптер)? Дали ми е попаметно да одам на воена академија или на Центар за обука на пилоти? И дали има работа во военото воздухопловство за авионски пилоти(прашувам од очај бидејки мислам дека немаме активни авиони во ВВ)?

Какви се шансите да станам воен пилот на хелихоптер во АРМ?
User avatar
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 10:23
Contact:

Re: Како да се стане воен пилот?

Post by Skopjeair »

Прво за да стигнеш до Центарот за обука на пилоти ти треба високо образование, или Воена Академија. Авионски пилоти заборави, ама затоа пилот на хеликоптер да. Шансите се големи ако ги исполниш барањата на селекцијата
I fly BELL 206 when I am sober!
User avatar
MISFIT
Падобранец
Падобранец
Posts: 10
Joined: 08 Apr 2015, 12:28
Contact:

Re: Како да се стане воен пилот?

Post by MISFIT »

А на воена академија неможе да се стане пилот за хелихоптер? Нема таков смер?
А и ако нема, кој смер е најсоодветен за да продолжам на ЦОП?
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 28412
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Како да се стане воен пилот?

Post by dragan_mig31 »

На воена академија нема отсек ваздухопловство.Затоа заврши технички факултет од типот на машински или електро и кога ќе дипломираш на некој од следните конкурси кои дефинитивно ќе ги има у наредниве години ќе се пријавиш.Доколку испунуваш критериуми ќе бидеш примен.Ако не здравје и бар ќе имаш некоја струка која ќе можеш да ја уновчиш.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
MISFIT
Падобранец
Падобранец
Posts: 10
Joined: 08 Apr 2015, 12:28
Contact:

Re: Како да се стане воен пилот?

Post by MISFIT »

dragan_mig31 wrote:На воена академија нема отсек ваздухопловство.Затоа заврши технички факултет од типот на машински или електро и кога ќе дипломираш на некој од следните конкурси кои дефинитивно ќе ги има у наредниве години ќе се пријавиш.Доколку испунуваш критериуми ќе бидеш примен.Ако не здравје и бар ќе имаш некоја струка која ќе можеш да ја уновчиш.
Мислиш дека не бива факултет што не е технички?

П.С. А кои би биле тие критериуми? :) Никако неможам да најдам...
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 28412
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Како да се стане воен пилот?

Post by dragan_mig31 »

Тоа ќе видиш на селекција :)
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest