CNC - режење на стиропол

За љубителите со дебели нерви и креативност во обликувањето на овие прекрасни модели.
For the creative fans with patience who build these magnificent models.

CNC - режење на стиропол

Postby apaskalmmx » 06 Apr 2011, 06:45

Здраво

После 3 месеци читање, еден месец проектирање и еден месец изработка успеав да стигнам до последната фаза тестирање.
Во неделата со големи маки одвај успеав да ја донесам машината од Куманово. Механиката ја правев во Куманово, искусни луѓе си ја знаат работата правеле машини за многу фабрики и ја имаат направено машината за сечење на стирпол во фабриката во Куманово. Големо благодарност до Александар и Стојанче кои ми направија добра машина.

Контролерите моторите и напојувањето ги порачав од интернет.

Во прва фаза тестирав движењата на машината па сега следно е системот за сечење односно загреаната жица.

Поздрав
Паскал
Last edited by apaskalmmx on 06 Apr 2011, 06:52, edited 1 time in total.
apaskalmmx
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 151
Joined: 15 Jun 2010, 09:56

Re: CNC - режење на стиропол

Postby apaskalmmx » 06 Apr 2011, 06:51

Уште некоја слика.
apaskalmmx
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 151
Joined: 15 Jun 2010, 09:56

Re: CNC - режење на стиропол

Postby Loaded_Dice » 06 Apr 2011, 12:25

Секоја чест, стварно изгледа ептен high-tech :bravo: .Очекуваме извештај од првите искуства ...
Loaded_Dice
Капетан на B747
Капетан на  B747
User avatar
 
Posts: 1128
Joined: 04 Aug 2006, 21:48
Location: Skopje, MK

Re: CNC - режење на стиропол

Postby zajo » 06 Apr 2011, 12:33

Ако ти траба тест пилот...
ne e toa toj kamen Sizife
zajo
Едриличар
Едриличар
User avatar
 
Posts: 233
Joined: 09 Jan 2009, 10:20
Location: Skopje

Re: CNC - режење на стиропол

Postby dragan_mig31 » 06 Apr 2011, 12:38

До која прецизност може ова да иде?Баш ме занима пошто сакам да направам неколку макети у размер,наравно у самоградња па да видиме дали може мастерот да се изведе на оваа машина.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 23135
Joined: 04 Aug 2006, 13:01
Location: Југославија

Re: CNC - режење на стиропол

Postby apaskalmmx » 06 Apr 2011, 13:13

zajo wrote:Ако ти траба тест пилот...

тест пилот ќе треба обавезно.

dragan_mig31 wrote:До која прецизност може ова да иде?Баш ме занима пошто сакам да направам неколку макети у размер,наравно у самоградња па да видиме дали може мастерот да се изведе на оваа машина.


Точноста на механиката е 1/10 mm, остатокот е подесување на дебелината на резот во зависнот од матерјалот, температурата и брзината на сечење.

Што е "мастерот" ?

Поздрав
Паскал
apaskalmmx
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 151
Joined: 15 Jun 2010, 09:56

Re: CNC - режење на стиропол

Postby wild_wind » 06 Apr 2011, 13:27

iiiiiiiiii..sto e ova so se pravi so ova... za secenje krila??? :D
......WIND MAKES ME WILD.......
wild_wind
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 119
Joined: 11 Nov 2007, 18:27
Location: skopje

Re: CNC - режење на стиропол

Postby draganbt » 06 Apr 2011, 13:41

Супер, секоја чест!

Ме истересира која цена е контролерот и кој софтвер го користиш?
кој високо лета... има примено клоца од Чак Норис
draganbt
Едриличар
Едриличар
User avatar
 
Posts: 243
Joined: 29 Jul 2009, 11:26
Location: Битола

Re: CNC - режење на стиропол

Postby apaskalmmx » 06 Apr 2011, 13:57

wild_wind wrote:iiiiiiiiii..sto e ova so se pravi so ova... za secenje krila??? :D


Оваа машина треба да сече крила и трупови за авиони и едрилици од стиропор или стиродур.

Паскал
apaskalmmx
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 151
Joined: 15 Jun 2010, 09:56

Re: CNC - режење на стиропол

Postby wild_wind » 06 Apr 2011, 14:08

i TRUPOVI??? lUdilO!!!!!! bas me interesira sto moze da napravi, ocekuvam(e) sliki od prvata izrabotka :) GOOD LUCK WITH IT!!!
......WIND MAKES ME WILD.......
wild_wind
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 119
Joined: 11 Nov 2007, 18:27
Location: skopje

Re: CNC - режење на стиропол

Postby wild_wind » 06 Apr 2011, 14:11

aaahaa sfativ... so zeska zica, sega ja primetiv.. imav jas prosta verzija so zeska zica, secev samo krila, a trupovi ne bi znael kako...
kako i da e, sekoja cest!
......WIND MAKES ME WILD.......
wild_wind
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 119
Joined: 11 Nov 2007, 18:27
Location: skopje

Re: CNC - режење на стиропол

Postby apaskalmmx » 06 Apr 2011, 14:19

draganbt wrote:Супер, секоја чест!

Ме истересира која цена е контролерот и кој софтвер го користиш?


Контролерот, напојувањето и чекорните мотори ги зедов од ebay со се поштарина дојдоа точно 313 долари. Тука успеав да поминам без царина, во спротивно ќе имаше уште минимум 5000 денари царина.

Постојат многу софтвери за оваа работа, еден од нив е и Mach3 кој е компатибилен со мојот контролер без никакви измени. Ова е CAM софтвер кои дозволува само режење. За цртање се бара CAD софтвер како што е autocad, rhino, solidworks и други.

Постојат специални софтвери и за цртање и за сечење баш за вакви машини и тоа :
GMFC - француски многу добар, јас го имам овој еве линк кои се интересира повеќе има доста модели направени.(http://gm.cnc.free.fr/en/index.html) после тоа во Design Examples
Profili2 - го пробав добар е
cenece - шпанско производство, го немам тестирано
devfusfoam - многу добар е за трупови правење и многу лесно се работи

Сите овие се екстра алатки, секоја си има по некоја мана и добра страна.

Паскал
apaskalmmx
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 151
Joined: 15 Jun 2010, 09:56

Re: CNC - режење на стиропол

Postby dragan_mig31 » 06 Apr 2011, 14:41

А каков фалј треба да се достави до машинава и у кој формат за да може да се изведе прецизно сечење?Мастер е првичен излгед на делот кој скаш да го копираш.На пример би направил мастер за копирање на целосна макета во самоградња за лични потреби односно домашно макетарење а не комерцијална употреба.


apaskalmmx wrote:
zajo wrote:Ако ти траба тест пилот...

тест пилот ќе треба обавезно.

dragan_mig31 wrote:До која прецизност може ова да иде?Баш ме занима пошто сакам да направам неколку макети у размер,наравно у самоградња па да видиме дали може мастерот да се изведе на оваа машина.


Точноста на механиката е 1/10 mm, остатокот е подесување на дебелината на резот во зависнот од матерјалот, температурата и брзината на сечење.

Што е "мастерот" ?

Поздрав
Паскал
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 23135
Joined: 04 Aug 2006, 13:01
Location: Југославија

Re: CNC - режење на стиропол

Postby apaskalmmx » 06 Apr 2011, 14:58

Mach3 работи со GCode, било која CAD/CAM апликација може да експортира dxf,dwg или кои било друг формат во GCODE за 4 оски. Многу е битно за 4 оски, оваа алатка не режи во 3D, значи станува збор за 2D.

Паскал
apaskalmmx
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 151
Joined: 15 Jun 2010, 09:56

Re: CNC - режење на стиропол

Postby dragan_mig31 » 06 Apr 2011, 15:25

Чим е 2 д онда за труп на нешто како соко ј-21 јастреб нема шанса така?Јер крила и ослтаи ствари можам лесно од пластика да ги направам едино трупот ми е малце прболем.Меѓутим можам и трупот од пластика со 2д планови да го направам само што треба многу работа.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 23135
Joined: 04 Aug 2006, 13:01
Location: Југославија

Re: CNC - режење на стиропол

Postby draganbt » 06 Apr 2011, 16:59

apaskalmmx wrote:
draganbt wrote:Супер, секоја чест!

Ме истересира која цена е контролерот и кој софтвер го користиш?


Контролерот, напојувањето и чекорните мотори ги зедов од ebay со се поштарина дојдоа точно 313 долари. Тука успеав да поминам без царина, во спротивно ќе имаше уште минимум 5000 денари царина.

Постојат многу софтвери за оваа работа, еден од нив е и Mach3 кој е компатибилен со мојот контролер без никакви измени. Ова е CAM софтвер кои дозволува само режење. За цртање се бара CAD софтвер како што е autocad, rhino, solidworks и други.

Постојат специални софтвери и за цртање и за сечење баш за вакви машини и тоа :
GMFC - француски многу добар, јас го имам овој еве линк кои се интересира повеќе има доста модели направени.(http://gm.cnc.free.fr/en/index.html) после тоа во Design Examples
Profili2 - го пробав добар е
cenece - шпанско производство, го немам тестирано
devfusfoam - многу добар е за трупови правење и многу лесно се работи

Сите овие се екстра алатки, секоја си има по некоја мана и добра страна.

Паскал

Значи на мах3 си :bravo:
Го купи пакет со LazyCam за отварање во Gcode? Или набашка претвараш од аутокадот и солидо итн?
кој високо лета... има примено клоца од Чак Норис
draganbt
Едриличар
Едриличар
User avatar
 
Posts: 243
Joined: 29 Jul 2009, 11:26
Location: Битола

Re: CNC - режење на стиропол

Postby wild_wind » 06 Apr 2011, 17:53

bas me interesirae dali bi mozelo da se izvede model na ptica GALEV , pa jas da si go napravam SloPerCe - (me fasciniraat galebi vo let zatoa) ama izgleda ke treba racno da go praam :)
..ili moze..?
......WIND MAKES ME WILD.......
wild_wind
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 119
Joined: 11 Nov 2007, 18:27
Location: skopje

Re: CNC - режење на стиропол

Postby apaskalmmx » 08 Apr 2011, 03:00

dragan_mig31 wrote:Чим е 2 д онда за труп на нешто како соко ј-21 јастреб нема шанса така?Јер крила и ослтаи ствари можам лесно од пластика да ги направам едино трупот ми е малце прболем.Меѓутим можам и трупот од пластика со 2д планови да го направам само што треба многу работа.


Со слика ќе биди појасно, ова ќе можи да го направи.

http://gm.cnc.free.fr/rafaleV2/index.html

Фабриките СОКО и УТВА ми се омилени производители, највероватно некоа носталгија дека најблиску околу нас се правеле сериозни авиони, само што од нив тешко планови да се најди.

Да пројди тест фазата па ќе одлучам кој прв модел ќе го правам.

Поздрав
Last edited by apaskalmmx on 08 Apr 2011, 03:09, edited 1 time in total.
apaskalmmx
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 151
Joined: 15 Jun 2010, 09:56

Re: CNC - режење на стиропол

Postby apaskalmmx » 08 Apr 2011, 03:04

draganbt wrote:Значи на мах3 си :bravo:
Го купи пакет со LazyCam за отварање во Gcode? Или набашка претвараш од аутокадот и солидо итн?


LazyCam го немам инсталирано, моментално цртам во autocad и со gmfc генерирам G-code. Ќе го проверам и LazyCam.

Поздрав
apaskalmmx
Падобранец
Падобранец
User avatar
 
Posts: 151
Joined: 15 Jun 2010, 09:56

Re: CNC - режење на стиропол

Postby dragan_mig31 » 08 Apr 2011, 10:41

Соко и Утва не се околни фабрики него домашни друже :) и СР Македонија има учествувано во нивната изградба и развој.Ја можам да ти дадам планови за г-2 галеб со пресеци и слично али у 1:72.Гледам дека може груб облик да извади машинава кој после лесно би било да се прилагоди со шмирглање.
♥Мuammar Muhammad Abu Minyar al-Gaddafi♥
dragan_mig31
Тест пилот
Тест пилот
User avatar
 
Posts: 23135
Joined: 04 Aug 2006, 13:01
Location: Југославија

Next

Return to Макетарство и Моделарство / Modeling

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests

cron