Иницијатива за MacVacc

Дискусии околу VATSIM мрежата. Се што не ви е јасно а сакате да го дознаете.
Discussions about the VATSIM network. Everything that you don't know but you are willing to find it out.
Post Reply
User avatar
kapetan_filip
Падобранец
Падобранец
Posts: 142
Joined: 08 Feb 2009, 16:03
Location: Skopje
Contact:

Иницијатива за MacVacc

Post by kapetan_filip »

pozdrav
na vatsim e dobieno zeleno svetlo za sozdavanje vacc od strana na vateud. Site zainteresirani da se obratat na mojot e-mail markoski_filip@yahoo.co.uk (zasega sme nekoi 6-7 clenovi megu koi eden od srbija, bosna, portugalija
Filip Markoski | MACvACC director (director@macvacc.org) | AirMak VA CEO
User avatar
igor_mk
Капетан на B737
Капетан на B737
Posts: 454
Joined: 22 Sep 2006, 16:49
Location: Скопје - Македонија
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by igor_mk »

Да не отварам друга тема ќе продолжам тука ... Да ви се пофалам прво веб страната е во изработка, изгледа многу добро и е во завршна фаза :) Е сега потребна ми е мала помош од поискусните во врска со :

1. Делот -Тренинг департмент- некој да направи концепт на делот да напише и дотера некој текст и сл.

2. Делот -FIR / ACC - Flight Information Region / Area Control Center - исто како и предходно да се најдат информации да се средат табели и да се напише текст со сите нишани за тоа да заличи на нешто . (затоа што искрено овој дел јас неможам сам да го оформам затоа што немам доволно познавање од оваа област за сите тие поделби на простор и слични ствари- па да треснам некоја глупост таму па да ми се смеете :D )

3. Потреби се луге некој од поискусните во оваа област за да ги назаначиме за Тренинг директори кој ке им бидат достапни на новите пилоти и котролори за да ги водат низ обуката .

4. Нема да биде лошо и ако направиме и еден - Pilot Handbook на македонски се разбира.

И за крај ај овде нека се пријават сите оние кој имале искуство со вируелно летање и конрола и оние кој сакаат да допринесат и да ни помогнат околу оформување и реализирање на оваа идеа ! Поздрав и се надевам искрено дека ова е последен и УСПЕШЕН обид за вакво нешто !
Kolku poveke stari idei imas tolku poveke novi ke mozes da sozdades.
User avatar
AlexGreat
Пилот на Су-25
Пилот на Су-25
Posts: 13263
Joined: 05 Mar 2009, 22:18
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by AlexGreat »

Дечки пошто не ви го разбирам „речникот„ , дали би можеле да ми кажете за што зборувате? :oops:
ме интересира..и ми изгледа интересно :)
Svi ruski ratni ciljevi biće ostvareni, ali postepeno. Pošto se postepeno i menjaju.
User avatar
Z3-MAK
Падобранец
Падобранец
Posts: 56
Joined: 04 May 2008, 13:19
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by Z3-MAK »

AlexGreat wrote:Дечки пошто не ви го разбирам „речникот„ , дали би можеле да ми кажете за што зборувате? :oops:
ме интересира..и ми изгледа интересно :)
Хехе... долга е приказната, ако имаш некогаш желба за летање или контролирање ќе ни биде мило да се придружиш. Во меѓувреме еве некои репрезентативни видеа:

Промотивно видео на виртуелниот контролен центар на Ирска:
http://www.youtube.com/watch?v=fW_XOm0Rb24
Промотивно видео за VATSIM мрежата:
http://www.youtube.com/watch?v=gLjKKQ0-BrE
Промотивно видео за претстојниот event на 30 окт 2010. Прелетај ја барата
http://www.youtube.com/watch?v=XpUGPNCiptk

Уживајте :)
3. Потреби се луге некој од поискусните во оваа област за да ги назаначиме за Тренинг директори кој ке им бидат достапни на новите пилоти и котролори за да ги водат низ обуката .
Во многу наврати одбегавав да бидам во некој од Staff членовите, ама ако треба за почеток за бројост, тука сум да помогнам на нови членови колку ми дава времето. Подршка имаме од главните уште од порано, фалат членови „затрескани“ по Flight simulator и ATC :D
User avatar
igor_mk
Капетан на B737
Капетан на B737
Posts: 454
Joined: 22 Sep 2006, 16:49
Location: Скопје - Македонија
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by igor_mk »

Z3-MAK wrote:
3. Потреби се луге некој од поискусните во оваа област за да ги назаначиме за Тренинг директори кој ке им бидат достапни на новите пилоти и котролори за да ги водат низ обуката .
Во многу наврати одбегавав да бидам во некој од Staff членовите, ама ако треба за почеток за бројост, тука сум да помогнам на нови членови колку ми дава времето. Подршка имаме од главните уште од порано, фалат членови „затрескани“ по Flight simulator и ATC :D
Дали ова значи дека имаме и еден тренинг директор ? :D

ако се нафаќаш друже за оваа позиција слободно контактирај ме преку меил, скајп или остави ми име и презиме и ватсим ИД број на ПП. за да можам да те внесам на листата на членови . Поздрав
Kolku poveke stari idei imas tolku poveke novi ke mozes da sozdades.
User avatar
kapetan_filip
Падобранец
Падобранец
Posts: 142
Joined: 08 Feb 2009, 16:03
Location: Skopje
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by kapetan_filip »

ete me i mene kako eden od direktorite (sega za sega). Nasata web strana e macvacc.webs.com, no sega se prefrluvame na pogolem server. Novata adresa fyrom(naskoro ke bide smeneto).vateud.net. Zamalku ke zaboravev MACvACC ima svoja grupa na Facebook (http://www.facebook.com/group.php?gid=1 ... 194&ref=ts" onclick="window.open(this.href);return false;) i Twitter (http://twitter.com/macvacc" onclick="window.open(this.href);return false;) kade gi postavuvame najnovite informacii za MACvACC
Filip Markoski | MACvACC director (director@macvacc.org) | AirMak VA CEO
User avatar
kapetan_filip
Падобранец
Падобранец
Posts: 142
Joined: 08 Feb 2009, 16:03
Location: Skopje
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by kapetan_filip »

igor_mk wrote:Да не отварам друга тема ќе продолжам тука ... Да ви се пофалам прво веб страната е во изработка, изгледа многу добро и е во завршна фаза :) Е сега потребна ми е мала помош од поискусните во врска со :

1. Делот -Тренинг департмент- некој да направи концепт на делот да напише и дотера некој текст и сл.

2. Делот -FIR / ACC - Flight Information Region / Area Control Center - исто како и предходно да се најдат информации да се средат табели и да се напише текст со сите нишани за тоа да заличи на нешто . (затоа што искрено овој дел јас неможам сам да го оформам затоа што немам доволно познавање од оваа област за сите тие поделби на простор и слични ствари- па да треснам некоја глупост таму па да ми се смеете :D )

3. Потреби се луге некој од поискусните во оваа област за да ги назаначиме за Тренинг директори кој ке им бидат достапни на новите пилоти и котролори за да ги водат низ обуката .

4. Нема да биде лошо и ако направиме и еден - Pilot Handbook на македонски се разбира.

И за крај ај овде нека се пријават сите оние кој имале искуство со вируелно летање и конрола и оние кој сакаат да допринесат и да ни помогнат околу оформување и реализирање на оваа идеа ! Поздрав и се надевам искрено дека ова е последен и УСПЕШЕН обид за вакво нешто !
За мене не е проблем ќе ги напишам документите деновиве
Filip Markoski | MACvACC director (director@macvacc.org) | AirMak VA CEO
User avatar
Z3-MAK
Падобранец
Падобранец
Posts: 56
Joined: 04 May 2008, 13:19
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by Z3-MAK »

kapetan_filip wrote:
igor_mk wrote:Да не отварам друга тема ќе продолжам тука ... Да ви се пофалам прво веб страната е во изработка, изгледа многу добро и е во завршна фаза :) Е сега потребна ми е мала помош од поискусните во врска со :

1. Делот -Тренинг департмент- некој да направи концепт на делот да напише и дотера некој текст и сл.

2. Делот -FIR / ACC - Flight Information Region / Area Control Center - исто како и предходно да се најдат информации да се средат табели и да се напише текст со сите нишани за тоа да заличи на нешто . (затоа што искрено овој дел јас неможам сам да го оформам затоа што немам доволно познавање од оваа област за сите тие поделби на простор и слични ствари- па да треснам некоја глупост таму па да ми се смеете :D )

3. Потреби се луге некој од поискусните во оваа област за да ги назаначиме за Тренинг директори кој ке им бидат достапни на новите пилоти и котролори за да ги водат низ обуката .

4. Нема да биде лошо и ако направиме и еден - Pilot Handbook на македонски се разбира.

И за крај ај овде нека се пријават сите оние кој имале искуство со вируелно летање и конрола и оние кој сакаат да допринесат и да ни помогнат околу оформување и реализирање на оваа идеа ! Поздрав и се надевам искрено дека ова е последен и УСПЕШЕН обид за вакво нешто !
За мене не е проблем ќе ги напишам документите деновиве
Јас пак и јас почнав нешто, ако сакаш напиши ти па ќе ги разгледаме заедно.
User avatar
kapetan_filip
Падобранец
Падобранец
Posts: 142
Joined: 08 Feb 2009, 16:03
Location: Skopje
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by kapetan_filip »

Z3-MAK wrote:
kapetan_filip wrote:
igor_mk wrote:Да не отварам друга тема ќе продолжам тука ... Да ви се пофалам прво веб страната е во изработка, изгледа многу добро и е во завршна фаза :) Е сега потребна ми е мала помош од поискусните во врска со :

1. Делот -Тренинг департмент- некој да направи концепт на делот да напише и дотера некој текст и сл.

2. Делот -FIR / ACC - Flight Information Region / Area Control Center - исто како и предходно да се најдат информации да се средат табели и да се напише текст со сите нишани за тоа да заличи на нешто . (затоа што искрено овој дел јас неможам сам да го оформам затоа што немам доволно познавање од оваа област за сите тие поделби на простор и слични ствари- па да треснам некоја глупост таму па да ми се смеете :D )

3. Потреби се луге некој од поискусните во оваа област за да ги назаначиме за Тренинг директори кој ке им бидат достапни на новите пилоти и котролори за да ги водат низ обуката .

4. Нема да биде лошо и ако направиме и еден - Pilot Handbook на македонски се разбира.

И за крај ај овде нека се пријават сите оние кој имале искуство со вируелно летање и конрола и оние кој сакаат да допринесат и да ни помогнат околу оформување и реализирање на оваа идеа ! Поздрав и се надевам искрено дека ова е последен и УСПЕШЕН обид за вакво нешто !
За мене не е проблем ќе ги напишам документите деновиве
Јас пак и јас почнав нешто, ако сакаш напиши ти па ќе ги разгледаме заедно.
Za sto tocno pisuvas
Filip Markoski | MACvACC director (director@macvacc.org) | AirMak VA CEO
User avatar
Дарко Д
Падобранец
Падобранец
Posts: 198
Joined: 27 Jan 2010, 13:14
Location: Куманово,Македонија
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by Дарко Д »

Во многу наврати одбегавав да бидам во некој од Staff членовите, ама ако треба за почеток за бројост, тука сум да помогнам на нови членови колку ми дава времето. Подршка имаме од главните уште од порано, фалат членови „затрескани“ по Flight simulator и ATC :D

Еве добивте уште еден затрескан по АТС :D .
[img]http://www.danasoft.com/sig/goko.jpg[/img]
User avatar
igor_mk
Капетан на B737
Капетан на B737
Posts: 454
Joined: 22 Sep 2006, 16:49
Location: Скопје - Македонија
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by igor_mk »

Одлично ! Имаш некое предходно искуство со ова или не ?
Kolku poveke stari idei imas tolku poveke novi ke mozes da sozdades.
User avatar
Дарко Д
Падобранец
Падобранец
Posts: 198
Joined: 27 Jan 2010, 13:14
Location: Куманово,Македонија
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by Дарко Д »

Немам за жал никакво искуство :( .
[img]http://www.danasoft.com/sig/goko.jpg[/img]
User avatar
Z3-MAK
Падобранец
Падобранец
Posts: 56
Joined: 04 May 2008, 13:19
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by Z3-MAK »

Дарко Д wrote:Немам за жал никакво искуство :( .
Затресканоста е поважна од претходното искуство :)

За почеток добро е да успеваш да се приклучиш како Observer и да слушаш некоја фреквеција кога ќе е онлајн.
Иначе сите работи што треба да ги знаеш теоретски, се објаснати нa Vateud.net training department.

ATC Manual: http://www.vateud.net/index.php?option= ... &Itemid=15
ATC Guide: http://www.vateud.net/index.php?option= ... Itemid=170
одлево одбирај подмени и читај само таму каде што го има ова [S].


Со новиве правила со само теоретски тест за рејтинг S1 (DEL,GND) можеш за кратко време да го стекнеш и да почнеш да комуницираш онлајн со пилоти за давање Clearance, Taxi.
Поздрав :)
User avatar
kapetan_filip
Падобранец
Падобранец
Posts: 142
Joined: 08 Feb 2009, 16:03
Location: Skopje
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by kapetan_filip »

VATEUD Full Coverage14.10.2010 1800-2200
VATEUD's vACCs are all working together to bring you a fantastic evening on VATSIM. Expect all countries to be covered and also, a minimum of one Approach in each country (expect much much more). This means that all FIR's within Europe will have ATC coverage for at least 3 hours, something we rarely see on VATSIM.

There are no specific rules to this event. Just fly across Europe and enjoy the very best of European ATC for 3 hours..... Remember, wherever you go, you will be guided by our talented ATC. Each vACC is making a point in opening as many stations as possible to make your journey a touch more "realistic" and enjoyable.Дајте да се собереме. Јас ќе бидам на АРР но не цел event
Filip Markoski | MACvACC director (director@macvacc.org) | AirMak VA CEO
User avatar
Z3-MAK
Падобранец
Падобранец
Posts: 56
Joined: 04 May 2008, 13:19
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by Z3-MAK »

Не знам дали ќе стигнам за на TWR, можно е од пола да сум тука
User avatar
kapetan_filip
Падобранец
Падобранец
Posts: 142
Joined: 08 Feb 2009, 16:03
Location: Skopje
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by kapetan_filip »

ок и јас нема да го работам на цел event
Filip Markoski | MACvACC director (director@macvacc.org) | AirMak VA CEO
User avatar
kapetan_filip
Падобранец
Падобранец
Posts: 142
Joined: 08 Feb 2009, 16:03
Location: Skopje
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by kapetan_filip »

е ова времето е по локално
Filip Markoski | MACvACC director (director@macvacc.org) | AirMak VA CEO
User avatar
toshe
Падобранец
Падобранец
Posts: 61
Joined: 04 Jun 2008, 15:06
Location: kumanovo
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by toshe »

ke moze da zemam clenstvo smao neznam kako da se logiram i se toa ako moze pomosh : )
toshe
User avatar
kapetan_filip
Падобранец
Падобранец
Posts: 142
Joined: 08 Feb 2009, 16:03
Location: Skopje
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by kapetan_filip »

Здраво toshe,
Да би се логирал потребно е да имаш account на VATSIM (http://www.vatsim.net" onclick="window.open(this.href);return false;). Исто така потребно е да имас програм за конектирање на мрежата на VATSIM (на форумот на MACvACC можеш да водиш како се прави тоа fyrom.vateud.net/forum) и се разбира да имаш FS (безразлика дали 2004 или Х)
Filip Markoski | MACvACC director (director@macvacc.org) | AirMak VA CEO
User avatar
kapetan_filip
Падобранец
Падобранец
Posts: 142
Joined: 08 Feb 2009, 16:03
Location: Skopje
Contact:

Re: Иницијатива за MacVacc

Post by kapetan_filip »

Е да за молку ке заборавев. Дајте да се организираме да направиме виртуелна компанија, еве на пример, MAT Airways. Моментално го фарбам авионот и ке обезбедам хостинг од некој од freeware хостинзите.

Слободно контактиранте дали тука на форумов, дали на Skype filip.markoski, маил markoski_filip@yahoo.co.uk или msn filip_markoski@hotmail.com
Filip Markoski | MACvACC director (director@macvacc.org) | AirMak VA CEO
Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 0 guests