Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

За сите оние кои не се плашат да ги извалкаат рацете и облеката.
For those who are not afraid to get messy clothes and hands.
Post Reply
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15378
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by IgorMKD »

Длабоко се поклонувам пред ѕверов кој во овој момент го красат следниве бројки:

47 = The number of years since the PT6A entered service.
40,000 = The number of PT6A engines delivered since 1964.
23,000 = The number of PT6A engines in service today.
68 = The number of PT6A engine models developed—so far.
14,000 = Number of aircraft currently operating under PT6A power.
40% = Improvement in power-to-weight ratio of today's PT6A over the original model. It is also four times more powerful and 20% more fuel efficient.
325 million = The PT6A fleet's flying hours, to date, across more than 130 applications.

:bravo: :bravo: :bravo:
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
Scylla
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4913
Joined: 12 Jul 2006, 03:21
Location: Лозана
Contact:

Re: Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by Scylla »

Image
Airplanes usually kill you quickly - a woman takes her time.
User avatar
AlexGreat
Пилот на Су-25
Пилот на Су-25
Posts: 9542
Joined: 05 Mar 2009, 22:18
Contact:

Re: Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by AlexGreat »

Scylla wrote:Image
PC-9?
User avatar
Scylla
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4913
Joined: 12 Jul 2006, 03:21
Location: Лозана
Contact:

Re: Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by Scylla »

Beechcraft 1900D
Airplanes usually kill you quickly - a woman takes her time.
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15378
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by IgorMKD »

Инаку PT6 е дел и од нашата авијација... Моментално поседуваме 7 мотори од овој тип. Да ни трајат уште многу години и да не служат добро како и досега.
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
Posts: 8612
Joined: 26 Oct 2007, 21:16
Contact:

Re: Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by Bobo »

5 се близу вардар,а другите два?
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15378
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by IgorMKD »

Bobo wrote:5 се близу вардар,а другите два?
Лоша математика :D Ај пак?
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 10:23
Contact:

Re: Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by Skopjeair »

3 се на АТ802, 2 на Бел 412 и 2 на Бел 212. Белот 206 има Алисон турбина! Поминав професоре?
I fly BELL 206 when I am sober!
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15378
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by IgorMKD »

Помина :bravo:
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15378
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by IgorMKD »

IgorMKD wrote:Длабоко се поклонувам пред ѕверов кој во овој момент го красат следниве бројки:

47 = The number of years since the PT6A entered service.
40,000 = The number of PT6A engines delivered since 1964.
23,000 = The number of PT6A engines in service today.
68 = The number of PT6A engine models developed—so far.
14,000 = Number of aircraft currently operating under PT6A power.
40% = Improvement in power-to-weight ratio of today's PT6A over the original model. It is also four times more powerful and 20% more fuel efficient.
325 million = The PT6A fleet's flying hours, to date, across more than 130 applications.

:bravo: :bravo: :bravo:
Наградно прашање, кој производител на воздухоплови е број еден клиент/купувач на моторите PT6?
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
Зоран
Mодератор
Mодератор
Posts: 14550
Joined: 31 Jan 2008, 19:20

Re: Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by Зоран »

IgorMKD wrote:
IgorMKD wrote:Длабоко се поклонувам пред ѕверов кој во овој момент го красат следниве бројки:

47 = The number of years since the PT6A entered service.
40,000 = The number of PT6A engines delivered since 1964.
23,000 = The number of PT6A engines in service today.
68 = The number of PT6A engine models developed—so far.
14,000 = Number of aircraft currently operating under PT6A power.
40% = Improvement in power-to-weight ratio of today's PT6A over the original model. It is also four times more powerful and 20% more fuel efficient.
325 million = The PT6A fleet's flying hours, to date, across more than 130 applications.

:bravo: :bravo: :bravo:
Наградно прашање, кој производител на воздухоплови е број еден клиент/купувач на моторите PT6?
Plautus Beach !
Зоран
Mодератор
Mодератор
Posts: 14550
Joined: 31 Jan 2008, 19:20

Re: Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by Зоран »

IgorMKD wrote:Помина :bravo:
Сите џет ренџер имаат Алисон турбина?
Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
Posts: 8612
Joined: 26 Oct 2007, 21:16
Contact:

Re: Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by Bobo »

Bell-OT
Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
Posts: 8612
Joined: 26 Oct 2007, 21:16
Contact:

Re: Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by Bobo »

Image
Bobo
Капетан на Bell 412
Капетан на Bell 412
Posts: 8612
Joined: 26 Oct 2007, 21:16
Contact:

Re: Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by Bobo »

Image
User avatar
Falcon
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 816
Joined: 06 Mar 2008, 19:59
Location: Macedonia
Contact:

Re: Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by Falcon »

IgorMKD wrote: Наградно прашање, кој производител на воздухоплови е број еден клиент/купувач на моторите PT6?
Има повеќе верзии на РТ6 моторите, со тоа што РТ6А е турбоелисен мотор; додека РТ6В, PT6C и PT6T се турбовратилни. Најзастапена верзија на моторот е PT6A, која понатаму се дели на 3 серии - мали, средни и големи PT6A мотори. Сите се произведуваат во Монтреал, Канада.

Верувам дека најголем клиент на Pratt & Whitney Canada (PWC) за „големите“ РТ6А мотори е Air Tractor, за PT6B е Sikorsky (кој заедно со PWC е дел од истата корпорација - United Technologies Corporation), а за PT6C е Bell Helicopter.
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15378
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by IgorMKD »

Бирај што сакаш да частам за одоговоров :bravo:
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
Falcon
Капетан на B747
Капетан на  B747
Posts: 816
Joined: 06 Mar 2008, 19:59
Location: Macedonia
Contact:

Re: Мотор Pratt & Whitney Canada (P&WC) PT6

Post by Falcon »

IgorMKD wrote:Бирај што сакаш да частам за одоговоров :bravo:
Сметај дека веќе си частел! :wink:
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest