ВОЗДУХОПЛОВНА ФРАЗЕОЛОГИЈА!!!

Дискусии околу VATSIM мрежата. Се што не ви е јасно а сакате да го дознаете.
Discussions about the VATSIM network. Everything that you don't know but you are willing to find it out.
Post Reply
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

ВОЗДУХОПЛОВНА ФРАЗЕОЛОГИЈА!!!

Post by avijacijamk »

Воздухопловна азбука:

A- алфа
B-браво
C-чарли
D-делта
E-еко
F-фокстрот
G-голф
H-хотел
I-индиа
J-џулиет
K-кило
L-лима
M-мајк
N-новембер
O-оскар
P-папа
Q-квебек
R-ромео
S-сиера
T-танго
U-јуниформ
V-виктор
W-виски
X-иксреј
Y-јенки
Z-зулу

Ова мора да се знае беспрекорно. Напишано е на македонски како се изговара.
Last edited by avijacijamk on 27 Feb 2007, 15:57, edited 3 times in total.
Премногу анализа доведува до парализа!!!
[url]http://www.avijacija.com.mk[/url]
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Post by avijacijamk »

Овие букви се употребуваат за идентификување воздухоплови, навигациски средства, аеродроми и така натаму. Еве на пример авионот на Владата на Република Македонија има регистарска ознака Z3-MKD, што во превод би се кажало Зулу три - мајк кило делта.
Z3- или зулу три е регистарска ознака која означува на која земја припаѓа воздухопловот, во овој случај Z3- означува припадност на Република Македонија.

Друг пример еве со воздухоплови кои носат регистарски ознаки на Република Србија. YU-BSM или јенки јуниформ - браво сиера мајк.
YU- означува припадност на воздухоплови на Република Србија.
Премногу анализа доведува до парализа!!!
[url]http://www.avijacija.com.mk[/url]
User avatar
avijacijamk
Капетан на А380
Капетан на А380
Posts: 2476
Joined: 18 Jul 2006, 13:23
Location: Skopje, Republic of Macedonia
Contact:

Post by avijacijamk »

Еве слика од авионот на Владата на Република Македонија со неговите регистарски ознаки:
Image
Премногу анализа доведува до парализа!!!
[url]http://www.avijacija.com.mk[/url]
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 2 guests