Прашања/одговори

Историјат на важните чекори и остварувања кои придонесле за формирањето на денешната авијација.
A historic review of the important steps and achievements that contributed for the aviation of today.
User avatar
IgorMKD
Астронаут
Астронаут
Posts: 15400
Joined: 23 Nov 2006, 14:06
Location: Автокоманда, Скопје
Contact:

Re: Прашања/одговори

Post by IgorMKD »

@radomila: Интересно е да забележите дека Законот за воздухопловство во член 4 ги прецизира следниве термини:

25. “Екипажот на воздухопловот“ го сочинуваат летачкиот персонал и кабинскиот персонал на воздухопловот;

58. “Персонал во воздухопловството“ се лица кои врз основа на степенот на стручна подготовка, стручната оспособеност, дозволата во која е впишано соодветно овластување или уверение за оспособеност, како и овластувањата, вршат и обезбедуваат работи од значење за безбедноста на воздухопловството.
Во персонал во воздухопловството спаѓаат:
а) летачки персонал кој управува со воздухоплов и врши други работи во врска со управување со воздухопловот,
б) воздухопловно-технички персонал кој врши работи во врска со одржувањето и измената на воздухоплови, мотори, елиси и опрема за воздухоплови,
в) персонал на контрола на летањето кој врши работи на контрола на летањето,
г) персонал кој врши работи во врска со утврдувањето на условите на летот и со постапките за подготвување на летот (flight dispatcher),
д) падобрански персонал кој искокнува од воздухоплови во лет со падобран,
ѓ) кабински персонал кој врши работи во патничката кабина на воздухопловот, кои се однесуваат на безбедноста на влезените лица кои не се летачки персонал или лица кои вршат верификација на радионавигациските уреди во воздухот,
е) персоналот за метеоролошко обезбедување на воздушниот сообраќај,
ж) персонал за поставување, одржување, контрола и мониторирање на техничките средства, уредите и опремата, за давање на услуги на воздухопловна навигација (ATSEP),
з) персоналот кој врши подготовка и издавање на воздухопловни информации, карти публикации и процедури,
ѕ) персоналот за прифаќање и испраќање на воздухоплови, патници, багаж, стока и пошта,
и) персонал за регулирање и обезбедување на оптимален проток на воздушниот сообраќај,
Друг стручен персонал се стручно оспособени лица кои вршат други работи од значење за безбедноста на воздухопловството. Во друг стручен персонал спаѓаат: професионални пожарникари, лица за опслужување на воздухоплови со гориво и мазиво, медицински лица, лица за обезбедување од дејствија на незаконско постапување, како и лица кои ја одржуваат аеродромската инфраструктура, односно маневарските површини, објектите и инсталациите на аеродром од значење на безбедноста на воздушниот сообраќај;
"Dodju tako ponekad vremena, kada pamet zacuti, budala progovori, a fukara se obogati" - Ivo Andrić
User avatar
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 19:07
Location: Strumica R. Makedonija
Contact:

Re: Прашања/одговори

Post by MaKoM »

Има ли некој од вас информација кои аеродроми ги имаат користено Германците во 1941 на територијата на Македонија.???
...shoveling shits up the hill...
User avatar
Skopjeair
H.M. MURDOCK
H.M. MURDOCK
Posts: 3184
Joined: 12 Oct 2006, 10:23
Contact:

Re: Прашања/одговори

Post by Skopjeair »

Скопскиот сигурно, поради тоа што хангар од Хитлер уште има во кругот од Воена Академија, бар така сум чул приказни
I fly BELL 206 when I am sober!
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 29594
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Прашања/одговори

Post by dragan_mig31 »

Имаше и на петровец неколку на централна стајанка.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Прашања/одговори

Post by Canemakedonski »

И на Коњари близу Прилеп имало авиони, само не знам кои типови и колку. Патем, некој да не има информација дали некои аеродроми во Македонија биле нападнати од Сојузничката авијација?
User avatar
Scylla
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4913
Joined: 12 Jul 2006, 03:21
Location: Лозана
Contact:

Re: Прашања/одговори

Post by Scylla »

Местото кај охридскиот аеродром мислам било користено од германците за слетување/полетување
Airplanes usually kill you quickly - a woman takes her time.
User avatar
MaKoM
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde
Posts: 4639
Joined: 04 Aug 2006, 19:07
Location: Strumica R. Makedonija
Contact:

Re: Прашања/одговори

Post by MaKoM »

јагдгешвадер 27 ..Оснавицата на ловечката аијација на операција Марита има дејствувано од аеродроми од Бугарија ....и Унгарија ама не и од Македонија....

http://www.jg27.de/chronik_maerz_41.html" onclick="window.open(this.href);return false;
...shoveling shits up the hill...
User avatar
Canemakedonski
Капетан на SR-71 Blackbird
Капетан на SR-71 Blackbird
Posts: 5835
Joined: 11 Nov 2006, 22:12
Location: Prilep
Contact:

Re: Прашања/одговори

Post by Canemakedonski »

По Википедија, Јагдгешвадер 27 служела на Балканов само за време на нападот на Југославија и Грција во април и мај 1941:

Balkans
April 1941 – May 1941

http://en.wikipedia.org/wiki/Jagdgeschwader_27" onclick="window.open(this.href);return false;
Legija91
Едриличар
Едриличар
Posts: 275
Joined: 11 Jun 2013, 22:03
Contact:

Re: Прашања/одговори

Post by Legija91 »

Некој нешто да ми каже повеќе за Жељава аеродромот?
До сега читав на интернетов, а и видеа гледав. Само малку ме зачуди ова видео зошто на вики пишува дека ЈНА на повлекување го минирала.Ова да не е постаро видео , или пак хрватите да не се ова ? мутно видеото ништо не се гледа :)
http://www.youtube.com/watch?v=X455wiHCCac" onclick="window.open(this.href);return false;
Победата сака подготовка.
User avatar
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
Posts: 29594
Joined: 04 Aug 2006, 14:01
Location: Југославија
Contact:

Re: Прашања/одговори

Post by dragan_mig31 »

Овие снимки се пред ратот.Какви хрвати нели глеаш југословенски тробојки на вертикалците.Миниран и дигнат у ваздух.Све е затрпано.Имаш по нетов све што те занима.Има чак и форум специјално наменет на оваа тема.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
Legija91
Едриличар
Едриличар
Posts: 275
Joined: 11 Jun 2013, 22:03
Contact:

Re: Прашања/одговори

Post by Legija91 »

Знам го најдов форумот, прочешлав малку и низ него.
Победата сака подготовка.
User avatar
vathra
Падобранец
Падобранец
Posts: 4
Joined: 25 Mar 2014, 13:46
Contact:

Re: Прашања/одговори

Post by vathra »

Да ли постоје подаци колико је људи настрадало у савезничком бомбардовању Скопља, као и осталих места у Македонији?
Амерички бомбардери су гађали Скопље октобра 1943. и јануара 1944, а осим тога је било и дејстава ловаца-бомбардера.
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests